Багато українців не раз бували у печерах Києво-Печерсьокї Лаври. Однак під столицею розташовані не просто підземелля, а ціле давнє місто. Воно складається з 200 печер й тунелів, по яких колись їздили коні.

Підземне місто під Києвом приховує чимало таємниць, повідомляє My-Kiev.

Печери Києво-Печерської Лаври – найвідоміші серед киян. Однак історію їх появи знають одиниці. Все почалося з монаха-відлюдника Антонія, який в 1013 році оселився в покинутих Варязьких печерах, де нині перебуває Лавра. Поступово до Антонія стали приєднуватися однодумці, печери розросталися, і їх стали з'єднувати "лаврами" – від грецького "вулицями".

Глибина таких печер складає від 5 до 20 метрів. Найкраще збереглися підземні ходи під вулицею Чигоріна та Інститутом культури. Цікаво, що ці тунелі знайшли випадково, наткнувшись на запис про ключ від цих тунелів. У 1888 році в Києві виявили підземелля з останками понад 100 осіб. Історики припускають, що жителі Києва ховалися там під час наступу монголів і були замуровані під землею. У цих печерах навіть знайшли рештки давньої церкви.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Зараз розкопані лабіринти використовує частково Іонинський монастир як скиту. Щосуботи тут проводять богослужіння, на яких збирається 20-30 осіб.

Під Києвом навіть тече річка. Річку Клов вважають однією з найкрасивіших і видовищних річок підземного Києва. Вона проходить під Хрещатиком, Європейською площею і Майданом Незалежності. Її протяжність – 5 км.

Дослідники Києва вже давно говорили те, що під Верховною Радою, Адміністрацією президента, Кабміном і Нацбанком є системи підземних тунелів. Побудовані вони були ще в 30-х роках і повинні надійно берегти уряд навіть від ядерного вибуху.

Однак підземні бункери – це режимні об'єкти, в які немає доступу ні журналістам, ні киянам. Але є анонімна інформація, що під будівлями уряду знаходяться справжні бомбосховища, які оснащені вентиляцією, автоматичними перекриттями, що рятують від радіації і системою очищення води. Самі ж проходи і бункери мають довжину близько 50 км.

Нагадаємо, що на тлі затишного і теплого жовтня останній осінній місяць осені очікується досить примхливим. Сонце, дощ і сніг будуть змінювати один одного протягом всього листопада.

Як повідомляв портал Знай.uа, інфаркти, інсульти й не тільки: які хвороби в Україні лікуватимуть безкоштовно.

Також портал Знай.uа писав, високосний 2020 рік: енергетичні вампіри, вороги, небезпеки - як вберегтись і чого не можна робити.