Безліч українців полюбляє молочні продукти і харчується ними як мінімум кілька разів на тиждень. Проте, все частіше ми купуємо продукти в супермаркетах і запитуємо себе: чи зі справжнього молока зроблені ці товари?

Ми зібрали кілька простих експериментів, за допомогою яких можна перевірити - перед вами підробка або справжній молочний продукт. Це буде не тільки корисно для здоров'я, але і ви отримаєте нові знання.

Дівчинка з козою, АІФ Україна
Дівчинка з козою, АІФ Україна

Молоко

Додайте невелику кількість молока краплю йоду. Якщо продукт забарвиться в синій колір, то в молоці є крохмаль. Якщо в жовтий, то крохмалю там немає або його дуже мало.

Змішайте молоко і спирт в пропорції 1:2. У молоці почнеться хімічна реакція - казеїн буде згортатися в молоці з'являться пластівці. Якщо ви побачили їх через пару секунд, то це якісне молоко. Якщо процес затягнувся, то молоко, швидше за все, ви купили розбавлене.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Змішайте тепле молоко в пропорції 1:1 з теплою водою. Якщо його розбавляли водою, то воно швидко змішається. А якщо молоко натуральне, то вгорі склянки воно збереться згустком.

Корови, Goferma
Корови, Goferma

Сир

Якщо сир яскраво-білий, то це говорить про наявність у ньому рослинних жирів. А якщо він місцями занадто темний, то, швидше за все, його вирішили трохи підфарбувати для "натуральності".

Кислий присмак і запах присутній тільки у натурального сиру.

Якщо ви берете сир на ринку, то не соромтесь його спробувати. Не відчуваєте кислого присмаку, а в роті в'язко? У сир явно додали рослинний жир.

Кефір

У справжньому кефірі можна розгледіти пластівці і "кефірні розводи" на тарі, якщо ви його збовтаєте. Підроблений кефір буде однорідним, і такого ви не побачите.

У натурального кефіру більш яскраві смак і запах.

Справжній кефір може змінюватися на смак кожен день, підробка залишиться однаковою протягом всього часу.

Українські молочні продукти марки Яготинське, Цензор.нет
Українські молочні продукти марки Яготинське, Цензор.нет

Сметана

Додайте в сметану ложку окропу - справжня сметана розчиниться і забарвить воду в молочний відтінок, а підроблена сметана згорнеться в грудочки.

Масло

Справжнє масло легко плавиться, а після заморозки легко дробиться на шматки. Підробка - ні.

Обережно опустіть на поверхню гарячої води шматочок масла. Якщо він плаває на поверхні, то все в порядку - це справжнє масло. А якщо спочатку потоне і потім почне спливати, то це підробка.

Нагадаємо, раніше Різдвяний піст 2019: історія, традиції, що можна їсти.

Також Знай.uа писав, що українців попередили про різке подорожчання продуктів: на що може не вистачити зарплати.

Ще Портал Знай.uа повідомляв про топ-5 продуктів, які вбережуть вас від осінньої застуди.