День гідності і свободи в Україні

Цей день заснували в 2014 році за Указом Президента України. Він повинен посприяти утвердженню принципів свободи і демократії. Раніше день відзначали 22 листопада на честь «Помаранчевої революції», вона почалася 22 листопада 2004 року. І тоді свято називалося «День свободи». Але в 2011 році президент Віктор Янукович скасував його і встановив свято «День соборності та свободи».

День гідності і свободи, фото: Униан
День гідності і свободи, фото: Униан

21 листопада 2013 року почалися протести на Майдані Незалежності, тому що Янукович вирішив зупинити курс України на євроінтеграцію. За традицією зараз 21 листопада люди поминають загиблих під час Революції Гідності. До пам'ятних місць приносять квіти та лампадки, влаштовують різноманітні виставки та акції, а в Києві на алеї Героїв Небесної Сотні відбувається поминальний молебень та покладання квітів.

День гідності і свободи, фото: Українські новини
День гідності і свободи, фото: Українські новини

День Десантно-штурмових військ України

Цей день теж не завжди відзначали 21 листопада, але після Указу президента від 21 листопада 2017 року День Десанто-штурмових військ України стали відзначати саме 21 листопада.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

День відмови від куріння

Цей день відзначають кожен третій четвер листопада в багатьох західних країнах. Його встановило Американське онкологічне товариство в 1977 році. Мета дня – посприяти тому, щоб менше людей були у залежності від тютюну, лікарі та активісти втягнуті в боротьбу проти куріння, проводять профілактики, інформують суспільство про шкоду куріння для здоров'я, проводять благодійні заходи.

День відмови від паління, фото: Бизнес портал Рязани
День відмови від паління, фото: Бизнес портал Рязани

Всесвітній день телебачення

Це свято встановила Генасамблея ООН в 1996 році, так як визнала, що вплив телебачення на процеси прийняття рішень, привернення уваги світу до загроз і конфліктів, фокусування на економічних та соціальних питаннях зросла. Тому держави-члени повинні приділити більше уваги інформації, яку показують на телебаченні. Варто показувати більше просвітницьких програм і тих, які пропагують загальнолюдські культурні цінності.

День телебачення, фото: Mediasat
День телебачення, фото: Mediasat

Всесвітній день філософії

Цей день проводять кожен третій четвер листопада, щоб долучити світове суспільство до філософії. Ідея дня в тому, щоб знайти спільну платформу для обговорення таких питань, привідкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей і долучити людей до філософської спадщини. Тому сьогодні проводять різні заходи: філософські діалоги, дискусії, круглі столи, виставки.

Всесвітній день філософії, фото: Бит Жизни
Всесвітній день філософії, фото: Бит Жизни

Православні свята:

  • Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних.

Михайлів день

В цей день відзначають церковне свято — Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних, в який вшановують ангелів та архангелів. Часто у цей день траплялась відлига і починались Михайлівські грязі. А в селах відзначали михайлівські свята, які означали кінець літніх і осінніх робіт.

Народні прикмети на 21 листопада

Іменини в цей день

Гавриїл, Михайло, Павло, Рафаїл


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.