21 листопада, українці відзначають День гідності та свободи, який приурочений до роковин Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року.

13 листопада 2014 року Указом Президента України Петра Порошенка було встановлено свято свободи. Введення пам'ятної дати - це спроба донести майбутнім поколінням українців правдиву інформацію про найважливіші події країни початку XXI століття.

ІСТОРІЯ

Все почалося в день початку Помаранчевої революції 22 листопада 2004 року. Тоді українці вийшли на головну площу країни, проводили акції громадянської непокори і домоглися повторних виборів, коли завдяки фальсифікаціям під час голосування та підрахунку голосів Віктор Янукович випередив Віктора Ющенка.

Через рік, вже у листопаді 2015-го, Віктор Ющенко вперше утвердив свято День Свободи.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Наступним президентом України став Віктор Янукович, який скасував свято і об'єднав його з Днем Соборності Указом від 30 грудня 2011 року.

У листопаді 2013 року українці знову об'єдналися і вийшли на акції протесту. Увечері 21 листопада, на майдані Незалежності почали збиратися учасники мітингу. У цей вечір їх вже було 1500, а до 24 листопада на головній площі країни вже було понад 100 тисяч прихильників євроінтеграції. Також протести пройшли у Львові та Харкові.

Пізніше відбувся страйк студентів, а 29 листопада на Євромайдані відбувся грандіозний мітинг із закликами до відставки уряду і дострокових виборів у парламент.

Кривавою виявилася ніч на 30 листопада. Тоді для того, щоб розігнати майданівців влада застосувала силу. І це був тільки початок. Протести перетворилися з проєвропейських в антиурядові і стали носити більш масштабний характер.

18-20 лютого відбувся пік Революції Гідності. У ці дні відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалили Будинок профспілок і розстрілювали багатьох євромайданівців, які стали Героями Небесної сотні.

Нагадаємо, що вихідним День Гідності і Свободи в Україні не є. Згідно ст. 73 Кзпп 21 листопада не є одним з офіційних неробочих днів в Україні.

Як повідомляв Знай. ua, доктор Комаровський сказав, чому не пробачить політикам ошуканий Майдан. Відомий педіатр зазначив, що ніколи не пробачить обманутого довіри людей.

Також Знай. ua писав, що з нагоди річниці Майдану в Києві зберуть найкращих снайперів країни. Провідні стрілки України змагатимуться за першість.