Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святих апостолів від 70-ти Ераста, Родіона і ще 4-х братів по вірі. Інші назви свята: «Родіон», «Родіон Льодолом», «День Ераста», «Міцний наст».

За традицією цього дня потрібно встати на світанку і спекти хліб. Його разом з сіллю несуть до храму, щоб освятити. Потім ділять на дві половинки і посипають сіллю. Одну частину можна дати худобі – це принесе їй здоров'я на зиму. Другу ж ховають, щоб дати тварині в разі хвороби. Є прикмета, що такий хліб зможе і вмираючу тварину підняти на ноги. Тому, коли купували корову, свиню або козу, то завжди вимагали такий шматочок на додачу.

Родіон і Ераст, фото: Вікіпедія
Родіон і Ераст, фото: Вікіпедія

Коли будете в церкві, купіть проскури. Їх потрібно з'їсти на початку сніданку і посипати свяченою сіллю. Так ви зможете відігнати від себе нечисть. А якщо з'їсте освячений хліб з сіллю з тим, кого раніше образили, то зможете помиритися. Так що пекти його потрібно не тільки для тварин. У народі є повір'я, що обділені люди ближче до Бога. Тому їм в цей день дають їжу, гроші, одяг та просять молитися за ваше здоров'я, удачу і виконання бажань.

Також це відмінний день для мисливців, адже рибалки поки залишаються не біля справ. Поки ще льоду хорошого на водоймах немає, але вже і не займешся звичайною риболовлею. Була цікава традиція, що якщо 23 листопада сильна негода, то потрібно вийти на ганок і попросити зиму не злитися, щоб не прийшла біда. До речі, якщо в цей день сонячно, то людина, яка народилася сьогодні, буде дуже щасливою у житті.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Народні прикмети на 23 листопада

Без зайвої необхідності не виходьте з дому, краще займіться домашніми справами. А увечері приготуйте чай з 12 трав, пироги з грибами і капустою. Прийнято ворожити, шити, в'язати, займатися іншим рукоділлям і майструвати. Особливо сильні замовляння на виконання задуманого.

Якщо у вас є бажання, яке ви дуже сильно хочете, щоб воно збулося, то потрібно зробити наступне. Вранці купіть в храмі свічку. Її потрібно запалити, в одну руку візьміть освячений хліб і посипте його сіллю. Все це освячують на Родіона й Ераста. При цьому приговорюйте слова: «Освяченим хлібом свято Ераста проводжаю, виконання задуманого привечаю. Прошу сили Вищі, допоможіть, бажання виконати. Амінь. Амінь. Амінь». Далі з'їжте хліб і запийте непочатою водою. Свічку загасіть і зберігайте під подушкою до виконання бажання. А коли воно збудеться, треба знову запалити свічку і дати їй догоріти до кінця.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.