Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святих апостолів від 70-ти Ераста, Родіона і ще 4-х братів по вірі. Інші назви свята: «Родіон», «Родіон Льодолом», «День Ераста», «Міцний наст».

За переказами Ераст був учнем апостола Павла. Він народився в знатній сім'ї і був міським економом в Коринті. Саме від Павла Ераст вперше почув про Ісуса. А коли апостоли пізніше приїздили разом в Єрусалим, то Ераст служив у місцевій церкві. Також є дані, що він був єпископом Панеадським в Палестині. Родіон не тільки навчався у Павла, але ще й був його родичем, був єпископом у Патрасі при Нероні і помер мучеником разом з Петром і Павлом.

Родіон і Ераст, фото: Чистый интернет
Родіон і Ераст, фото: Чистый интернет

Чого не можна робити 23 листопада

День багато в чому дуже вдалий, але краще без потреби не виходити з дому і не вирушати в довгу дорогу. Також постарайтеся не сваритися ні з ким, навпаки, краще помиритися з тими, кого раніше образили. А ось заборони на роботу немає, так що можете займатися будь-якими справами. Бажано подати їжу жебракам, тільки постарайтеся не дивитися їм в очі.

Народні прикмети на 23 листопада

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень
Показати ще

Приказки і прикмети

  • Зі святого Ераста, чекай льодяного насту.
  • Якщо іній вкрив усе навколо – бути морозу.
  • Якщо туман стелиться по землі або все покрило білим снігом – бути потеплінню.
  • Якщо дме вітер, то незабаром закрутять хуртовини.
  • Якщо у цей день дороги розвезло, то зима буде лютою.
  • Якщо на Родіона й Ераста розцвірінькались горобці, то незабаром наступить відлига. Якщо ж вони ховаються в траві, то бути сніжній бурі.
  • Якщо горобці в гнізда багато пуху тягають – будуть холоди.
  • Якщо пізно ввечері рябчики до ялиці підлетіли ближче, то підніметься нічний вітер і вдарить ранковий мороз.
  • Народжені 23 листопада проживуть в достатку все життя. Носити їм слід аметист.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.