У цей день православна церква вшановує пам'ять Іоанна Златоуста — архієпископа Константинопольського, який жив у 4-5 століттях і шанованого в якості одного з трьох Вселенських святителів і вчителів (нарівні зі святими Василем Великим і Григорієм Богословом). Інші назви свята: «Іоанн Златоуст», «Златоуст».

Можете сміливо починати готувати пельмені всією сім'єю, так як у цей день у наших предків починався пельменный сезон. Робили це, тому що скоро буде Різдвяний піст, а наїстися м'ясом хотіли про запас. Крім того, якраз було борошно з нового врожаю. Можна зробити і з іншими начинками: капустою, картоплею, грибами, навіть з рибою. Зробіть їх багато, щоб потім можна було частину заморозити. Раніше їх теж заморожували або просто у дворі на холоді, або в холодному сараї під стелею. А ще є прикмета, що якщо вдавитеся пельменем за столом, то це до прибутку.

Народні прикмети на 26 листопада

Не можна в цей день багато говорити, особливо брехати, обмовляти інших, судити їх і базікати погане. Якщо порушити цю заборону, то будете покарані. Покарання пліткарю буде у вигляді гнійників або у нього зсохнуться кінцівки. Та й низка неприємностей посиплеться і на базіку, і на його близьких. Не сваріться і не з'ясовуйте стосунки, інакше Бог буде глухим до благань. Якщо знайшли в цей день гроші, то не беріть собі, а віддайте жебракам, тоді Златоуст обдарує вас ще більшими грошима.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Гроші на дорозі, фото: tolksnov.ru
Гроші на дорозі, фото: tolksnov.ru

Зате день відмінно підходить для початку подорожі. Можете з самого ранку вирушити в дорогу, але спочатку попросіть благословення у вищих сил. За повір'ям, земля засинає на Іоанна Златоуста до весни. Тому наші предки співали їй колискові у полях і просили святого не насилати сильних морозів, пожаліти землю. Також селяни могли міняти начальника-господаря, вибрати собі іншого і перейти до нього.

Щоб захиститися від хабарників та брехунів треба запалити церковну свічку, взяти амбарний замок і намотати на нього чорні нитки зі словами: «Руки хабарницькі зав'язую, язик, що бреше, на замок закриваю. Ключ кидаю, куди не знаю. Ніхто його не знайде, ніхто лиходія не відімкне. Буде маятися, через гріхи свої каятися». Замок непомітно підкиньте в будинок брехуну або хабарнику. Там він повинен пролежати 40 днів.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.