З початку опалювального сезону багато українці отримали несподівано великі платіжки. Про це повідомила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Оксана Супрунюк з Хмельницького, повідомляє Politeka.

Рахунки за комуналку

"За три опалювальних дня жовтня прийшла платіжка на 264 гривні. Це в теплий місяць. Що буде в морозні - невідомо. За свою двокімнатну квартиру в "хрущовці" заплачу, швидше за все, більше 2 тисяч", - написала вона.

Також деякі українці скаржаться, що їм прийшли платіжки за жовтень з сумами під тисячу гривень, враховуючи те, що опалення включили лише 25 жовтня.

Мешканка Києва Аля Сафонюк написала в соціальній мережі, що їй прийшла космічна платежу за опалення ще до початку опалювального сезону.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

"Сказати, що я в шоці - нічого не сказати. 15 жовтня прийшла платежу за опалення 1630 гривень. За опалення? Звідки воно взялося в жовтні? Борги по комуналці немає. Це знущання", - сказала вона.

Також ще одна киянка Оксана Петровська поскаржилася на платіжку за жовтень.

"А у нас прийшла квитанція за гаряче водопостачання з сумою 2100 грн з формулюванням "перерахунок". І навіть не зазначений період перерахунку та в зв'язку з чим він був зроблений. І ніяких боргів до цього теж не було", - повідомила вона.

Рахунки за комуналку

Слід зазначити, що і влітку була подібна ситуація. Тоді приходили платіжки з рекордними нарахуваннями за тепло і гарячу воду. А адже в теплу пору року ні опалення, ні гарячої води не було.

Фахівці прогнозували, що з початком опалювального сезону платіжок з "незрозумілими" сумами почне приходити ще більше.

Так, "Країна" з'ясовувала, чому людям приходять подібні платіжки за тепло і гарячу воду всього за кілька днів опалювального сезону і чого потрібно чекати далі.

Шлейф старих боргів

Одним з пояснень "космічних платіжок" за тепло і гарячу воду, які киянам почали приходити ще влітку, можуть бути старі борги "Київенерго".

За словами керівника Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Нікончук, коли стало відомо про те, що "Київенерго" більше не буде розпоряджатися тепловими мережами, деякі люди перестали платити.

На сьогоднішній день про колишні борги почали "згадувати", і їх включають у нові платіжки за тепло і гарячу воду в рядку "перерахунок". Причому, деяким нарахування стали приходити ще з літа, іншим - в жовтневі.

Рахунки за комуналку

Відповідне пояснення дають і в Центрі комунального сервісу.

Радник заступника голови КМДА Юлія Грамотна сказала, що "Київтеплоенерго" взяло на себе дебіторську заборгованість, що залишилася від "Київенерго", і працює з нею. Сьогодні борг населення за тепло становить 1,5 мільярда гривень, а за гарячу воду - 1,3 мільярди.

Розібратися через більше року з моменту передачі справ "Київтеплоенерго" правильно нарахували тоді за опалення і гарячу воду - досить складно.

Голова Наглядової ради Житлового союзу України Володимир Морозов сказав, що "Київенерго" початок "малювати" захмарні цифри, як дізналася, що передасть свої справи іншої компанії.

"За тим нарахуваннях багато питань", - сказав він.

А ось розібратися з ними тепер дуже складно, так як "Київтеплоенерго" навряд чи буде перераховувати платіжки річної давності.

Далеко не у всіх збереглися платіжки, якими можна підтвердити оплачені рахунки. Таким чином, виходить, що знову потрібно платити.

Юлія Грамотна радить звертатися за звіркою в Центр комунального сервісу. При цьому потрібно мати при собі всі платіжки за минулий період.

"Якщо борг неправильний, його анулюють, Якщо правильний - існує можливість реструктуризації та оплати в розстрочку", - сказала Грамотна.

Рахунки за комуналку

Голова Житлового союзу Олександр Скубченко рекомендує розібратися про яких конкретно перерахунках йде мова.

"Краще не платити, а вимагати пояснень - за який період перерахунок, у зв'язку з чим він був зроблений і т. д. Якщо ви вже заплатили, можна надіслати лист комунальникам із зазначенням, що був здійснений авансовий платіж, а не сплачено "перерахунок". Тому що якщо ви заплатите за перерахунок домогтися скасування таких нарахувань та повернення коштів буде вкрай складно, а то і зовсім неможливо", - сказав він.

"Забули" про лічильники

Так, рекордні платіжки, як для декількох днів опалювального сезону в жовтні, далеко не завжди пояснюються тільки старими боргами.

Кияни отримали у листопаді рахунки за опалення майже по тисячі гривень на квартиру, а в більшості з них старих боргів зовсім не було. До того ж, у платіжках не вказано, що це саме перерахунок.

Потім з'ясувалося, що в будинку не був опломбований лічильник. Тому нарахували не за реально спожитий обсягом, а за нормами - по 38 гривень за квадратний метр.

При цьому мешканці навіть не здогадувалися, що лічильник не опломбований. А комунальники про це не повідомили. І оскаржити ці нарахування вже неможливо.

Також за нормами нараховують тим будинкам, де вчасно не передали свідчення.

"ТКЕ або "Це" нараховують, згідно з методикою. Наприклад, перестав працювати прилад обліку, нарахували по середньому - 38 гривень за квадрат, а це плюс 25-30% до платіжці. За законом всі в будинку належить мешканцям, тому в їх інтересах стежити за технічним станом приладів обліку", - сказав голова комітету житлово-комунальної інфраструктури, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Рахунки за комуналку

Секретна формула

При нарахуванні за опалення в будинках без лічильника, повинен застосовуватися такий температурний коефіцієнт. Тариф у 38 гривень за квадратний метр - базовий. Потім він множиться на коефіцієнт в залежності від того, яка температура була в розрахунковому місяці. В цьому році такого бути не повинно, оскільки жовтень був теплим.

"В середньому розрахунок вартості тепла в будинку йде в наступних цифрах. Якщо не встановлені прилади обліку тепла то це 38 гривень, якщо є облік тепла - 30-32 гривень, якщо стоїть індивідуальний тепловий пункт - це 15-25 гривень , якщо є поквартирний облік - 8-12 гривень. Всі інші цифри вище 38 гривень за квадрат пов'язані з якимись зовнішніми факторами і особливо часто це спостерігається в новобудовах, де може бути продана тільки частина квартир, але платити потрібно за все. Або, скажімо, коли в новому будинку постачання теплоносія йде не зданими в експлуатацію мереж, забудовник не бажає їх сплачує, при цьому втрати в цих мережах лягають на споживача, і тариф на 30-40% вища за стандартний", - пояснив Олег Попенко.

Рахунки за комуналку

"У будинкових лічильників на воду точність вище, ніж у квартирних. Тому у постачальника часто виникають так звані "небалансы". І їх розкидають на всіх мешканців. Доводиться доплачувати також за різні аварії, наприклад, прорив труби у підвалі, а це додаткові десятки кубів. Кожній квартирі донарахують і за сусідів, які за фактом користуються водою, але занижують показники лічильника або передають "нуль". У нас чимало умільців, які ставлять лічильники на магніти або підключаються до системи через фільтри (вони стоять перед будинковими лічильниками і часто не опломбовані). А якщо у вас взагалі немає лічильника на воду, то будьте готові, що саме на вас ляже левова частка "небалансу", - сказав Андрій Нікончук.

За себе і за сусіда

В цьому опалювальному сезоні все також актуальна проблема неврахованих площ, плату за які "розкидають" на всіх мешканців будинку.

Тут йдеться про незаконні прибудови, винесення батарей на балкони, не враховану підключенні до загальної системи опалення.

Таким чином, одні мешканці платять менше, ніж споживають, однак за них доплачують сусіди.

Комунальники час від часу проводять показові рейди по виявленню таких неврахованих площ. Однак виявити вдається не все. До того ж, багато мешканців, "экспериментирующие" з опаленням, просто не пускають перевіряючих в квартири.

"Там є, наприклад, норма, що мешканці зобов'язані впускати до квартири перевіряючих для звірки лічильників та інспекції площ. Але немає санкцій для тих, хто цього не зробить. Тому як не пускали, так і не будуть пускати. По всьому видно, що влада намагається максимально дистанціюватися від комунальних розборок. Так що у людей не залишається іншого виходу, як самим воювати з сусідами та комунальниками", - сказав Никончук.

Рахунки за комуналку

Скільки ще будуть приходити "космічні платіжки"

За словами Олександра Скубченко, на сьогоднішній день комунальники намагаються нараховувати людям по-максимуму.

"Газ почав дорожчати, і незрозуміло, що буде з цінами далі. Тарифи поки не перераховують - в них закладена торішня вартість газу на рівні 8,55 гривень за куб", - повідомив він.

Але вже в найближчі місяці ціна на газ може перевищити цей показник. З нового року ціна на газ стане ринковою. Фахівці не виключають, що, якщо будуть проблеми з транзитом російського газу, тариф може злетіти.

Але комунальникам ще потрібно домогтися перерахунку тарифів на опалення і гарячу воду. І незрозуміло скільки цей процес триватиме, що може призвести до виникнення "касових розривів".

Таким чином "космічні платіжки" є для комунальників страховкою від майбутніх втрат. Скубченко рекомендує не платити по "незрозумілим" рахунках - вносити плату виключно за спожиту послугу.

"Решта нарахування нехай доводять комунальники. Як показує практика, вони можуть це зробити далеко не завжди", - стверджує він.

Рахунки за комуналку

Нагадаємо, що українців попередили про ймовірне скорочення державних виплат, зокрема мова йде про серйозне зменшення розміру субсидій.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Києві досі залишаються підключеними до централізованого теплопостачання 18 багатоквартирних будинків.

Також портал Знай.ua писав, що Кабінет міністрів розробив і прийняв бюджет, згідно з яким основною статтею витрат є держборг.