День заснування Національної Академії Наук України

Дана подія сталася в 1918 році. Тому НАН України є однією з найстаріших академій наук на пострадянському просторі. Першим її президентом обрали відомого вченого геолога Вернадського В. І. Цей день не можна назвати святом, але для України це дуже важлива дата. Одними з найбільш значущих досягнень академії є роботи над штучною ядерною реакцією перетворення ядер літію в ядра гелію, роботи над прискорювачем заряджених частинок і створення трикоординатного радіолокатора дециметрового діапазону. Для оборонної промисловості запроваджували технології автоматичного зварювання під флюсом для корпусів танків, авіабомб і артилерійських систем. Вчені біологи і медики створили ряд нових лікарських препаратів і методів лікування поранених.

НАН України, фото: Zik
НАН України, фото: Zik

День вшанування студентів, загиблих від рук іспанського уряду

Для Куби це пам'ятна дата, так як в 1871 році в Гавані розстріляли 8 першокурсників Гаванського медичного університету за наказом уряду. Їх звинуватили в оскверненні могили високопоставленого іспанського чиновника Гонсало Кастаньона. Але через 10 років їх виправдали посмертно. На острові молодих людей вшановують, як загиблих за справу революції. І кожен рік в цей день проводять мітинги і ходи за участю молодіжних та студентських організацій. Хода йде від Гаванського університету до мавзолею пам'яті студентів, а першими йдуть саме студенти медичного університету.

День вшанування студентів, загиблих від рук іспанського уряду, фото: CubaNet
День вшанування студентів, загиблих від рук іспанського уряду, фото: CubaNet

Православні свята:

  • Заговини на Різдвяний (Пилипів) піст (м'ясопуст).
  • Апостола Пилипа.
  • Пісний день.

Пилипівка, Заговини

Сьогодні вшановують пам'ять святого Пилипа, одного з дванадцяти апостолів — учнів Ісуса Христа. На Русі після Філіппова дня починався суворий Різдвяний (Пилипівський) піст. У наших пращурів це було закінчення весіль та інших гучних свят, тому більше часу приділяли роботі. Але також увечері в цей день ворожили. Для цього дівчата залишали шматочок яловичини з вечері і клали її під подушку, щоб суджений прийшов «заговітися». Вважалося, що тоді майбутній наречений з'явитися у сні. Також було прийнято виносити їжу у двір для духів, які оберігають домашніх тварин. А в деяких районах навіть проводили обряд вигнання тарганів.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Народні прикмети на 27 листопада

Іменини в цей день

Олександр, Олексій, Ганна, Аристарх, Василь, Віктор, Гаврило, Георгій, Григорій, Дмитро, Костянтин, Михайло, Микола, Петро, Порфирій, Сергій, Федір, Пилип


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.