Купівля квартири - для багатьох українців крок, який вимагає чимало зусиль і фінансових витрат. Яким же виявляється розчарування нових власників квадратних метрів, коли їм починають приходити комунальні рахунки з колосальними боргами від попередніх власників. Чужі борги, про які покупці не знали, доводиться виплачувати. Однак, за рішенням Верховного суду - нові власники квартир з боргами не повинні виплачувати гроші, які потребують зі старих власників.

Покупці житлових і комерційних приміщень (офіси, складські приміщення тощо) не повинні відповідати за комунальні борги попередніх власників об'єкта нерухомості. Про це повідомили у роз'ясненні Великої палати Верховного суду по справі №757/45133/15-ц. Згідно з цим документом, обленерго також не мають права відмовити новим власникам приміщення в тому, щоб укласти договори на комунальне обслуговування. Відключати від послуги в односторонньому порядку теж заборонено.

Платіжки за комуналку, Etcetera.media
Платіжки за комуналку, Etcetera.media

Ростислав Кравець, старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" пояснює рішення Верховного суду більш детально:

"Таких історій дуже багато по всій країні. Людина купує квартиру і тільки згодом дізнається, що на ній висить величезна сума боргів за комунальні послуги. Коли її відключають світло і надсилають пачки "червоних" платіжок за опалення і воду. Зрозуміло — це не її борги, і вона не повинна їх сплачувати, що легко підтверджується договором купівлі-продажу нерухомості. Однак, коли вона звертається до обленерго з проханням перепідписати з ним (новим власником) договір — відмовляють. Вимагають погасити старий борг. Так от ВС дав на цей рахунок чіткий висновок — комунальники не мають права щось вимагати з нових власників. Вони зобов'язані з ними перепідписати договір, і самостійно стягувати стару заборгованість зі своїх старих клієнтів".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

У Верховному суді уточнюють, що винятки з цього правила бути не повинно. Нового власника об'єкта нерухомості повинні під'єднати до комунальних послуг за стандартними правилами. Тобто, постачальник, наприклад, електроенергії повинен підготувати проект договору на подачу послуг протягом 7 робочих днів, якщо потужність приміщення, що підключається, до 150 кВт, а якщо потужність більше, то протягом 14 робочих днів.

У справі №757/45133/15-ц новий власник квартири в Києві судився з "Київенерго".

Комуналка, kyivpost.com
Комуналка, kyivpost.com

Михайло Можаєв, керівник юридичної фірми "Можаєв і партнери", розповідає: "Нові господарі квартир і офісів можуть нічого не знати про комунальні борги, які висять на новопридбаної нерухомості, через звичайну безпечність. Забули перевірити — людський фактор. Але нерідко зустрічаються і випадки шахрайства, підробки документів. Продавці квадратних метрів надають фальшиві довідки нібито від комунальників про відсутність боргів. І лише з часом стає ясно, що все це фікція".

За підробку документів в Україні можна потрапити у в'язницю на строк до 3 років або отримати штраф. Якщо ви помітили підроблені квитанції за комуналки або їх копії, то їх потрібно передати у відповідне комунальне підприємство, щоб вони розібралися з недобросовісними попередніми власниками житла.

Кравець додає, що ситуація зі старими боргами все одно залишається непростою:

"Верховний суд чітко написав у своєму висновку — вибиванням боргів з недбайливих клієнтів повинні займатися самі комунальники. Їх боржники — з ними і працювати. Новий власник нерухомості починає життя з чистого аркуша. Єдина його проблема — це відсутність в Україні прецедентного права. Звичайно, потрібно у вимозі на підключенні послатися на вищезгадану постанову ВС, однак цього, швидше за все, не вистачить. У кожному окремому випадку доведеться подавати позови і судитися з комунальниками до кінця. Що займе не один місяць".

Нагадаємо, раніше українським пенсіонерам пообіцяли перерахунок у грудні: кого чекає надбавка і на скільки.

Також Знай.uа писав, а як же обіцянка Зеленського? Гончарук розбив мрії українців про бескоштовну комуналку.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що в Києві скасують "золоті" тарифи за комуналку.