Харчове отруєння в період свят - популярна проблема багатьох українців. При перших симптомах треба вжити заходів і подбати про те, щоб організм зміг впоратися з отруєнням, як можна швидше. Сьогодні поговоримо про харчової інтоксикації, способи лікування та профілактику отруєння.

Що таке харчове отруєння

Пошкодувати про з'їдену шаурму або салат можна в будь-який час року. За статистикою, найбільш активними періодами для харчових отруєнь є літо і зимові свята. Перед початком сезону олів'є та оселедця під шубою, варто дізнатися, що таке харчове отруєння і як з ним боротися.

Харчове отруєння, https://turka.life/zdorove-i-krasota/posleotravlenija.html
Харчове отруєння, https://turka.life/zdorove-i-krasota/posleotravlenija.html
Харчове отруєння

Харчова інтоксикація (харчове отруєння) - це гостре захворювання, що виникає в результаті вживання їжі, що містить токсини, бактерії, отруту, хімічні речовини. Є чотири види харчових отруєнь: мікробні, немикробные, хімічні і токсикоз аліментарної породи.

Мікробне отруєння - це частий вид інтоксикації, що викликається потраплянням в організм через їжу токсикоінфекцій. Таких як энтеропатогенные кишкові палички, бактерії роду протеус, ентерококи, перфрінгенс, Бацили цереус, вібріон парагемолитический, стафілококи, ботулиновая паличка та інші.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Немикробные отруєння проявляються в результаті вживання отруйних продуктів або отруйних при певних умовах. До таких відносяться отруйні гриби, ягоди і м'ясо, а також зіпсовані продукти або не приготовлені за методикою.

Отруєння домішками хімічних речовин може настати через употребеления в їжу нітратів, пестицидів, нітритів, нітрозамінів, солей важких металів та інші небезпечні речовини. Отруїтися хімічними домішками можна в період раннього дозрівання фруктів і овочів, які були вирощені з додаванням небезпечних препаратів, що викликають активне зростання.

Токсикоз аліментарної породи викликаний вживанням в їжу зараженої риби. У людей проявляється захворювання тими ж симптомами, як і інші види отруєнь.

Ознаки отруєння

Будь-який вид отруєння неприємний і має свої особливості, залежно від організму людини і кількості шкідливих речовин, що потрапили в організм. Найчастіше отруєння супроводжується блювотою, підвищеною температурою, слабкістю, ознобом, рідким стільцем і болями в животі.

Перші ознаки можуть з'явитися вже через годину-дві після вживання в їжу небезпечних речовин. Може з'явитися слабкість, головний біль, змінитися колір обличчя. Болі в животі можуть викликати сильну діарею або блювання.

Перша допомога

Для початку, варто запастися водою. З-за блювоти і діареї людина втрачає рідину, що викликає температуру і слабкість. Перше, що треба робити - випити якомога більше води - 3-4 склянки. І намагатися вирвати їх через кілька хвилин. Щоб викликати блювоту, треба натиснути двома пальцями на корінь язика в роті. Цю процедуру треба зробити кілька разів, поки вода не стане чистою. Можливо, вами доведеться випивати три-чотири рази по дві склянки і повертати їх, але це добре - треба видалити зі шлунка всі залишки їжі.

Харчове отруєння, https://bitly.su/aSFjhKM
Харчове отруєння, https://bitly.su/aSFjhKM
Харчове отруєння

Якщо вам складно викликати блювоту, то треба випити розчин води з содою. Вона допоможе викликати блювотний рефлекс.

Якщо єдиним відомим вам сорбентом є активоване вугілля, то варто забути про нього - сучасні лікарі давно довели, що активоване вугілля не допомагає в боротьбі з токсинами. Сорбенти - це речовини, які вбирають токсини і хімічні розчини, чистять організм і допомагають при харчових отруєннях. Сорбуючі препарати можна знайти в будь-якій аптеці: білий вугілля, ентеросгель, регідрон, сорбекс та інші. Їх треба приймати, навіть, якщо ви відчуваєте покращення після блювоти, щоб не відчути “другу хвилю” отруєння.

При сильних болях можна випити знеболююче засіб, щоб зняти сильні симптоми. Можна використовувати звичайний дротаверин.

Дітям, для очищення кишечнику роблять клізми. Це відмінно очищає організм від вже потрапили в кишечник токсинів.

Якщо ознаки отруєння не зникають протягом двох днів, то треба викликати лікаря, який буде обстежити хворого і може навіть прийняти рішення про госпіталізацію.

Важливі деталі

Незважаючи на те, що отруєння, найчастіше, не заразне, дайте хворому окрему посуд.

Не давайте хворому засипати на спині.

Давайте пити кип'ячену, трохи теплу воду.

Слідкуйте за кількістю рідини - її треба заповнювати, навіть якщо немає бажання пити.

Надайте хворому зручне місце для відпочинку, близько до ванній кімнаті.

Хворому краще не закривати на замок двері ванної кімнати, щоб була можливість доступу при непритомності.

Слідкуйте за температурою, при зростанні температури до 39, треба викликати швидку і давати воду.

Візьміть за правило завжди мати в аптечці кілька сорбуючими препаратів.

Обов'язково викликайте лікаря, якщо симптоми отруєння тривають протягом декількох годин і мають гостру форму - сильні болі і постійну блювоту.

Після отруєння

Після перенесених страждань треба потурбуватися про організмі: не вживати в їжу жирного, смаженого, мучного, дуже кислого, солодкого, сильно солоного або перченого. Бажано, кілька днів після отруєння поберегти організм, пити багато води, їсти дієтичну їжу.

Якщо у вас було отруєння молочними продуктами, то варто відмовитися від них на деякий час. Не турбуйте поджелудочное шоколадом або міцною кавою.

Краще залишитися вдома після отруєння, відпочити і постаратися не здійснювати трудові подвиги. Якщо ж ви змушені йти на роботу, то запасіться водою, чаєм і галетним печивом.

Пам'ятайте, що зараз ваші друзі - це легкі каші, варена курка, бульйон, варені або тушковані овочі.

Харчове отруєння, https://versiya.info/zdorovye/112068
Харчове отруєння, https://versiya.info/zdorovye/112068
Харчове отруєння

Як уникнути отруєння

Щоб уникнути отруєння, варто дотримуватися кількох важливих правил:

  1. Завжди якісно промивайте овочі і фрукти.

  2. Чекайте появи сезонних фруктів та овочів на прилавках магазинів.

  3. Не вживайте гриби і сумнівні ягоди, вибирайте магазинні або перевірених постачальників.

  4. Не ризикуйте, вживаючи в їжу їжу з вуличних кафе або купуючи їжу “з рук”.

  5. Пийте фільтровану або кип'ячену воду.

  6. Не вживайте їжу сумнівної якості, з підозрілим запахом або прострочену.

  7. Слідкуйте за чистотою рук, користуйтеся дезінфекторами.

Дитяче харчове отруєння

Харчове отруєння у дітей небезпечно тим, що втрата 10% рідини може привести до серйозних ускладнень. При перших ознаках отруєння, треба звертатися до лікаря. Перша допомога для дитини, у якого з'явилися симптоми отруєння:

  1. Треба давати достатню кількість рідини, допомагати дитині при блювоті і не давати спати на спині.

  2. Бажано відразу дати сорбент - смекту, ентеросгель або будь-який інший.

  3. Не годувати грудним молоком, поки є ознаки отруєння. Утриматися від будь-якої їжі - давати теплу кип'ячену воду.

  4. Обов'язково звернутися до лікаря, згадати все, чим харчувався дитина останні 12 годин.

Після огляду лікаря і припинення діареї і блювоти, варто перейти на кілька днів на дієтичне харчування. Це допоможе дитині прийти до тями після отруєння. Грудним дітям краще не давати перші три для пюре з овочів, обмежитися сумішами. Дітям постарше треба кілька днів не вживати солодкого, перейти на дієтичне харчування.

Харчове отруєння, https://www.brd24.com/article/a-70099.html
Харчове отруєння, https://www.brd24.com/article/a-70099.html
Харчове отруєння

найпоширеніша проблема - це немиті руки і брудні іграшки. Деякі діти мають стійкий імунітет до бактерій, але якщо імунітет ослаблений, то харчові отруєння стають серйозною небезпекою.

Особливо важливо стежити за тим, щоб діти не употребяляли немиті фрукти та овочі. Деякі ягоди треба відстоювати в холодній воді, щоб виключити можливість отримання великої дози токсинів. Уникайте годування дітей молокопродуктами, яким кілька днів. Все дитяче харчування обов'язково перевіряйте на достовірність і пробуйте перед тим, як давати їжу дітям.