Провал розгляду компромісного законопроекту №2543 про добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу зупинить реалізацію великих інвестиційних проектів у відновлюваній енергетиці. Про це заявив екс-губернатор Херсонської області Андрій Гордєєв, пише Главком.

Коментуючи дискусію навколо законопроекту № 2543, Гордєєв звернув увагу на те, що тиск на українську альтернативну енергетику почався після того, як з критикою "зелених" тарифів виступив бізнесмен Ігор Коломойський, повідомляють "Українські новини".

"Ці інвестиційні проекти (в відновлюваній енергетиці – ред.) зараз зависли. Тому що, по-перше, було інтерв'ю Ігоря Коломойського, який сказав, що буде переглядатися ("зелений" тариф – ред.). Потім незрозумілі рухи, тобто, цілком зрозумілі, але для інвестора незрозумілі рухи з боку "Укренерго". І також заяви профільного комітету Верховної Ради, голови цього комітету Геруса, заяви профільного міністерства", - повідомив Гордєєв.

13 грудня на засіданні комітету Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг не був підтриманий законопроект №2543 "Про внесення змін у деякі закони України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики".

Законопроект підтримали лише 8 з 17 присутніх на засіданні, що представляють опозиційні фракції. Проти голосували депутати фракції "Слуга народу". Норвезька компанія Scatec Solar заявила про зупинення реалізації проекту з будівництва сонячної електростанції у Херсонській області через можливий ретроспективний перегляд "зеленого" тарифу.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Раніше "зелені" тарифи критикував бізнесмен Ігор Коломойський, обіцяючи подати позов до Конституційного суду.

"Я зараз консультуюся з юристами з приводу подачі запиту в Конституційний суд - справедливо, що вся країна, у якій гігантські економічні проблеми, скидається і дотує один з найдорожчих видів виробництва електроенергії порівняно з іншими, більш дешевими і доступними?", - Коломойський заявляв в інтерв'ю ію Цензор.НЕТ 30 серпня.

6 грудня 2019 року у Верховній раді був зареєстрований законопроект №2543 (розроблений комітетом ВР з економічного розвитку), який передбачає можливість добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу. Законопроект підтримали профільні асоціації та понад 70 інвесторів в "зелену" енергетику.

Посольства Данії, Норвегії та Швеції звернулися з листом до міністра енергетики та навколишнього середовища до Олексія Оржеля і голові комітету ВР з енергетики Андрію Герусу із закликом досягти компромісу з інвесторами в питанні "зелених" тарифів. В Європейській бізнес-асоціації заявили, що законопроект збереже інвестиційну привабливість України для тих, хто планує вкладати гроші в розвиток відновлюваних джерел енергії, та дозволить залучити 4 млрд євро інвестицій.