В одвічній боротьбі броні зі снарядом незмінно програвала видимість поля бою у сторони, яка обороняється. Ветеран АТО Михайло Гречухін поставив собі мету змінити правила гри. Він заснував стартап та створив унікальний шолом для танкістів.

Розробка на основі шолома доповненої реальності Hololens дозволяє екіпажу броньованої машини мати 360-градусний огляд в реальному часі і, завдяки нейромережевим алгоритмам, навіть підсвічує людей і техніку. Стартап планує, поставляючи такі системи для замовників по всьому світу, забезпечувати українську армію на волонтерських засадах.

“Ми розробляємо наразі продукт під назвою Land Platform Modernization Kid. Як випливає з його назви, це система модернізації військової та промислової техніки завдяки системам доповненої реальності та штучного інтелекту”, – розповідає засновник стартапу зі створення танкового шолома Михайло Гречухін.

Засновник стартапу хоче, щоб будь-яка важка техніка була для екіпажу видимою, причому в реальному часі – щоб тнкіст повернув голову в шоломі і побачив все так, ніби висунувся з люка.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

“Інтерфейс, який ми використовуємо, розробляємо разом з НАТО. Ми – єдина українська приватна компанія, яка є в робочій групі НАТО зі стандартизації наземних платформ з доповненою реальністю. І ми використовуємо ці наукові розробки в нашій системі”, – зазначає менеджер з комунікацій Станіслав Онопрієнко.

З концепцією прозорої броні Михайло виграв польський конкурс стартапів і потрапив на акселеративну програму, де ідею помітили представники тієї самої світової компанії, яка розробляє шолом доповненої реальності, й самі запропонували грант.

Стартапу вдалося підготувати перший прототип шолому до української виставки “Зброя та безпека” восени 2016 року, і незабаром про “прозору броню” заговорили в усьому світі

Гречухін зазначає, що вони не були першопрохідцями в сфері доповненої реальності для техніки, просто запропонували незвичну комбінацію параметрів.

“Ми взяли цивільні технології і перенесли їх у військовий світ, а не навпаки, як це зазвичай буває”, – говорить розробник.

За словами стартапера, можна встановити на техніку кілька камер для огляду на всі 360 градусів, або ж одну, що крутиться, яка буде слідувати за поглядом оператора.

“Наразі нами створена нейромережа, яка розпізнає 15 класів техніки. Туди входить цивільна та бойова техніка різних типів, і окремо військові та цивільні люди”, – зазначає Михайло.

Крім того, для механіка та водія система виводить над зображенням інформацію про стан двигунів і кількість пального. А навідник, який теж в такому шоломі і бачить те ж саме, може користуватися прицілами для різних видів зброї. Командир взагалі може підключити до себе камеру з безпілотного літального апарату, який перебуває над полем бою.

Наразі співробітники українського стартапу за сприяння Міністерства оборони України діляться досвідом з НАТО і допомагають оформити інтерфейс подібних систем.

Нагадаємо, український танк Т-80БВ успішно пройшов "пивний челлендж"

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні пройшли перші випробування бронеавтомобілів на протимінну стійкість

Також Знай.ua писав про новинки "Укроборонпрому": ударний дрон і камуфляж-невидимка