В Україні з 2018 по 2019 зафіксували 137 актів насильства або конфронтації з боку ультраправих активістів. Про це повідомила соціолог Оксана Дутчак під час пресконференції Інституту "Республіка" про насильство ультраправих у понеділок, 20 січня.

Хто нападає

Згідно з даними моніторингу, за цей період найбільше нападали представники ультраправих організацій С14 і "Національний корпус" - це 40 і 30 насильницьких епізодів відповідно.

Потім серед фігурантів моніторингу розмістилися: "Традиція і порядок", "Невідомий патріот", "Фрайкор", "Національні дружини", "Катехон", "Сокіл", "Світанок", "Автономне націонал-соціалістичне суспільство" (АНСО) та "Карпатська Січ".

Мініторінг

На кого нападають

Жертвами насильницьких дій стали феміністські/ЛГБТ-активісти (14 випадків), політики і представники політичних партій (13), представники державних інститутів (12), журналісти (4), представники бізнесу (4), художники (3) і мігранти (2).

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

До того ж, ультраправі радикали брали участь у вуличному електоральному протистоянні. Вони неодноразово застосовували насильство під час передвиборних заходів опозиції і влади.

Причина

Координатор проекту під назвою "Без кордонів", правозахисник Максим Буткевич, заявив, що "насильство ультраправих і далі є систематичним і навіть регулярним".

"Безкарність стимулює продовження насильницьких практик; вона "запрошує" тих, хто вдається до насильства і досягає хоча б якогось результату, робити це знову", - заявив він.

Пресконференція

Також правозахисник зазначив, що деякі епізоди ультраправого насильства, під час яких постраждали люди, майже не висвітлювалися в ЗМІ.

Автори даного дослідження думають, що проблему з ультраправим насильством в Україні породжує бездіяльність, а іноді і потурання з боку правоохоронних органів. Вони вимагають від правоохоронців провести розслідування всіх випадків насильства на ґрунті ненависті.

Нагадаємо, що у Києві на Михайлівській площі побили фанатів "російського світу".

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Києві на Михайлівській площі радикали напали на учасників транс-маршу.

Також "Знай.ua" писав, що вже незабаром у Києві може початися ряд акцій протесту.