Анрі Кічка – один з тих небагатьох людей, які пережили фашистський Аушвіц 75 років тому. Чоловік в інтерв'ю BBC сказав, що "не можна пережити Аушвіц, тому що це місце – сама смерть".

У таборі не було імен – тільки номери, витатуйовані на передпліччі. Анрі вигукував охоронцям власний номер - 177789 - німецькою мовою.

Його батьки втекли від антисемітизму в Східній Європі, щоб побудувати нове життя на Заході. Коли нацистська Німеччина вторглася і окупувала Бельгію, їм ніде було сховатися.

сім'я Анрі Кічка, 1942

Анрі та його батька Йозека зняли з поїзда з іншими чоловіками в маленькому містечку Косель. Вони повинні були працювати як раби.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Мати Анрі Хану, його сестер Берту і Ніху, тітку Естер – відвезли в Аушвіц, де відразу після прибуття вбили газом і кремували.

"Це єдиний концентраційний табір в історії світу, де загинув мільйон людей. Це було жахливо, і зараз я один з останніх вцілілих там", - зізнався Анрі.

концтабір Аушвіц

Нацисти до останнього моменту розповідали майбутнім в'язням Аушвіцу вигадану історію – що їх везуть у великі комунальні душові, щоб помитися після довгої поїздки в вагонах для худоби.

Але в цих душах не було води – туди запускали газ "Циклон Б", який спочатку розробляли як пестицид.

Тільки за один день у 1944 році там вбили 24 тисяч угорських євреїв, а їх тіла поглинув вогонь спеціально побудованих для цього печей. Нацистські охоронці відправляли голодуючих, виснажених в'язнів на "марш смерті" на захід Німеччини.

"На 90% я помер. Я був скелетом. Я багато місяців провів у санаторії та лікарні", - згадував чоловік.

Після Другої світової Анрі ніколи не говорив про ці страждання. Він одружився, відкрив магазин з дружиною і виховує четверо дітей, дев'ять онуків та 14 правнуків.

сім'я Анрі Кічка, 2019

Через шістдесят років після закінчення війни Анрі опублікував спогади про своє життя в таборах – а це значить, що його голос все ще лунатиме, коли його самого не стане.

Нагадаємо, Зеленський зустрівся з колишніми в'язнями концтабору в Польщі.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленський відвідав Меморіальний комплекс "Яд Вашем" в Єрусалимі.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський розповів про єврейське коріння і Другу світову.