Зачіска, яку носили і древні єгиптяни, і греки, і наші предки-слов'яни, чомусь не застаріла і на сьогоднішній день. Напевно, тому, що коса може бути і повсякденному, і святковою, і елегантною, і грайливою. А ще коси гарні, зручні і плести їх зовсім не складно - під силу навіть дитині.

Як підготуватися до плетіння

Щоб коса виглядала акуратно і довше радувала свою господиню, потрібно вимити і висушити, а потім гарненько розчесати волосся. Гребінець краще взяти дерев'яний - з ним розчесані пасма не наелектризуються. Так само знадобляться гель і мус для укладання.

Роблячи зачіску дитині, краще обійтися без засобів для укладання. Але якщо задумано складне плетіння, що вимагає максимально слухняного волосся, можна скористатися воском.

Гумки, невидимки, затискачі, а також прикраси для коси краще підготувати заздалегідь, щоб не шукати їх в процесі, ризикуючи зіпсувати незакінчену зачіску. А ось дзеркало може тільки зашкодити, якщо ви плетете собі косу самостійно. Краще довіритися відчуттям, а в дзеркало помилуватися вже на результат.

Як бачите, особливої ​​підготовки плетіння не вимагає. Найскладніше, мабуть - визначитися з його видом.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Звичайна коса - та, що дівоча краса

Саме такі коси здавна носили дівчата на Русі. За красою коси судили про силу і здоров'я дівчини. А за кількістю дізнавалися її сімейний статус: одну косу носили незаміжні, а знайшовши чоловіка - заплітали дві.

Зачіска на основі класичної коси
Зачіска на основі класичної коси www.allthingshair.com

Класична коса - найпростіша, її зазвичай без проблем заплітають навіть татусі, яких необхідність зробити доньці зачіску жахає. Все, що потрібно, це розділити волосся на три однакові пасма і переплести, чергуючи рухи «ліве на середнє» і «праве на середнє». Кінець кіски закріплюється гумкою або стрічкою.

Заплітаючи дві косички, слід звернути увагу на проділ: він повинен бути рівним і акуратним.

Колоски всіх сортів

Ще одне досить просте, але гарне плетіння - колосок, він же - французька коса. У нього досить багато варіацій, а на їх основі можна робити оригінальні та вишукані зачіски.

Французькі коси, як і класичні, плетуться з трьох пасом. Різниця полягає в тому, що починати потрібно з невеликих пасм, і на кожному кроці додавати трохи волосся справа і зліва. Коли волосся закінчиться, можна продовжити плести звичайну косу, а можна, закріпивши гумкою, залишити хвіст.

Симпатична варіація на тему колоска - дракончик. Особливість цієї зачіски в тому, що починати плести потрібно від чола, а пасма натягувати не надто туго, щоб коса вийшла об'ємною.

Дракончик
Дракончик i.ytimg.com

Голландська коса - це французька навпаки. Техніка плетіння така ж, тільки бічні пасма не лягають на середню, а пірнають під неї. Таку косу можна робити тугою, а можна ажурною, з розправленими пасмами.

За принципом колоска плететься і дуже красива зачіска під назвою «Водоспад». Косу потрібно плести горизонтально, починаючи від скроні. Додавати нові пасма волосся потрібно тільки зверху, нижнє ж пасмо потрібно замінювати новим, відпускаючи старе вільно спадати вниз.

Є кілька варіантів такої зачіски: можна заплести водоспад тільки з одного боку, можна довести косу до протилежної скроні і закріпити невидимкою, а можна зробити плетіння відразу з двох сторін, красиво з'єднавши на потилиці.

Риб'ячий хвіст

Ця ефектна коса плететься за зовсім іншим принципом - і, мабуть, навіть простіше звичної класичної. Для створення «риб'ячого хвоста» потрібно розділити волосся на дві частини. Потім відокремити по тонкому пасму ліворуч і праворуч, ближче до вух, і перехрестити їх ззаду - праве на ліве.

Наступне пасмо з лівого боку ляже на праве, праве - знову на ліве і так далі, поки все волосся не виявляться переплетеним. Чим тонші пасма - тим ажурнішою буде коса. Якщо волосся не дуже густе, зачісці варто додати об’єму, «розтягуючи» пасма в процесі плетіння.

Риб'ячий хвіст
Риб'ячий хвіст i.ytimg.com

Ця зачіска (особливо прикрашена стрічками) ідеальна, якщо у вас довге волосся, або хоча б середньої довжини. Для короткого волосся краще вибрати інший варіант.

Нестандартні коси

Коса-джгут, вона ж «мотузка» або «канат» також відома своєю простотою виконання. Її незаперечна перевага - саме таку косу найпростіше заплести самій собі.

Коса-джгут
Коса-джгут hairhand.com

Все, що потрібно зробити - це розділити волосся на два пасма, закрутити кожне з них в джгут за годинниковою стрілкою, а потім переплести джгути разом, але вже проти годинникової.

Кінчик можна закріпити гумкою, а можна - заздалегідь вплетеною в косу стрічкою. Можна не зупинятися на досягнутому, а скрутити з джгута пучок, зафіксувавши його шпильками.

Безліч тонких джгутів, іноді з вплетінням ниток або канекалона - синтетичного волосся - називається сенегальськими косичками.

Популярність останнім часом набувають коси з вузлів, які радше не заплітаються, а зав'язуються. Роблять такі зачіски безліччю способів, але найчастіше - з двох пасом, які, чергуючи верх і низ, кілька разів зав'язуються на вузол між собою.

Освоївши попередні плетіння, можна перейти до більш складним кіс - з чотирьох і п'яти пасом. На перший погляд вони здаються складними, але, якщо трохи попрактикуватися, можна навчитися заплітати їх дуже швидко.

Коса з чотирьох пасм плететься подібно до класичної, за винятком того факту, що центральних пасом тепер два. Крайнє лівє потрібно протягнути над одніим з них, потім під іншим і, нарешті, укласти на крайнє праве. Те ж саме робимо у зворотному напрямку.

Це тільки один із способів плетіння, а їх існує досить багато, і, освоївши їх, можна створювати незвичайні оригінальні зачіски. Схеми плетіння з великої кількості пасом можна легко знайти в мережі. Є також відеоуроки, що покроково пояснюють, як заплести красиву косу.

Афрокоси

Афрокоси - загальна назва особливої ​​групи зачісок, які іноді і косами назвати складно, але їх яскравості й ефектності це анітрохи не зменшує.

Почнемо з дредів. Вони являють собою поплутані пасма, які легко утворюються самі собою у представників негроїдної раси через особливу ​​структуру волосся. Зачіска стала популярною і припала до смаку представникам інших рас. Втім, сьогодні вже не обов'язково псувати власне волосся. З'явилися так звані «безпечні» дреди, які робляться з канекалона і акуратно вплітаються у волосся. Ще один їхній плюс - різноманітність кольорів.

Дреди
Дреди telegraf.com.ua

Також вплітати в зачіску можна і готові тонкі кіски - зізі. Їх головна перевага - різноманітність кольорів і форм. Вони можуть бути прямими, хвилястими і навіть спіральними. Крім того, їх можна вплести навіть в досить короткі і тонкі волосся, додавши тим самим товщини і об'єму. Вплетення готових кісок займе у майстри від двох до чотирьох годин, але результат того вартий: зізі-коси бувають неймовірно красиві.

Зізі-коси
Зізі-коси skinhouse-clinic.kz

Такі косички можна заплести і з власного волосся, за бажанням доповнивши образ акриловими нитками або канекалоном. Плести належить звичайні класичні коси, тільки дуже тонкі, так що часу це займе набагато більше, та й без сторонньої допомоги складно обійтися.

Щоб вплести пряжу в косички, потрібно розділити її на пасма по три складені навпіл нитки. На місці згину робимо вузлик - його одягаємо на середнє пасмо косички і затягуємо. Далі розподіляємо нитки між пасмами волосся і заплітаємо косичку.

Набагато простіше і швидше створюється інша зачіска з використанням ниток - косички раста. Це просто прядки власного волосся, обплетені яскравими нитками. Виглядає яскраво і оригінально, хоча в діловий стиль, зрозуміло, не вписується.

Варто згадати також брейди, або боксерські косички. Це тонкі тугі косички, які заплітають впритул до голови з використанням канекалона або ж без нього. Техніка плетіння чимось схожа на французьку косу.

Ця зачіска залишає простір для фантазії: можна заплести тільки частину волосся (наприклад, на скронях), а можна створити по всій голові оригінальний візерунок. Брейди зручні, довговічні і популярні як серед жінок, так і серед чоловіків.

Візерунки з брейдів
Візерунки з брейдів fishki.net

Кілька хитрощів

Як ви могли переконатися, плетіння кіс - справа нехитра. Але свої премудрості є і в ньому.

По-перше, намагайтеся, щоб пасма були однакової товщини. Так зачіска виглядає акуратніше.

По-друге, стежте за натягом пасом і його напрямком. Це особливо важливо, якщо ви хочете заплести не рівно косу, а, наприклад, навскоси голови.

Освоївши одне або кілька плетінь, на їх основі можна створювати більш складні зачіски. Наприклад, косу, сплетену з кількох тонких кісок. Не забувайте про аксесуари - стрічки, бусини і навіть живі квіти.

Однак пам'ятайте, що перевантажувати зачіску не варто. Складне плетіння з великої кількості пасом - саме по собі цікава прикраса, яка не потребує ніяких доповнень. А ось зі звичайним колоском можна і погратися.

Успішних вам експериментів!