День діда Мороза і Снігуроньки

Це незвичайне свято прийшло до нас від язичницьких традицій і вірувань. Часто сьогодні розповідають про різні легенди і казки про цих персонажів. За переказами Снігуронька полюбила людину, і їй довелося залишитися на землі до весни, вона не полетіла на північ і розтанула. А Морозом вважали зимового Велеса, тобто головного противника Перуна. Дружиною Мороза була Сніжна Цариця, а дочка їх звали Снігуронькою. І це свято означало лише те, що зима закінчується, а ще скоро святкуватимуть Масляну.

Свята 30 січня, фото: Культура.рф
Свята 30 січня, фото: Культура.рф

Фестиваль Ароматної пагоди

Так називають фестиваль у В'єтнамі, який проводять щороку в 6 день місячного календаря від першого місяця в році. У цій країні – це саме тривале свято, яке відзначають більше 2 місяців. В центрі події – молитва, яку вимовляють у священній печері Хуонг Тіч в певний час. Ароматна пагода – це стародавнє буддійське святилище у В'єтнамі в провінції Хатаї. До неї сходяться паломники з усієї країни. У цьому місці моляться Всевишньому за рідних і за себе, намагаються захистити себе від злих духів і отримати допомогу добрих. Зараз пагодою є не тільки храм, але ще й гірські і печерні святилища, які вважаються історичними пам'ятками у В'єтнамі.

Свята 30 січня, фото: Инкомартур 93
Свята 30 січня, фото: Инкомартур 93

Православні свята:

  • Поклоніння першому пустинножителю і ченцю Антонію Великому.
  • Преподобного Антонія Димского.

Антон – перезимник, Антоніна – половина

Антонов день відзначають на честь преподобного Антонія Черноезерского, і називали його Антоніни Половини, тому що як раз пройшла половина зими і вже відчувається, що скоро настане весна. А якщо небо затягнули хмари, то значить скоро прийде заметіль. Прийнято було сьогодні пекти колобки, які були символом сонця. Толокно для них змішували з борошном, маслом і яйцями. Додавали ще сіль і молоко і робили з такого тіста круглі булочки. Намагалися на Антона відвалити порчу, тому по стежці на подвір'ї проводили гострим серпом межу. Так намагалися відсікати порчу.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Народні прикмети на 30 січня

Як повідомляв Знай.ua найближчим часом в Україні з'являться системи тестування для коронавіруса.

Також Знай.ua писав, підвищення пенсій не принесе очікуваної радості українцям.

Нагадаємо, такий антисанітарії як у цьому відомому супермаркеті, ви давно не бачили.