Сьогодні відзначають народне свято, яке прийнято називати Антоном Презимником або ж Антоніни Половини. Так його назвали за двох причин: по-перше, в православному календарі шанують Антонія Великого, а по-друге, вважалося, що половина зими вже позаду і тепер можна навіть почути відгомін весни.

Хоч і розуміли, що до весни вже залишилося недовго, але все одно не дуже любили цей день. Про нього говорили, що він спочатку зігріває теплом, а потім відразу вдаряє морози, тобто обманює. І щоб уникнути такого лукавства, люди намагалися задобрити Антонія. З частувань були просто крихти та зерно для птахів. До птахів завжди ставилися особливо. Вірили, що вони наїдяться, наберуться сил і прилетять просити Антонія, щоб подарував відлигу і не порожню надію.

Народні прикмети на 30 січня

Для господинь сьогодні прийнято робити колобки з толокна, пшеничного борошна, яєць, солі і молока. Робили з усього цього маленькі булочки. Їх їла вся сім'я, давали сусідам і приносили в церкву.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Ще вірили, що на Антонія всі недуги намагаються зібратися в одному місці, щоб потім піти в наступ на людей. Щоб цього не сталося, і вони не стали сильнішими, потрібно розвісити по дому часник, а цибулини розрізати і розкласти. Є ще повір'я, що сьогодні не можна готувати страви з бобів та сочевиці, щоб діти не захворіли на кір, виразкою, віспою або чумою. Тому ще була заборона на в'язання. Часто на Антоніни Половини проводять різні обряди для залучення грошей, однак робити це потрібно тільки тим, хто дійсно їх потребує, інакше можна досягти зворотного ефекту.

Свята 30 січня, фото: ogorod.ru
Свята 30 січня, фото: ogorod.ru

Якщо хочете віднадити від себе, свого будинку і своїх рідних порчу, то потрібно провести цікавий ритуал. Вранці вийдіть з будинку, пройдіть до воріт спиною. Буде виглядати так, ніби ви прийшли в будинок, і нечисть не посміє зайти. Так її можна перехитрити. А ще гострим серпом таку дорожу з слідів «перерізають». Це повинно допомогти відсікти порчу.

Як повідомляв Знай.uа цей березень може принести кардинальні зміни, але не всім.

Також Знай.uа писав, скоро в Україні теж можна буде пройти діагностику на коронавірус.

Як повідомляв Знай.uа Кабмін хоче забрати у бюджетників надбавки і урізати зарплати.