Щодня стрімко зростає кількість жертв і інфікованих смертельно небезпечним коронавірусом у Китаї. На фоні цих новин українці переймаються, чи не добереться вірус до нас.

Так, на питання про те, чи варто побоюватися коронавіруса в Україні відповів керівник Мелітопольського лабораторного центру МОЗ України в Запорізькій області Роман Скляров.

Коронавірус з Китаю, фото Інформатор
Коронавірус з Китаю, фото Інформатор

- Який ризик інфікування коронавірусом?

"Варто зауважити, що новий вид коронавіруса, який вперше зафіксували в Китаї, вийшов за межі країни. Він спалахнув у Таїланді, Японії, Гонконзі, Південній Кореї, Саудівській Аравії, Сінгапурі, В'єтнамі, Франції, Малайзії, Австралії, США та Канаді. В Україні випадків захворювання коронавірусом, за даними МОЗ, поки не зафіксовано, випадки з підозрою на дану інфекцію не підтвердилися. Керівництво країни робить все можливе, щоб інфекція не поширилася в нашій країні. В аеропорту "Бориспіль" з 26 січня розпочався температурний скринінг пасажирів на прямі рейси з Китаю. У разі необхідності особи з ознаками ГРВІ будуть негайно направлятися до медустанов. Ризик інфікування небезпечною недугою – середній. Поки що Всесвітня організація охорони здоров'я не оголошує надзвичайний стан і не рекомендує обмежувати транспортні сполучення і обіг товарів. В Україні немає прямого авіасполучення з містом-джерелом спалаху – Уханем.", - розповів експерт.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Коронавірус у Китаї, фото: rbc
Коронавірус у Китаї, фото: rbc

- Як передається коронавірус?

"Фахівці вважають, що коронавірусною інфекцією можна заразитися від хворої тварини, так і хворої людини. Хочеться зазначити ще, що інкубаційний період становить при даній інфекції від 1 дня до 14 днів.", - відповів Скляров.

Коронавірус з Китаю, фото financoff
Коронавірус з Китаю, фото financoff

- Як українці можуть захистити себе від коронавіруса?

"Лікується хвороба як звичайний грип, тобто симптоматично. Заходи профілактики - як для звичайного грипу та ГРЗ. Всесвітня організація охорони здоров'я радить керуватися стандартними рекомендаціями щодо запобігання поширенню коронавирусной інфекції: регулярно мити руки з милом, менше бувати в громадських місцях, при приготуванні продуктів тваринного походження(м'ясо, яйця, риба) термічно добре обробляти, уникати тісних контактів з особами, у яких є респіраторні симптоми (кашель, нежить), по можливості уникати контактів з тваринами.", - підсумував Скляров.

Нагадаємо, в Запоріжжі зафіксували другу смерть від грипу - медики побоюються, що не остання.

Як повідомляв Знай.uа десятки українців опинилися в заручниках джерела китайського коронавіруса, термінове звернення посольства.

Знай.uа писав, Андрій Пальчевський пояснив, як протистояти коронавірусу з Китаю.