В Україні з початку лютого почнуть видавати пільгові кредити. У Приватбанку вже консультують підприємців з питань їх отримання.

В Ощадбанку, як написав у Facebook глава правління Андрій Пишний, можна буде отримати кредити "вже скоро":

З муніципалітетами реалізуємо унікальні програми з підтримки малого бізнесу в громадах, коли в якості компенсації процентів за кредитом місцеві ради повертали підприємцям частину сплачених у місцевий бюджет податків у замін за створення нових робочих місць. Не секрет, що для того аби кредитний портфель малого і середнього бізнесу в банку був якісним і впевнено зростав, потрібні якісні кредитні ідеї та проекти від самих підприємців. - вказав він у дописі

На кредити виділили 2 млрд гривень. Відповідний закон ухвалив парламент в середині січня, і його вже підписав президент. після чого Кабмін своєю постановою прописав також механізм розподілу цих коштів. На першому етапі кредитувати підприємців будуть держбанки, але потім до програми можуть підключитися і комерційні фінустанови.

Міністр економіки Тимофій Милованов на своїй сторінці в Facebook також пояснив, як буде працювати програма:

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Впровадження Програми буде здійснювати Фонд розвитку підприємництва, створений на базі Німецько-Українського фонду, через банки-партнери, які володіють необхідними інструментами. Кредити видаються на суми не більше 1,5 млн гривень строком до 5 років з відсотковими ставками: - 5% (новий бізнес віком до 12 місяців та виручкою < 25 млн), - 7% (для бізнесу віком до 12 місяців та виручкою < 25 млн за умови найму + 2 працівників за 1 квартал), - 9% (розширення діючого бізнесу з оборотом до 50 млн грн на рік). Держава компенсує різницю між комерційною відсотковою ставкою та кінцевою ставкою для позичальника в рамках цієї програми. Учасникам, яким не вистачає застави для участі в програмі також надається можливість отримати кредитну гарантію (за додаткову оплату у розмірі 0,5% від вартості застави, якої бракує) Водночас, умови програми обмежують комерційну ставку на рівні не більше 22%. Умови програми вимагають від учасника внесення власного капіталу не менше 20% (для діючого бізнесу), 30% (для початківців), що забезпечує вищий відсоток успішності бізнесу. - повідомив він у своєму дописі

Милованов також назвав три кроки, які потрібно пройти, щоб отримати кредит:

  1. Заповнити реєстраційну анкету
  2. Подати заявку на отримання кредиту
  3. Банк встановить відповідність підприємства та інвестиційного проекту критеріям програми і дасть відповідь - чи дадуть вам кредит

Буде відбір у якому банк має переглянути "реалістичність бізнес-плану, платоспроможність позичальника, здатність обслуговувати кредит з урахуванням грошового потоку, який здатний згенерувати новий проект". Але поки неясно наскільки цей відбір буде жорстким.

Якщо вам видадуть кредит, гроші на руки (або на банківський рахунок) ви не отримаєте - їх банк буде безпосередньо перераховувати постачальникам товарів і послуг для вашого бізнесу.

Нагадаємо, раніше глава "Укрзалізниці" Кравцов, заробляє в десятки разів більше керівника одного з найбільш потужних та впливових держав у світі.


Як повідомляв портал "Знай.ua", 31 січня, запланована зустріч президента України Володимира Зеленського з державним секретарем США Майком Помпео.

Також "Знай.ua" писав, про зарплати чиновників і простих українців порівняли в цифрах. Розрив між доходами чиновників та бюджетників вражає.