Врослий ніготь є досить частою проблемою у багатьох людей. Це не тільки косметична проблема, але і дуже небезпечне захворювання, яке може привести у гіршому випадку до ампутації пальця на руці або нозі, чи навіть зараження крові – сепсису.

Врослий ніготь має медичну назву – оніхокріптоз, що походить від грецького, і перекладається як «ніготь прихований». Це означає, що край нігтьової пластини врізається всередину тканин пальця (в край нігтьових валиків) і травмує його.

На початкових стадіях вростання нігтя можна легко позбутися, однак, якщо стан запущений, пальці нестерпно болять, то доводиться вдаватися до хірургічного втручання.

вростання нігтя, сайт "Ти не один"
вростання нігтя, сайт "Ти не один"

Для початку розглянемо чому може виникнути така проблема.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Причини вростання нігтьової пластини

  • Неправильна обробка нігтя, наприклад, після невдалого манікюру. Це найпоширеніша причина його вростання (майже у кожної другої дівчини є проблема вростання нігтя).
  • Спадкова схильність, через яку м'які тканини ростуть у надлишку. Ці перші два пункти можуть бути причинами вростання нігтя пальців руки і ноги.
  • Незручне вузьке взуття та стягуючі щільні колготки. Навіть колготки здатні спровокувати деформацію нігтя і його вростання! Не можна, щоб взуття здавлювало зверху, з боків і надмірно притискало шкіру до нігтя.
  • Надмірне навантаження на ноги через вагітність або надлишкову вагу.
  • Травми пальців і нігтів, деякі захворювання (наприклад, ендокринної системи, кровообігу) і запальні процеси.
  • Плоскостопість і деформація стоп.
  • Часто такою проблемою страждають спортсмени, що займаються певними видами спорту (легка атлетика, лижний спорт, футбол), балетом та інше.
  • Вік. У літніх людей частіше спостерігається вростання нігтів.
  • Підвищене потовиділення (гіпергідроз) і грибок нігтів.
  • Піднігтьові натоптиші або відмерла шкіра під нігтями.

Як визначити, що ваш ніготь почав вростати і що з цим робити?

Найбільш часто відзначається вростання на великому пальці ноги, на зовнішній стороні пальця. У першу чергу помічається, що ніготь став більш вигнутим, у формі арки. Стає боляче, неможливо носити тісне взуття, з'являється запалення, почервоніння, нагноєння тканин навколо нігтя, кровоточить нігтьової валик. Якщо подібні симптоми з'явилися необхідно проконсультуватися з фахівцем і не затягувати з цим.

Запалений палець, сайт "Центр подології"
Запалений палець, сайт "Центр подології"

Даною проблемою займається лікар подолог (безпосередньо проблемами нігтів) і ортопед (усуває порушення та деформації кістково-м'язової системи). До відвідування лікаря не варто накладати різні лікувальні мазі, небезпечно проколюваті пухирці з гноєм, і обрізати ніготь ще коротше – це все може погіршити ситуацію.

Чим небезпечне самолікування і довге неприйняття ситуації, нігтя що вростає?

Як говорилося вище, дана проблема є не лише косметичною, але і медичною. На початковій стадії проблему вирішити простіше і менш болісно. Але якщо намагатися вилікувати палець у домашніх умовах самостійно, потрібно знати і про ризики.

Отже, які можуть бути ускладнення:

  • занесення в рану додаткової інфекції;
  • збільшення запаленої тканини (його ще називають «диким м'ясом»);
  • утворення зони з відмерлими тканинами, яка гниє;
  • запалення кістки фаланги великого пальця;
  • гангрена пальця і, як наслідок, ампутація.

В залежність від того, на якій стадії знаходиться захворювання і наскільки нігті врослі, фахівці підбирають відповідний метод лікування.

Методи лікування

Якщо стадія вростання не надто серйозна, і можна обійтися без хірургічного втручання, проводиться лікування за допомогою пластин (конструкції виду Онікліп, Подофікс та інше) або скоб (ЗТО, Фрезера, Ора і інші). Вони виглядають дуже естетично на нігтях, з фото можна ознайомитися в інтернеті.

Лікар встановлює скобу і закріплює її таким чином, щоб краї нігтя підводилися. У такому положенні він знаходиться під натягом і дозволяє зменшити запалення валиків, зняти біль, скоректувати форму (можна змінити навіть сильно покручені нігті, які вже вростають). Таким чином вростючі пластини можна вирівняти.

Дана процедура дозволяє зменшити ймовірність повторного вростання нігтя в тканини. Перевагами буде також швидкість і простота встановлення скоб та безболісність процедури, плюс відсутність періоду відновлення після лікування.

Лікування нігтя, сайт "Жіночий калейдоскоп"
Лікування нігтя, сайт "Жіночий калейдоскоп"

Корекція врослого нігтя каполіном. Даний метод передбачає встановлення тонкої прокладки - каполіна, який відокремлює ніготь від м'яких тканин і не дозволяє йому вростати. Він може знаходиться під нігтем близько місяця і не доставляє ніякого дискомфорту. З ним можна займатися звичними справами, спортом, плавати в басейні та інше. Через деякий час каполін потрібно буде замінити на новий (про це обов'язково скаже лікар) і так до тих пір, поки ніготь не відросте нормально та перестане бути вросшим.

Іноді лікарі поєднують перші два види лікування оніхокріптозу. Варто відзначити, що обидва способи користуються попитом у пацієнтів, яким краще уникати операції, наприклад, у людей, що страждають на цукровий діабет, вагітних жінок, а також дітей.

Якщо ситуація вже досить запущена, тоді проводиться лікування хірургічним шляхом - часткове видалення вростаючої частини нігтя або повністю вирізання нігтьової пластини. Даний консервативний і радикальний метод використовують в тих випадках, коли пацієнти звертаються вже надто пізно: ніготь загноївся, запалився, посинів і дуже глибоко вріс в м'яку тканину (капсулюється у ній), відкоригувати це вже неможливо, і уражену ділянку треба лише видалити.

Операція з видалення врослого нігтя, сайт "Nail Clinic"
Операція з видалення врослого нігтя, сайт "Nail Clinic"

Операція проводиться під місцевою анестезією (блокується певна група нервів близько запаленого пальця), часто використовують лідокаїн. Після чого вирізають ділянку нігтя. Також лікарі прибирають усі нагноєння і сліди запальних процесів, призначають мазі та протибактерійні препарати для післяопераційного лікування.

Однак навіть хірургічний метод не дає стовідсоткової гарантії того, що відрослий ніготь не буде вростати в майбутньому. Так що краще заздалегідь звернутися до фахівця, якщо проблема повториться.

Що можна робити і чого не можна до візиту до лікаря?

Можна промивати рану і ніготь перекисом водню або хлоргексидином. Якщо запалення не сильне, можна застосовувати ванночки для стоп з дезінфікуючими розчинами солі або легкого розчину марганцівки (марганцевокислого калію).

Ліки, сайт Irecommend.ru
Ліки, сайт Irecommend.ru

Не можна прикладати крем і мазь, подразнюючих рану, видавлювати гній і проколювати пухирі, обрізати ніготь ще коротше та по краю вростання.

Профілактика

Вона є найважливішим пунктом в запобіганні оніхокріптозу. Дотримуючись усього кілька нескладних правил, в більшості випадків можна позбутися від цього неприємного явища.

Рекомендації з профілактики

  • Правильно підрізати нігті (залишати 1-2 мм відрослого нігтя). Зрізати по природній формі. На ногах, як правило, це рівний зріз.
  • Тримати ноги в чистоті, і своєчасно підстригати нігті.
  • Якщо є проблеми з формою стопи, звертатися до фахівця, коригувати за допомогою ортопедичного взуття.
  • Прибрати маленьку за розміром взуття і носити максимально зручну. Хоча б на якийсь час відмовитися від взуття на високих підборах, яка здавлює великі пальці ніг.
  • Залишати куточки нігтів на великих пальцях, не видаляти їх.
  • Лікувати грибок, якщо він є.
  • Стежити, щоб нігті не вростали (своєчасно звертатися за допомогою до фахівців), а куточок нігтя не врізався в шкіру.

Здорові нігті, сайт "Tid"
Здорові нігті, сайт "Tid"

І пам'ятайте, що якщо палець або ніготь турбує, болить, і навколо нього з'явилося запалення не варто відкладати візит до лікаря. Не намагайтеся вирішити цю проблему самостійно, адже це може дуже погано позначитися на здоров'ї.