Кожен випускник після закінчення 11 класу повинен здати ЗНО. Зовнішнє незалежне оцінювання проходить з метою визначити рівень знань абітурієнта і забезпечити його правом на отримання вищої освіти.

Що таке ЗНО?

Що таке ЗНО
Що таке ЗНО, zno.kiev.ua

Зовнішнє незалежне оцінювання - щорічний іспит для випускників 11 класу. Написати сертифікаційну роботу має право будь-яка особа, що має повну загальну середню освіту або яке отримає його в цьому році. Щоб скласти ЗНО, потрібно пройти всі етапи реєстрації згідно з установленими нормами.

Завдання сертифікаційної роботи підготовлюються згідно з наданою Українським центром програмою.

Дати проведення ЗНО, графік основної та додаткової сесії, список навчальних предметів тощо визначають в міністерстві освіти.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Для чого використовують результати ЗНО:

  • З метою сформувати конкурсний бал для осіб, які планують вступати до украънських вищих навчальних закладів на основі повної загальної середньої освіти.

  • Для визначення оцінки за ДПА.

  • Для статистичних даних. Завдяки цьому проводиться ретельний аналіз показників учнів, який демонструє, наскільки успішна нинішня система. Виходячи з результатів ЗНО, експерти прогнозують її подальший розвиток.

Результати за сертифікаційну роботу переводяться в дві шкали:

  • шкала від 100 до 200 балів, яка використовується при формуванні рейтингу під час вступу до ВНЗ, - в такій формі всі учасники тестування бачать свої результати в електронному кабінеті.

  • критеріальна шкала 1-12 - використовується для осіб, які обрали певний навчальний предмет для складання ДПА.

Щорічно експертна комісія встановлює граничний бал на підставі складності завдань і статистичних даних. Для того, щоб отримати 100 балів, необхідно подолати поріг.

Офіційне оголошення результатів відбувається шляхом їх розміщення в особистому кабінеті учасника.

Отримання результатів тестування з української мови та літератури, історії України, математики та з іноземних мов відбувається протягом 25 днів з моменту, як пройшла дата проведення іспиту. На отримання результатів з решти предметів йде не більше 2 тижнів.

Також Зовнішнє незалежне оцінювання обов'язково для студентів коледжів.

Як проходить ЗНО

Як проходить ЗНО
Як проходить ЗНО, today.ua

Перший етап: підготовчий. Учень повинен вибрати навчальні предмети, які буде здавати на ЗНО. Після чого пройти процедуру реєстрації. У 2020 році реєстрація на ЗНО розпочалася 3 лютого. Подавати заяву можна до 24 березня включно.

Кожен учень до 30 квітня має отримати письмо з запрошенням на ЗНО, у якому буде вказана адреса школи, у якій випускник буде писати сертифікаційну роботу. Його необхідно роздрукувати і обов'язково взяти з собою на тестування. Також учасник отримує дані, щоб здійснити вхід в особистий кабінет. Персональна сторінка учасника ЗНО створюється абсолютно безкоштовно.

Краще прийти за 15-20 хвилин до початку, щоб встигнути зібратися з думками і перевірити, чи всі документи на місці. Проведення тесту починається чітко в призначений час. В аудиторії зазвичай досить мало людей. Випускники заздалегідь дізнаються, на які місця їм сідати. Важливо перевірити, щоб номер місця збігався з номером тестового зошита.

На ЗНО заборонено:

  • використовувати телефони, калькулятори та інші електронні прилади;

  • використовувати підручники, книги, зошити з конспектами і т.д;

  • говорити з іншим учнями в аудиторії, відправляти смс і т.д.

Випускники мають право взяти з собою воду, але потрібно здерти етикетку.

Кожен учень має право при бажанні записатися на пробний тест. Для цього потрібно попередньо зареєструватися, а в призначену дату прийти в пзно (пункт пробного ЗНО). За те, щоб пройти пробне тестування, доведеться заплатити. Ціна за тестове ЗНО коливається в залежності від 130 до 150 грн.

ЗНО 2020

ЗНО 2020
ЗНО 2020, 05453.com.ua

У 2020 році випускники можуть видихнути спокійно. Ніяких серйозних змін не відбудеться. А ось в наступному році буде безліч нововведень, якими поділився УЦЯОЯ. Всі випускники повинні будуть складати математику незалежно від того, обрав учень гуманітарний напрям чи технічний.

Сертифікаційна робота буде складатися з 2 частин: складання базової частини обов'язкове для всіх, а поглибленої - для тих, хто вивчав предмет в школі з ухилом. А також обов'язкові предмети - історія України або англійську мову (учень обирає самостійно). А також обговорюється термін дії сертифіката. Його хочуть скоротити з 3 років до року.

В цьому році математика стане обов'язковою для вступу в ВНЗ для навчання на наступних спеціальностях: "Публічне управління і адміністрування", "Управління та адміністрування".

А для вступу до медичного ВНЗ учень повинен написати сертифікаційну роботу не менше ніж на 150 балів з усіх предметів. Особливо велика конкуренція в ifnmu (іфнму), КМУ (Київський медичний національний університет імені О. О. Богомольця), а також ВНМУ ім. М.І.Пирогова.

Цього року учні можуть вибрати і подати заявку на складаення максимум 4 навчальних предметів. Серед них перший, українська мова та література, - обов'язковий. Другий предмет на вибір - історія України або математика. А третім або четвертим предметом можна вибрати будь-який зі списку.

Відкриває основну сесію тестування з математики, яке відбудеться 21 травня. Другим відбудеться українська мова та література - 26 травня. Розклад, коли відбудеться тестування з інших предметів:

Розклад ЗНО 2020
Розклад ЗНО 2020, dyskurs.net

Результати з трьох предметів: українська мова, математика / історія України, предмет на вибір - будуть зараховані як Державна підсумкова атестація. Цього року випускники мають право відправити не більше 7 заявок.

При вступі до вищих навчальних закладів абітурієнти мають право використовувати сертифікат ЗНО минулих років: 2017, 2018, 2019. Єдиний виняток - тестування з іноземної мови. У 2018 році була змінена структура тесту і введена частина "Аудіювання". Тому результат тесту, який був складенний до 2018 року, зараз не діє.

Додаткова сесія стартує 26 червня і триватиме до 12 липня. Але потрібно розуміти, що вона призначена не для учнів, які запізнилися на тестування на основній сесії.

На додаткову сесію реєструються ті випускники, які з поважних причин не змогли бути присутніми на основній. Скласти ЗНО під час додаткової сесії мають право жителі з тимчасово окупованих територій. Вони подають заяви на складання ЗНО в електронному форматі, а запрошення приходить до регіонального центру (наприклад, іф юа).

Новий правопис і зміни в програмі з української мови та літератури ЗНО 2020

Нові норми української мови були затверджені в травні. Як повідомляє Валерій Бойко, в 2020 році на тестування не будуть виноситися питання, які потребують знання нового правопису. В Українському центрі якості освіти планують виділити близько 5 років на впровадження нововведень в програму навчання.

У 2020 році було скорочено кількість творів, необхідних для прочитання, для складання ЗНО з української літератури.

Підготовка до ЗНО 2020

Підготовка до ЗНО
Підготовка до ЗНО, english-today.com.ua

Для підготовки до складання ЗНО учень може вибрати один з трьох способів: самостійна підготовка, центри для підготовки до ЗНО та репетитори. У будь-якому з цих випадків потрібно строго слідувати програмі і постійно практикуватися.

Підготовка до ЗНО з української мови та літератури

Для підготовки до складання ЗНО з української мови та літератури рекомендується використовувати останній довідник Олександра Авраменка, який складено відповідно до програми 2020 року. У книзі міститься вся необхідна інформація для успішного проходження тестування та тести по кожній темі в форматі ЗНО, що дозволяють закріпити знання.

З року в рік трапляються схожі питання, автори використовують одні і ті ж виключення з правил, тому рекомендується пройти всі тести за всі роки. Така практика допоможе відчувати себе впевненіше під час написання сертифікаційної роботи.

Під час підготовки до ЗНО з української мови та літератури особливу увагу потрібно приділити останньому завданню, що передбачає написання есе. Навіть за умови ідеального знання граматики і володіння лексичним матеріалом, без знання структури твору ЗНО випускник втратить багато балів.

На ЗНО перевіряючі не зацікавлені в глибоких думках учнів. Вони просто хочуть перевірити, як добре вони володіють мовою. Важливо розуміти, що потрібно вміти навести приклад з літератури чи з історії. На ЗНО залиште час для написання творів і заповнення бланка.

Підготовка до математики

Сертифікаційна робота з математики складається з 35 завдань (20 тестових, на встановлення відповідностей буде 4 завдання, 8 завдань, що вимагають короткої відповіді, і 3 завдання з розгорнутою відповіддю).

Відкрийте програму Зовнішнього незалежного оцінювання з математики і знайдіть свої слабкі місця. Для цього треба зайти на сайт освіта ua. Постійно практикуйтеся і вирішуйте тести. Крім підручників можна використовувати онлайн-курси і відео-уроки.

Підготовка до ЗНО з іноземних мов

Український центр якості освіти (ЦОЯО) щорічно викладає програму з іноземних мов. У програмі міститься повний перелік граматичних конструкцій, якими повинен володіти випускник, і список тем і життєвих ситуацій, навколо яких будуть збудовані тексти.

Підготуватися до ЗНО з іноземної мови найважче. Учень просто повинен регулярно займатися мовою, читати статті на різні теми, дивитися відео та фільми мовою оригіналу і вирішувати тести.

На початку іспиту відбувається аудіювання. Коли включається запис, важливо навіть початок слухати уважно. Так як потрібно вловити не тільки основні моменти, але і не упустити важливі деталі. Якість звуку в класах залишає бажати кращого, а це суттєво ускладнює завдання.

Тестування з англійської передбачає написання листа. Воно може бути трьох видів:

  • лист другові;

  • напівофіційне лист;

  • офіційне.

Практика показує, що найчастіше на ЗНО пишуть листи другу. У тестовому зошиті буде написано, про що учень повинен написати і які підтеми розкрити. Кожна з розкритих тем принесе випускнику додаткові бали.

Текст повинен повністю відповідати стилю, а також містити з'єднувальні елементи (In my opinion, as for, moreover і т.д). По можливості варто максимально проявити знання граматики. Лист повинен бути наповнений граматичними конструкціями, ідіомами і фразовими дієсловами (якщо стиль це допускає).

Лист потрібно починати з вітання. Неприпустимо використання реального імені і інших даних. В іншому випадку роботу можуть анулювати.

Підготовка до історії України, географії та інших предметів

Програма для підготовки представлена ​​з усіх предметів. Тому орієнтуватися потрібно саме на неї. Безліч корисної інформації та курсів можна знайти у відкритому доступі на платформах Eduget, Внешколі і Prometheus.

Потрібно зробити процес максимально цікавим. Також враховуйте, яка інформація краще запам'ятовується. Якщо пам'ять слухова, то слухайте лекції. Якщо зорова, то відмінно допоможуть структуровані таблиці.

Для успішного складання хімії та фізики потрібні точність і уважність. Але в умовах обмеженого часу важко робити швидко і якісно всі завдання. Тому потрібно довести рішення багатьох завдань до автоматизму.

Підготуватися до географії можна, читаючи підручники з 5 по 11 клас. У них міститься вся потрібна інформація, а матеріал поданий легко і структуровано. Також рекомендується пройти всі ЗНО минулих років онлайн, так як завдання іноді повторюються. А в завданнях з короткою відповіддю щорічно використовуються майже одні й ті ж формули. zno.osvita.ua - портал, на якому ви можете пройти всі тести за минулі роки. Потім йде перевірка, і система показує правильні відповіді.

Не потрібно відкладати процес підготовки до травня. Якщо ви претендуєте на бюджетне місце, серйозно поставтеся до ЗНО. Конкуренція у великих містах досить велика, тому не варто сподіватися на удачу.