Тепла підлога - необхідна річ в будь-якому будинку або громадському закладі в період з жовтня по травень. Встановлена підлога ідеальна в ваннах, роздягальнях або спальнях.

Переваги даної установки оцінять всі - від дітей до людей похилого віку.

Теплі підлоги в квартирі - новий тренд, який стає все популярнішим після того, як в Україні дозволили встановлювати автономні системи опалення в багатоквартирних будинках. Теплі підлоги в квартирі можна розглядати в якості альтернативного і більш економного джерела опалення.

Тепла підлога або батарея? - які переваги даного виду опалення? Ми розповімо і покажемо, як робити теплі підлоги.

Але як його встановити, який саме вид теплої підлоги вибрати і скільки потрібно на нього витратити? - Відповіді на ці та багато інших питань ми дамо в цьому матеріалі.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Теплі підлоги: розбір поняття

Теплий пол: джерело:  farpost.ru
Теплий пол: джерело: farpost.ru

Під поняттям тепла підлога сьогодні мають на увазі спеціальну систему опалення, яка займається забезпеченням нагріву повітря в нижній частині будь-якого приміщення. В якості опалювального приладу в даній системі і виступає тепла підлога

Опалення підлоги: його види

Тёплый пол: : джерело:www.youtube.com/
Тёплый пол: : джерело:www.youtube.com/

У сучасній будівельній справі використовують цілий ряд опалювальних систем, серед яких слід назвати наступні: інфрачервона тепла підлога або ік тепла підлога, електрична тепла підлога, тепла підлога водяна, плівкова тепла підлога, а також тепла підлога на основі аморфної металевої стрічки.

Крім того, теплі підлоги ділять по типу установки: труба тепла підлога, тепла підлога під ламінатом, електрична тепла підлога під плитку, колектор тепла підлога, плівкова тепла підлога і багато інших.

Історія технології тепла підлога

Тепла підлога під плитку, а також водяна тепла підлога придумані не в наш час, а в Античність. Однак лише кілька десятиліть тому технологія теплих підлог і їх установки досягла простоти і відносної доступності, після чого вони почали масово з'являтися в мільйонах квартир, будинків, спортивних залах, спа-салонах, навчальних закладах та інших установах по всьому світу.

Тепла підлога під плитку ще робили в Стародавньому Римі. У перші століття існування імперії технологія була доступна лише багатим громадянам, а після почала застосовуватися в громадських купальнях. Плівкова тепла підлога в стародавньому аналогу успішно встановлювався в лазнях в північних регіонах Римської імперії - сучасній Німеччини, Франції та Британії.

Античний аналог технології колектор тепла підлога полягав у створенні системи спеціальних печей і каналів, розташованих безпосередньо під підлогою. Тепло для систем виходило з великих печей, які працюють на дровах, газ від яких поширювався по трубах.

Теплу підлогу під плитку намагалися встановлювати в Візантійської імперії і в країнах, що ввібрали в себе її традиції, включаючи сучасні Грецію, Румунію, Болгарію, Південну частину України, Північну Македонію, Туреччину, Росію, Грузію і Вірменію.

Електрична тепла підлога під плитку

Теплий пол: джерело:vegastroy.com.ua
Теплий пол: джерело:vegastroy.com.ua

Даний вид опалювальної системи найбільш поширений не тільки в Україні, а й в усьому іншому світі. Теплу підлога своїми руками найлегше зробити, вибравши саме цей вид системи.

Встановити електричну теплу підлогу під ламінат або плитку зможе не тільки професіонал, але і будь-яка людина, який в основах знайомий з роботою електрикою. Відзначимо, встановити теплу підлогу під ламінатом буде набагато легше ніж інші популярні системи, про які ми також розповімо в цій статті.

Як встановити електричну підлогу: який вид вибрати

Тепла підлога: джерело: rmnt.ru
Тепла підлога: джерело: rmnt.ru

Сьогодні на ринку представлені такі електричні теплі підлоги: кабельна, плівкова тепла підлога, стрижнева водяна підлога і підлога на основі аморфної металевої стрічки.

Перед тим, як вирішити, що краще, тепла підлога або батарея, потрібно підрахувати свій бюджет і витрати на комуналку за опалювальний сезон. Однак більшість користувачів мережі стверджують, що установка теплої підлоги - економічно вигідний варіант, витрати на який окупаються вже через пару років.

Перед вивченням теми, як зробити теплу підлогу своїми руками, потрібно визначити, який тип вам потрібен. Сьогодні можна купити конвекційну і інфрачервону теплу підлогу.

Електро тепла підлога: за і проти

Теплий пол: джерело:leroymerlin.ru
Теплий пол: джерело:leroymerlin.ru

Тепла підлога електро має величезні бонуси, в порівнянні з традиційними видами опалення. Зокрема електро тепла підлога набагато більш екологічніше звичайних радіаторних батарей, не може привести до виникнення алергічних реакції, рівномірно розподіляє температуру по всьому приміщенню, забезпечує ефективний теплообмін, не характеризується великою кількістю конвекційних потоків і порівняно економічна, оскільки не вимагає великих витрат електрики або інших ресурсів.

Як встановити електричну теплу підлогу

Теплий пол: джерело:pol-spec.ru
Теплий пол: джерело:pol-spec.ru

Укладання теплої підлоги і установка терморегулятора для теплої підлоги реально для новачка, який ознайомиться з процесом монтажу в інтернеті - за інструкцією або відео. Гарантуємо, що ви отримаєте уявлення не тільки про те, що таке система теплих підлог, але як і встановити теплу підлогу самостійно.

Терморегулятор, тепла підлога без якого не може працювати, повинен бути встановлений саме в тому місці, де вам і потрібна система опалення. Підготуйте підрозетник, до якого вже вивели електропроводку і вертикальну штробу. Саме до них і монтують терморегулятор, а також датчик електричної теплої підлоги, для якої також необхідна гофрована трубка діаметром 16 міліметрів.

Відзначимо, що терморегулятори, тепла підлога без яких не може нормально функціонувати, повинні бути встановлені на спеціально підготовлені поверхні. Далі вам потрібно встановити мати, для монтажу яких потрібно прогрунтувати поверхню підлоги, щоб забезпечити хваткість клею або стяжки і уникнути відшарування. Гребінка, тепла підлога без якої не може функціонувати належним чином, встановлюється після укладання спеціальної штроби, щоб датчик в трубці ліг прямо між жилами пристрою.

Зауважимо, що труба, тепла підлога для якої не завжди обов'язкова, працює за допомогою теплоізоляції. Зверху встановлюється монтажна стрічка або сітка, на яку і кладуть гріючий кабель.

Встановивши всі системи, їх потрібно протестувати, після чого можна приступати до заливання стяжки і укладання самої підлоги - кахельної, ламинатної або паркетної.

Якщо ви хочете встановити, теплу підлога електричну, то відгуки про неї можуть бути суперечливими. Багато хто нарікає, що система невиправдано дорога, складна в установці і небезпечна, оскільки нібито може привести до короткого замикання та пожежі. Однак статистика пожеж, причиною яких стало замикання в системі опалення, говорить про те, що теплі підлоги - вкрай безпечні.

Як робиться тепла підлога в деталях можна дізнатися з цього відео:

Теплі водяні підлоги: які бувають, як встановлюються

unidim.com.ua/
Теплий пол: джерело unidim.com.ua/

Тепла підлога в ванну даного типу дещо відрізняється від електричної. Так, вона працює на основі системи циркуляції гарячої води по системі труб, укладених під підлогою.

Перед тим, як робити теплу підлогу водяну своїми руками вам потрібно прорахувати такі параметри: висота дверних прорізів, площа приміщень (чи достатньо буде однієї системи для опалення всього комплексу). Провести дані дослідження, ви можете свідомо чи запросивши фахівця.

Переваги теплої водяної підлоги полягають у наступному: він може повністю замінити звичайне опалення, поверх нього можна монтувати будь-який вид підлоги, тому що система забезпечує правильний температурний режим і не пересушує повітря в приміщенні, є повністю екологічною.

Тепла підлога під лінолеумом не може повністю замінити звичайні батареї, але допоможе заощадити вам значні кошти. Тепла підлога під лінолеум або інше покриття ідеальне для формування власного унікального інтер'єру, так як він не помітний оку і прекрасно встановлюється не тільки під це покриття, але і під багато інших.

Фахівці стверджують, що тепла водяна підлога відкриває нестримний простір для фантазії і підійде прихильникам скандинавського стилю, що відрізняється великою кількістю світла і простору в житлових приміщеннях. Навіть підкладка під теплу підлогу буде не видна, а про її існування знатимуть тільки ви і ваш майстер.

Інфрачервона тепла підлога: опис технології, особливості та установка

Теплий пол: джерело: stroy-kz.com/
Теплий пол: джерело: stroy-kz.com/
Теплий пол: джерело: stroy-kz.com/

Якщо вас цікавить функціональний регулятор, тепла підлога без якого не може працювати, то зупиніть увагу на інфрачервоній системі. Цей вид системи теплої підлоги відрізняється від традиційної тим, що він не поглинає кисень, сприятливо впливає на організм людини і практично не відчувається в побуті. Це пояснюється тим, що сама людина випромінює інфрачервоне випромінювання і з цієї причини сприймає тепло від такої системи в якості природного.

Не важливо, чи хочете ви встановити теплу підлогу під лінолеум, теплу підлога у ванну - в будь-якому місці вона буде максимально комфортною і економічною не тільки для вас, але і навіть для маленьких дітей.

Підключення, тепла підлога для якої необхідно в будь-якому випадку, буде відбуватися до стандартної електромережі, проте дані системи діляться по типу монтажу: на суху і стрічкову, а також стрижневу. Тепла підлога у ванній якраз і варто робити інфокрасною, щоб не пересушувати зону і не псувати дорогі будівельні матеріали і плитку, необхідні для облаштування ванної.

Інфрачервона тепла підлога, недоліки якого також цікавлять багатьох, критикують багато за складність в монтажі і її більш високу вартість, ніж при укладанні інших видів підлог. Тепла підлога у ванній, виконаній в цій технології, буде більш зручною у використанні, ніж традиційна труба на теплу підлогу.

Інфрачервона тепла підлога, відгуки про яку носять в основному сприятливий характер, вигідно відрізняється швидкістю збірки, енергоощадливістю і комфортом при використанні.

Що таке тепла підлога інфрачервона, як вона встановлюється, які відгуки від її власників - дізнатися можна їх цього відео:

Мобільний тепла підлога: характеристика і монтаж

Теплий пол: джерело:pikabu.ru
Теплий пол: джерело:pikabu.ru

Якщо вас цікавить тепла підлога під лінолеум, то зверніть увагу на мобільну підлогу. Вигідно відрізняється від інших видів опалювальних систем тим, що не вимагає повного демонтажу попереднього підлогового покриття. Її також називають тепла підлога під лінолеум, оскільки її можна за лічені години укласти під будь-яке покриття не тільки вдома, але і в офісі.

Якщо, хочете встановити електричну теплу підлогу своїми руками, то цей варіант для вас, оскільки він складається з переносної системи, яку можна просто підключити до мережі і насолоджуватися теплом.

Мобільна тепла підлога, вигідно відрізняється тим, що її можна встановити за лічені години навіть без досвіду, а сам пристрій - повністю безпечний при використанні. Просто купіть спеціальну установку, розташуйте її в обраному приміщенні і покрийте її лінолеумом або ламінатом. Вивчити монтаж даного виду теплої підлоги можна в цьому відео:

Тепла підлога плівковий: особливості та установка

Тепла підлога: джерело: mynovostroika.ru
Тепла підлога: джерело: mynovostroika.ru

Тепла електрична підлога плівкового типу - вкрай затребувана технологія в сфері система тепла підлога. Була придумана кілька років назад і за цей час відтіснила інші традиційні способи установки теплових систем. Якщо, ви хочете знати, яка тепла підлога краще, то можливо, ви знайшли відповідь - це плівкова тепла підлога. Відзначимо, що плівкова і інфочервона підлоги - це одне і теж. Однак чому їх плутають? - Постараємося відповісти на дане питання.

Утеплена підлога працює за рахунок спеціальної плівки, яку також називають інфрачервоною. Унаслідок подвійності понять, серед користувачів мережі, охочих дізнатися, що таке система тепла підлога, виникає плутанина. Ця система особливо плутає тих, хто хоче встановити водяну теплу підлога в квартирі і не розуміє, як працює система теплової плівки.

Тепла підлога під плитку кладеться з двох типів матеріалів: вуглецевого або графітового і металевого. Тепла підлога монтаж, якої найкраще вивчати по відео інструкціям, даної категорії встановлюється легко і просто і під силу новачкам.

Плівкова тепла підлога: відгуки

Тепла підлога: джерело: domikelectrica.ru
Тепла підлога: джерело: domikelectrica.ru

Плівкова тепла підлога має цілий ряд переваг: швидкість і простота монтажу, енергоефективність та безпека. Однак тепла підлога плівкова категорично не підходить для використання в приміщеннях з високим рівнем вологості. По суті, тепла підлога інфрачервону найкраще встановлювати в спальню або вітальню.

Якщо вас цікавить тепла підлога в квартиру під ванну, то краще розглянути теплу водяну підлогу. Також тепла підлога електрична під плитку, виконанана в плівковій техніці, не найкращий варіант для кухні та інших приміщень, обкладених даним видом матеріалу.

Перевагою інфрачервоної теплої підлоги варто назвати той факт, що стяжка під теплої підлоги в цьому випадку не буде вимагати значної підготовки і буде відбуватися буквально протягом одного - двох робочих днів. Кабель, тепла підлога без якого працювати не може, також часто, не вимагає окремого виведення до системи, що спростить процес його монтажу.

Тепла електрична підлога від опалення: водяна тепла підлога

Тепла підлога: джерело:burenie.ru
Тепла підлога: джерело:burenie.ru

Якщо вас цікавить, як зробити теплу підлога від опалення, то вам потрібно розглянути ідею створення водної теплої підлоги. Вона буває електро-водяною і класичною. Чим вони відрізняються? - Відповіді нижче:

Тепла підлога від опалення або тепла електрична підлога з гріючою кабелем всередині труб не підключаються до котла. Так, гріючий елемент розташований всередині, уздовж всієї конструкції. Електро-водяна тепла підлога, відгуки про яку виключно позитивні, поставляється в готовому вигляді, разом з трубами, рідиною всередині них і гріючим елементом.

Теплу підлогу від опалення потрібно просто підключити до мережі без необхідності підкладки під нього. Стяжка на теплу підлогу даного типу також не потрібна, так як система автоматично регулює температуру повітря в приміщенні без додаткових налаштувань.

Якщо вас цікавить відповідь на питання, яка тепла підлога який краще, то багато майстрів вам дадуть відповідь - електро-водяний. Він використовує менший обсяг гріючої рідини, забезпечує рівномірний прогрів по трубах, дозволяє прогрівати окремі приміщення, а також використовуватись замість центрального опалення.

Також встановлюють класичну систему при використанні котла і труб. Однак такий тепла підлога в спальні не встановиш через технологічні складнощі. Водяна тепла підлога підводиться при використанні труб, в яких вже закачано циркулюючих теплоносій, а сам нагрів відбувається за допомогою котла або системи центрального опалення.

Теплу підлогу без стяжки або теплу підлогу від батареї в цьому випадку встановити не вийде, так як він часто використовується на стадії капітального будівництва багатоквартирних будинків, торгових, розважальних і будівельних майданчиків. Тепла підлога, відгуки про яку часто вселяють недовіру, в цьому випадку використовується забудовниками безпосередньо на стадії проектування і будівництва.

Теплі підлоги в квартирі даного типу просто не встановиш. У цьому випадку легше вибрати один з інших, більш простих видів систем.

Підлоги з підігрівом водяні, як правило, вимагають посилених заходів профілактики і дорогого ремонту. Однак це відбувається в деяких випадках: при дефектах планування або монтажі самих механізмів. Якщо вас цікавить тепла підлога водяна, недоліки якої не перевищують її переваг, то це відео для вас:

Як з'єднати труби теплої підлоги можна дізнатися з цього відео:

Як правильно зробити теплу підлога

Тепла підлога: джерело: ektpol.ru
Тепла підлога: джерело: ektpol.ru

Щоб зробити правильну підлогу своїми руками, потрібно проаналізувати особливості планування свого приміщення, ваш бюджет, вже наявну систему опалення і власні потреби. Крім того, при виборі системи для установки теплої підлоги потрібно визначитися з покриттям підлоги над нею. Так, вам ймовірно стане в нагоді пінопласт під теплу підлогу, який часто встановлюють під плитку.

Укладання плитки на теплу підлогу відбувається після того, як з'явиться чорнова стяжка під теплу підлогу. Теплу підлогу під килим, наприклад встановити найпростіше, - просто придбайте мобільну систему, яка ідеальна при застосуванні на невеликих площах.

Тепла підлога під плитку водяну краще за всього укладати у ванній або туалеті, а тепла підлога плівочна підходить для облаштування житлових приміщень. Відзначимо, що перед покупкою системи потрібно проаналізувати розводку електрики в будинку або іншому приміщенні, оскільки тепла підлога підключається через кабель в абсолютній більшості випадків.

Тепла підлога відгуки: яке рішення вибрати

Тепла підлога: джерело:vodocomfort74.ru
Тепла підлога: джерело:vodocomfort74.ru

Тепла підлога або батареї? - Відповідь очевидна. Звичайно ж підлога. Вона обійдеться дешевше, оскільки є повністю автономною. Ви будете самостійно регулювати температуру в своєму приміщенні відповідно до погодних умов, власних потреба і бюджету.

Тепла підлога під плитку: яка краще

Тепла підлога: джерело:youtube.com
Тепла підлога: джерело:youtube.com

Дати однозначну відповідь на питання: який же тип теплої підлоги під плитку краще, не можуть навіть найдосвідченіші майстри. Це суто індивідуальна тема, розкрити яку не просто. Зробити висновок для себе ви зможете, ознайомившись з цими відео:

Як укласти теплу підлогу: кращі відеоінструкції