В українському уряді все частіше говорять про необхідність підвищення пенсійного віку. Основними причинами називають зменшення кількості працездатного населення і збільшення тривалості життя пенсіонерів. З 1 квітня 2020 року пенсійний вік українок буде підвищено з 59 років до 59 років і 6 місяців, а через 13 з половиною місяців – з 1 квітня 2021 року – пенсійний вік жінок і чоловіків у країні зрівняється – 60 років.

Однак, наразі у жінок повноцінна пенсія буде призначена за наявності страхового (трудового) стажу 30 років, чоловікам потрібно 35 років. Страховий стаж, який дає право на пенсію за віком, стане однаковим для всіх (35 років) у 2028 році. У 2020 році пенсію за віком призначать, якщо у працівника є не менш 27 років стажу. Цю норму збільшили на 10 років з 2018 року, коли вона становила 15 років, і щороку додають по одному року, поки у 2028 році не буде 35 стажу, що дає право виходу на пенсію за віком.

Пенсіонери, фото: РБК
Пенсіонери, фото: РБК

Глава комітету Верховної Ради з соціальної політики Галина Третьякова вперше заявила про можливість підвищення пенсійного віку для чоловіків, який залишається незмінним із часів СРСР – 60 років. За її словами головною причиною такого рішення є неможливість вже через 10 років забезпечити за рахунок нинішньої солідарної системи всіх пенсіонерів. Оскільки, через брак коштів доведеться знову перераховувати формулу призначення пенсії, у підсумку у відсотках від заробітку працівника вона зменшиться.

Зараз середня трудова пенсія (3064 грн) становить 28% від середнього заробітку, з якого вона обчислюється. У жовтні 2017 року було 36%. Мінімальна пенсія дорівнює 1638 грн, це 53% від середньої пенсії, або 15% від середнього заробітку. Згідно з рекомендаціями Міжнародної організації праці (МОП), для нормального життя пенсіонера пенсія не повинна бути менше ніж 40% його заробітку.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Пенсіонери, фото: maxim-nm.livejournal.com
Пенсіонери, фото: maxim-nm.livejournal.com

В Європі рекомендація МОП виконується: у країнах Балтії цей показник становить 46%, у Швейцарії найвищий – 80% заробітку. Але не за рахунок солідарної системи, а за рахунок того, що працівники все життя самі збирають собі на старість.

"Є дослідження Світового банку, за якими у 2030 році при параметрах нинішньої солідарної системи у нас пенсію за формулою будуть отримувати 40% пенсіонерів. Решта 60% отримають мінімальну пенсію. Підвищення пенсійного віку – неминучий процес", – сказала Галина Третьякова. Галина Третьякова

Галина Третьякова, InfoResist
Галина Третьякова, InfoResist

Крім того, чиновниця зазначила, що підвищення пенсійного віку повинне бути дуже плавним, наприклад, на один місяць на рік починаючи з 2023 або 2025 року. Раніше глава держави Володимир Зеленський заявляв, що не підтримує підвищення пенсійного віку, а введення обов'язкових особистих накопичувальних пенсій за рахунок спільних відрахувань роботодавця і працівника. Галина Третьякова впевнена, що замовчувати майбутні проблеми з виплатою пенсій вже неможливо, треба вирішувати питання на найвищому рівні і якнайшвидше.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше українцям довелося виборювати пенсії через суд, куди поділися заслужені гроші

Як повідомляв портал "Знай.ua", субсидіанти масово втратять пільги, кому приготуватися до екстреної перевірки

Також "Знай.ua" писав, що українцям підвищуватимуть пенсійний вік безкінечно, коли чекати заслуженого відпочинку