Опорно-руховий апарат – основа нашого організму. Патології кісток можуть призводити до інвалідності. Таке захворювання як коксартроз, нарівні з остеохондрозом поширене серед літніх людей і він здатний сильно впливати на якість життя і загальне функціонування нижніх кінцівок.

Двобічний коксартроз вражає хворобою тазостегновий суглоб. Призводить до того, що він поступово деформує, руйнує суглобові хрящі. Тривала за часом патологія призводить до того, що в нижніх кінцівках порушується рухливість, що в перспективі може призводити до атрофії м'язів і людина навіть може отримати інвалідність.

Захворювання є досить серйозним і в запущеному стані людина ризикує повністю втратити рухливість нижніх кінцівок і отримати інваліда до кінця життя.

Причини розвитку коксартрозу

Болі в суглобах, Зображення Peggy und Marco Lachmann-Anke з сайту Pixabay

При коксартрозі уражається кульшовий суглоб з-за того, що відбувається хронічне запалення хряща. Суглоб поступово через запалення починає руйнуватися і стає менш рухливим, деформуючий ефект зможе зупинити лише своєчасне лікування. Найчастіше таке захворювання діагностують у жінок і чоловіків після сорока років, однак через травматичності дисплазія може виникати навіть у дітей.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Коксартроз в кістках може виникнути за великої кількості причин. Серед найбільш поширених, крім генетичної схильності та природженого вивиху стегна, називають професійні заняття спортом.

Також факторами, які можуть спровокувати розвиток хвороби, є надмірна вага у стадії ожиріння, порушення в ендокринній системі і надмірні фізичні навантаження після 40 років.

Фізіологічно двосторонній коксартроз може розвиватися завдяки малорухомому способі життя, оперативним втручанням і навіть травми. Також погіршують факторами можуть бути порушення обміну речовин і навіть затяжний стрес, гіподинамія і гормональні зміни за гінекологічної частини.

Важливо вчасно звертатися за медичною допомогою, адже постійне пошкодження тазостегнового суглоба може призвести до того, що частково або повністю стирається хрящ між тазової і стегнової кістки. Також страждають кістки, які трохи стираються або є сприятливим середовищем для виникнення наростів, які здатні паралізувати будь-який рух в хрящі і призвести до інвалідності.

Симптоми і ступеня розвитку коксартрозу

Коксартроз, фото з вільних джерел
Коксартроз, фото з вільних джерел

Біль в нозі є першим і основним симптомом розвитку небезпечного захворювання. При цьому варто уважно прислухатися до власного організму, адже несподіване виникнення болю, а тим більше "больовий синдром" – це перші дзвіночки прогресуючого захворювання. Набагато легше запобігти розвитку хвороби в організмі, ніж боротися з наслідками.

На першій стадії розвитку захворювання людина відчуває больові відчуття в коліні після фізичних навантажень. При другого ступеня біль починає прогресувати і переміщуватися вище, піднімаючи таз і стегно.

На другому етапі людина помічає, що суглоб почав хрустіти, кульгає на хвору ногу, а вранці відчуває скутість у рухах. Якщо не звертатися за допомогою до фахівців і на цьому етапі, то ймовірна атрофія м'язів стегна.

На останній стадії сильно стирається хрящ, а можливо навіть кістки суглоба і це призводить до вкорочення ноги. Коли хвороба запущена до даної ступеня, то медики можуть навіть прийняти рішення про необхідність фіксації ноги в одному русі. Таким чином вона буде застосовуватися тільки для опори.

Такий стан справ вже може визначатися як інвалідності. При цьому хвороба здатна прогресувати далі і призвести навіть до структурних змін кісткової тканини в тому місці, де сталося пошкодження.

Як діагностувати коксартроз

Для діагностики захворювання коксартрозу на будь-якій стадії в першу чергу використовують рентгенографію. Вона дозволяє отримати картину захворювання. По можливості, краще зробити цифровий рентген, який показує більш точну картину того, які зміни та деформації відбулися. Вони є в приватних клініках і деяких державних лікарнях.

На рентгенівському знімку буде видно, наскільки зменшився проміжок між тазової і стегнової кістки. Завдяки цифровому рентгену лікар навіть зможе побачити стан хряща.

Потім лікар може призначити знімок УЗД і МРТ знімки для того, щоб побачити стан м'якою і сполучної тканини і хряща.

Медичні препарати, Зображення Arek Socha з сайту Pixabay

Як лікувати коксартроз

У разі діагностики захворювання на першій і другій стадії є можливість повного лікування. У такому разі є ліки і можливо обійтися консервативними методами. Вони займуть досить багато часу і затрат, однак при такому підході можна уникнути непростої операції і менше пити знеболюючі ліки.

Консервативне лікування правого або двостороннього коксартрозу включає в себе методики, які спрямовані на збільшення кровопостачання суглобів і намагаються знизити запалення нестероїдними ліками, які несуть протизапальну дію. Також пацієнти приймають протиінфекційні препарати.

Як додаткові заходи для відновлення кровообігу (окрім протизапальних ліків) використовують також лікувальний масаж і фізіопроцедури. Варто знати, що при таких ураженнях протипоказана лікувальна гімнастика. Для зменшення навантаження на суглоби медиками може бути назначена ходьба з палицями, які запобігають (або уповільнюють) процес, коли на суглобах від стирання з'являються нарости. На відео показані способи, як палиця діє для поліпшення стану пацієнта при вкороченні тазостегновоъ кістки.

Краща профілактика – це дбайливе ставлення до свого здоров'я, що виключає травматичний спорт і регулярне відвідування лікаря.

Пацієнту, як кінцеву міру, можуть запропонувати гормони в ін'єкціях в суглоб, завдяки яким можливе його відновлення. Проблема тут полягає у пристойній ціні таких препаратів і того, що з часом суглоб, навіть якщо спроба відновити його буде вдалою, все одно зруйнуватися.

У другому варіанті проводиться оперативне втручання. Старий суглоб замінюють новим і проводять подальшу реабілітацію. Однак це може прослужити від 15 до 30 років залежно від препарату.

Складність операції може бути різною і це визначає, на скільки часу затягнеться постоперационная реабілітація. Мінімальний термін складе всього тиждень, а максимальний – близько трьох місяців.

Варто знати, що у будь-якому разі людина, у якої вже з'явився коксартроз, зобов'язаний регулярно до кінця життя проходити обстеження у ортопеда-травматолога, для того щоб при поверненні хвороби як можна швидше прийняти необхідні заходи.

Що робити для профілактики коксартрозу

Для того, щоб уникнути небезпечного захворювання, потрібно серйозно ставиться до свого здоров'я і прислухатися до організму. Так, медики рекомендують не допускати неразмеренных тренувань і навантажень, які піддають ризику травмування, особливо в районі стегнової кістки тазу.

Фізичне навантаження, регулярна і в міру, навпаки здатне зміцнювати суглоби і, відповідно, знизить ризик можливої травматизації.

У разі, якщо травми не вдалося уникнути, варто звернутися до медиків і не ігнорувати їх вказівки. Лікарі стверджують, що неправильна реабілітація або її відсутність після травм стає одним з ключових чинників виникнення коксартрозу.

Ускладнення при коксартрозі

Ходьба з палицями, Зображення Bernd Müller з сайту Pixabay

Коксартроз, як і інші хвороби, якщо його не лікувати, буде прогресувати. У такому разі ігнорування захворювання призводить до інвалідності. В кінцевому варіанті медики зможуть лише запропонувати фіксацію стегнової кістки, і тоді нога замість повноцінного функціонування буде лише виконувати опорну функцію.

Однак ускладнення від коксартрозу можуть бути не тільки в тазостегновому суглобі. Так, він може послужити каталізатором для розвитку та інших небезпечних хвороб. Зокрема, неправильна постановка призводить до хвороб спини.

Для того, щоб уникнути розвитку коксартрозу і остеохондрозу, варто вести активний, але не травматичний спосіб життя. Пити вітаміни – це рекомендація лікарів, а не тільки реклама по ТБ, відстежувати перші ознаки виникнення захворювання. Знеболювальне лише заглушає біль, поки всередині може йти руйнування по суглобам, яке веде до вкорочення кульшових кісток.

Врятувати здоров'я і якість усього подальшого життя здатні лише діагностика та своєчасне звернення до лікаря. Дане захворювання вимагає регулярного спостереження професіоналів, які допоможуть вилікувати пацієнта, відновити кровообіг у суглобі, зняти перевантаження з нього і при можливості відновити правильну рухову функцію суглоба.