Мультфільми, якими б вони веселими, барвистими і несерйозними на перший погляд не здавалися, мають серйозне значення у розвитку дитини. Тому до їх вибору і перегляду батькам варто ставиться дуже серйозно. Адже мульти грають важливу роль у вихованні, формуванні цінностей і поведінки, соціалізації дітей. Вони можуть бути як корисними (розвиваючими, наприклад, інтелект і естетичний смак), так і шкідливими (розвиваючими, наприклад, агресію, схильність до насильства). Чому так виходить?

Дісней
Дісней, Скріншот з Youtube-каналу ТОП Фильмов

Як вибирати мульти для дітей?

Мультиплікаційний фільм – це трансляція моделі поведінки в житті для дитини. Малюки сприймають їх свідомо. Але в той же час мульти записуються і в їх підсвідомості. Тому ті чи інші принципи поведінки, показані в мультиплікаційному фільмі, дитина може відтворювати навіть автоматично – несвідомо. А перезаписати такі програми в психіці людини шляхом виховання і навчання потім буде дуже складно. У більшості випадків – навіть неможливо.

Ось подобається вашому малюку якийсь персонаж – він буде йому наслідувати. Чим яскравішим, чарівнішим, харизматичнішим і красивим цей персонаж буде – тим більше його вплив на дитину. А привабливими персонажами в сучасних мультфільмах можуть бути не тільки позитивні герої. Якщо навіть дитині сподобається в цілому чарівний персонаж, але в його поведінці буде лежати прагнення не до творення, а до руйнування – то такі цінності він візьме і на себе. Попри всю різноманітність мультфільмів в наш час і часту критику їх збоку психологів і кінокритиків – є безліч і прекрасних творів, які позитивно позначаються на розвитку малюків.

Які функції виконують дитячі мультики?

Щоб розпізнати корисні і повчальні мультики, як стверджують психологи, потрібно звертати увагу на кілька аспектів.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще
  • Мотиваційні. Хороший мульт не розповідає про дії персонажів, які небезпечні для навколишнього світу, інших людей і самої дитини. Інакше мульт виступає мотивацією дитини до поганих вчинків.
  • Ціннісно-смисловий аспект. Правильний мультфільм формує у малюків здорову систему цінностей людських стосунків. Він оповідає про доброту, важливість дружби, красу милосердя і щирості.
  • Емоційна тональність. Хороший мультик викликає у дитини позитивні емоції. А ось турбувати і хвилювати незміцнілу дитячу психіку мультиплікаційний фільм не повинен. Наприклад, дитина обов'язково асоціює себе з певним персонажем, дивлячись мульт. Якщо його ображають, то і сам малюк переживає його негативні почуття. Тим самим може знизитися самооцінка дитини і з'явитися невпевненість в собі.
  • Пізнавальність. В першу чергу, мультфільм повинен передавати адекватну картину світу, нехай і в грайливій формі. А в другу, хороші мульти пробуджують інтерес до влаштування світу, потроху розкриваючи його і даючи тим самим важливу інформацію для загального розвитку дитини.
  • Естетизм. Здавалося б, дрібниця, але в мультфільмах дуже важливо навіть те, як в ньому все намальовано. Якщо персонажі намальовані криво, це не сприяє розвитку у малюка почуття прекрасного. Та й в цілому гармонізації внутрішнього світу теж.
  • Виховний момент. А ось і якість відтворення характеру персонажів має важливий виховний момент для формування особистості дитини. Погано якщо герої занадто гучні, нарочито радісні, нечемні, наївні – дитина буде повторювати цю поверховість у своєму житті, сприймаючи як зразковий приклад. Також якщо характери персонажів надто спрощені – це погано позначається на загальному розвитку малюків. А якщо герої мультфільмів занадто шкодливі, схильні здійснювати прокази і не отримують за це праведне покарання, то дитина вирішує: вседозволеність – це істина світу. Клопоту з таким чадом батьки, ясна річ, не оберуться.
  • Агресія і насильство. В мультфільмах в недбалій грайливій формі можуть діяти персонажі, які завдають ударів один одному або навіть білясмертельних каліцтв. Це саме по собі погано, тому що розвиває у дитини лояльне ставлення до фізичного насильства – воно стає нормою в його підсвідомості. Але якщо до того ж після таких смертельних ударів персонажі легко обтрушуються і оживають без наслідків – це не сприятиме формуванню у дитини розуміння, що кожна людина може відчувати біль і завдавати його іншим погано.
  • Вікова орієнтованість. У хороших мультфільмах вказується приблизний вік дітей, на яких вони орієнтовані. Так як мульти впливають на багато функцій розвитку дитини. За змістом мультик повинен трохи випереджати появу певних функцій у дитини. Так що всі мультфільми діляться: на мульти для найменших (до 4-х років), для дітей середнього віку (до 12-и років) і мультфільми для підлітків (до 18 років). Ми орієнтуємося на загальноприйняту класифікацію дитячого віку Лідії Божович.

Мультфільм Буба
Мультфільм Буба, Скріншот з Youtube-каналу KEDOO МУЛЬТИКИ для детей

Що ввімкнути дитині?

Психологи рекомендують всім дітям перегляд таких мультиків.

  • Кращі діснеївські мультиплікаційні фільми, які вже стали класикою в наш час:
    • «101 далматинець»,
    • «Дамбо» (диснеївський оригінал 1941-го року і сучасний американський рімейк режисера Тіма Бартона 2019-го року),
    • «Король Лев»,
    • «Леді і Бродяга»,
    • «Красуня і чудовисько»,
    • «Ліло і Стіч»,
    • «Холодне серце»,
    • «Хранитель Лев»,
    • «Білосніжка і 7 гномів».

Цей список можна продовжувати нескінченно. «Уолт Дісней» випустив багато інших мультфіль ів (і донині випускає), які красиво пропагують доброту – вони однозначно варті уваги.

  • Сучасні американські мультфільми та серіали:
    • «Даша-подорожувальниця»,
    • «Балто» (перший сімейно-пригодницький анімаційний фільм 1995-го року, і зокрема 2 сиквела 2002-го і 2004-го років),
    • «Головоломка»,
    • «Зверополіс»,
    • мультиплікаційна епопея «Скубі-Ду» (вперше мультфільм про пригоди веселого пса вийшов в 1969-му році, в різних варіаціях його серії та фільми виходять і до сьогодні).
  • Старі добрі радянські мультфільми:
    • всім відомий «Вінні-Пух» 1969-го року,
    • «Кіт Леопольд»,
    • «Кошеня на ім'я Гав»,
    • «Малюк і Карлсон»,
    • «Простоквашино».

  • І зовсім нові навчальні мультфільми і серіали :
    • «Малишарікі»,
    • «Смішарики»,
    • «Фіксікі»,
    • «Маша і Ведмідь»,
    • мультсеріали про Бубу і Лунтика.

Мультфільми для найменших: обережно

Так, розважати й виховувати треба навіть немовлят. Але мультфільми для дітей до року знаходяться окремо. Тому що більшість офтальмологів не радять батькам включати дітям до року звичайні мультфільми і телевізор в принципі. Адже їх «мальовничість» може погано вплинути на розвиток зору у дітей, вік яких складає всього лише кілька місяців.

Для грудничка найбільш корисними будуть діафільми. Вони є слайд-шоу. Діафільми більш легкі і корисні для сприйняття дітей до року (їх можна показувати навіть діткам, яким виповнилося всього лише 2-3 місяці) на відміну від мультфільмів з наступних причин.

  • Діафільми – це не безперервний швидкий потік змінюваних картинок, а окремі картинки, які повільно змінюють одне одного. Таким чином дитина може розглянути деталі і легко зосереджувати свою увагу.
  • Сюжети діафільмів максимально прості і зрозумілі малюкам.
  • У діафільмів мінімальна тривалість.
  • Картинки в діафільмах супроводжуються короткими титрами. Тому батьки повинні читати їх діткам вголос. А це об’єднує сім'ю. До того ж дає малюку відчуття, що дорослі зацікавлені його життям. А це і важливе почуття любові, і захищеності, і багато інших.

Залежно від індивідуального розвитку дитини показувати їй мультфільми можна і з півроку. Це залежить від її темпераменту (якщо дитина дуже «жива», рухлива і жвава), і від інтелекту (якщо дитина дуже допитлива і хапає все нальоту). Словом, батьки повинні самі відзначити, коли діафільми перестануть викликати у дітей інтерес і поступово переходити на прості мультики. Для цього існують спеціальні мульти для дітей до 1-го року, до 2-х років і до 4-х.

Мультфільми для дівчаток і хлопчиків: теми різні важливі

В нашу епоху гендерної справедливості та стирання статевих упереджень, немає жорсткого поділу мультфільмів на чоловічі і жіночі. Однак ми не можемо заперечувати, що у хлопчиків і дівчаток все-таки різні інтереси, а тому і різні кумири. Навряд чи середньостатистичного хлопчика зацікавить класичний диснеївський мультфільм «Русалочка» про пригоди морської принцеси з її турботами.

Звичайно, в основному мультфільми універсальні. Але є певні теми, які здебільшого цікаві хлопчикам. Тому їх і зараховують до категорії – для хлопчиків. Це, наприклад, історії про космічні подорожі, про пригоди роботів і ніндзя, про автогонки. А також мульти на військову і фантастичну тематику. При цьому військові розповіді можуть бути піднесені в цілком повчальному ключі. Таким чином вони вчать шляхетності, спритності, сміливості та виховують моральну силу.

Це, наприклад, такі мультфільми: «Команда «Месники»,« Ведмеді-сусіди», «Пригоди майстра кунг-фу»,«Лего.City», «Тоботи» (про тоботів – варіація на тему роботів), «Пригоди Танчика» та інші. Їх, до речі, разом з синами можуть дивитися і батьки – багато які з дитячих мультфільмів досить глибокі, щоб бути цікавими і дорослим.

Дівчатам, звичайно ж, в першу чергу цікаві герої жіночої статі. І це необов'язково «Попелюшка» або «Спляча красуня». Сьогодні вони можуть бути і супергероїнями, які завоювують світ. Чудовим прикладом такого мультика для дівчаток може бути «Хоробра серцем». Вона дасть вашим дочкам зразок сміливої, сильної і оптимістичної дівчини. Чисто дівочими ще вважаються мультфільми про світ фей і дівчаток – такі як «Клуб Вінкс».

В цілому, звичайно, і хлопцям, і дівчатам варто дивитися мультфільми про дружбу, сміливість, любов з оптимістичним настроєм.

Православні мультфільми

Зараз серед мультфільмів про добро і милосердя в окрему категорію виділилися православні мультфільми. І це необов'язково яскраво виражені біблійні сюжети суто релігійного змісту, які явно пропагують православ'я. Як-то надпопулярний зараз анімаційний фільм «Це мій вибір».

Є серед них і зовсім дитячі красиві казки на кшталт «Лілі і сніговик», «Різдвяна історія», «Щедрик» та інші.

Українські мультфільми: від козаків до Мавки

Звичайно, окремо хочеться виділити українські мультфільми. Найперші з них були несправедливо відсунуті в тінь в Радянському Союзі («Як Петрик П'яточкін слоників рахував», «Жив-був пес», «Козаки») або вимушено знімалися російською мовою («Пригоди капітана Врунгеля», «Острів скарбів», «Доктор Айболить»). Але багато старовинних українських мультів цілком можуть вважатися справжньою мульт-класикою, і навіть визнані в усьому світі.

І безумовно, дуже радує те, що останнім часом випускається багато сучасних українських мультфільмів. Ось найяскравіші приклади з них.

  • Мультсеріали: «Ескімоска», «Це наше и це твоє» ( цікаві факти про Україну), «Пригоди Котигорошка та его друзів».
  • Зараз у нас є і анімаційні фільми 3D. Перший з них – «Микита Кожум'яка».
  • Першим повнометражним українським анімаційним фільмом стала «Викрадена принцеса».
  • Зняли у нас прекрасний мультфільм і за класичною українською літературою – «Мавка. Лісова пісня» (за мотивами драми-феєрії в віршах «Лісова пісня» Лесі Українки).