Українці можуть перевести подих, валюта не коливатиметься шаленими гойдалками у березні. Банкіри та аналітики прогнозують збереження курсу гривні на рівні 24,3-24,8 грн/$ на початку весни. Про це вони розповіли у коментарі Українським Новинам. Так, за словами експертів, головним маркет-мейкером на ринку як і раніше є Нацбанк, який постійно згладжує різкі коливання в будь-яку сторону.

"Курс останнім часом знаходиться в межах 24,50 грн/$, що є поточним індикатором для ринку. Головними продавцями валюти на ринку є великі агроэкспортеры і металурги", - прокоментував Ярослав Кабін директор департаменту казначейства Ідея Банку.

Курс валют, фото ubr
Курс валют, фото ubr

Крім того, банкір зауважив, що нерезиденти-покупці ОВДП вже не так сильно присутні на ринку, що говорить про поступове згасання інтересу до українського держборгу.

Що прогнозують банкіри

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"На кінець лютого ми очікуємо курсовий коридор 24,30-24,70 і поки ми не бачимо тенденцій найближчим часом до девальвації або ревальвації. У березні можливе зростання пропозиції валюти з боку агроекспортеров у зв'язку з підготовкою до нового сезону, але регулятор буде намагатися раніше викуповувати надлишок валюти з ринку. Тому в березні ми очікуємо курсовий коридор 24,00-24,80 грн/$", — підкреслив він.

Курс валют, фото Страна
Курс валют, фото Страна

За її даними, результати останніх аукціонів з розміщення ОВДП показали, що інтерес інвесторів-нерезидентів до гривневих борговим паперам, швидше за все вже згас.

Таким чином, валютний ринок позбавляється значного потоку валюти, який у минулому році надав значний вплив на формування курсу.

Разом з тим, за словами фахівців, традиційний весняний приплив валюти з боку аграріїв, швидше за все, збережеться. Не виключено, що валютний ринок знову буде піддаватися психологічним атакам, пов'язаних з передбаченнями з приводу "піраміди ОВДП, яка впаде". Це буде викликати сплески панічних настроїв, що буде впливати на формування курсу.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що уряд вводить дешеві кредити для українців у цьому році. Програма "Повертайся і залишайся" передбачає, що частина відсотків по кредитах буде виплачуватися з держбюджету.

Як повідомляв портал Знай.uа, подорожчання курсу є результатом плаваючого курсу, а від зміцнення національної валюти виграють споживачі. Про це заявив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Також портал Знай.ua писав, що українська гривня є однією з найбільш недооцінених валют у світі, а її справжній курс повинен становити 10,05 грн/дол. Про це повідомляється в опублікованих результатах дослідження журналу The Economist.