Конфіденційність нашої особистої інформації під час користування інтернетом буквально з кожною хвилиною стає все ціннішим і бажанішим здобутком для третіх осіб. Тому дуже важливо захистити себе і свої пристрої під час інтернет-сесій. Один із способів захисту – це установка VPN-розширення, яке не тільки допоможе захистити ваші персональні дані, але ще і дасть можливість дивитися ресурси, доступ до яких у вашого IP з якихось причин обмежений або тимчасово недоступний.

VPN
VPN, pixabay

Що таке VPN і як він працює?

VPN (від англ. Virtual Private Network – віртуальна приватна мережа) – це технологія, за допомогою якої можна через інтернет з'єднатися віртуальним кабелем з певною віддаленою мережею.

При підключенні в квартирі до Wi-Fi через роутер користувач знаходиться в домашній мережі. При налаштуванні і підключенні до VPN поверх мережі створюється додаткове більш захищене з'єднання, такий собі тунель, який коннектить комп'ютер і віддалений сервер. У цей момент відбувається безперервний процес шифрування, а дані, що відправляються з ваших пристроїв стають більш захищеними.

Для чого був створений VPN?

В першу чергу VPN був створений зовсім не для того, щоб дивитися заборонені сторінки. VPN потрібен для захисту корпоративної інформації. Для цього в офісі прокладають локальну мережу, і проникнути в неї ззовні стороннім особам не є можливим (в ідеалі, так).

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

При цьому, якщо працівник відправляється, наприклад, у відрядження і йому при цьому необхідно мати доступ до цієї самої мережі, щоб дістатися до корпоративних файлів, які знаходяться, наприклад, в сховищі, у нього буде можливість підключитися до цієї мережі віддалено. Для цього налаштовується VPN-з'єднання, що має доступ до корпоративної локальної мережі. Займається цим, як правило, корпоративна служба безпеки або системний адміністратор компанії.

VPN
VPN, pixabay

Також така мережа використовується для взаємодії між філіями, які знаходяться в різних місцях (інших містах або країнах). Зрозуміло, їм потрібна корпоративна мережа, до якої у сторонніх не буде доступу. У таких випадках якраз і підключають VPN-сервер і встановлюють доступ для різних віддалених точок.

Що таке публічні VPN

Існують і більш зрозумілі і знайомі в цілому рядовим, а не корпоративним користувачам публічні VPN. Звучить трохи дивно, адже VPN це свого роду обмежена захищена мережа, і ніби як публічною бути не повинна. Використовуються дані VPN-підключення в першу чергу саме для того, щоб переглядати заблоковані або недоступні в даному регіоні сторінки, а також, щоб захистити особисту інформацію.

Для цього необхідно встановити клієнт VPN на своєму пристрої та налаштувати його. І потім, перед виходом в інтернет кожен раз необхідно насамперед спершу підключатися до VPN-сервера. Між вашим комп'ютером і бажаним сайтом встановлюється зашифрований тунель. Він активний, поки ви перебуваєте на цьому сайті.

Чому з VPN виходить відкрити заблоковані сайти? Найчастіше сайти блокують по територіальній приналежності (наприклад, український IP не пропустить яндекс-сторінки), а VPN говорить системі, що ви перебуваєте як ніби в іншій країні, в якій сторінки сайту знаходяться у вільному доступі. Завдяки чому можна фактично безпечно качати торенти – вас дуже складно буде відстежити, адже при закачуванні якихось файлів система буде думати, що це качаєте не ви, а хтось інший в зовсім іншому місці з якоїсь іншої країни. Плюс ще в цьому випадку ви отримуєте додаткове шифрування. Словом, буде неймовірно складно довести, що це саме ви качали якісь певні файли або переглядали якісь сторінки.

VPN
VPN, pixabay

На сьогодні можна обмежитися вибором безкоштовних VPN-розширень. Але при необхідності мати в доступі ширші можливості, доведеться придбати платну версію. Також слід знати, що деякі браузери оснащені вбудованим плагіном VPN, тому, перш ніж встановлювати сторонній, вивчіть наявність такої функції у вашому браузері.

Як встановити VPN на своєму пристрої?

Етап 1. Для початку необхідно підібрати найбільш підходяще для себе VPN-розширення.

Етап 2. Завантажити обране розширення на свій пристрій (наприклад, можна вибрати розширення RusVPN з магазину Chrome).

Етап 3. Потім запускаємо VPN-розширення, реєструємося в системі, якщо це буде потрібно.

Етап 4. Вибираємо доступний сервер, якщо їх пропонується кілька, і підключаємося до VPN.

Етап 5. Виконуємо свої поточні завдання.

Причини, чому VPN перестав працювати в браузері?

У деяких випадках у VPN-клієнтів можуть траплятися помилки або будь-які дефекти в коді, що призводять до збоїв. Як вирішити таку проблему з VPN? Розробники часто швидко (або не дуже) фіксять такі баги, тому просто треба оновити свій VPN до самої останньої версії. Бажано не лінуватися і завжди регулярно оновлювати програму. Зазвичай, якщо з'являється нова версія, система надсилає повідомлення, про те, що вам слід оновитися, так що не ігноруйте його.

Інші причини, за якими може не працювати VPN: не працює інтернет, злетіли реєстраційні дані, не працює використовуваний протокол, не працює або перевантажений обраний VPN-сервер, проблеми з DNS-сервером у постачальника VPN-послуг та інші.

Яке краще VPN-розширення поставити на свої пристрої?

Яке VPN-розширення найкраще? Як правило, VPN-розширення ставляться під конкретні браузери. Виходячи з пошукового запиту в google вибирайте найбільш підходяще саме для вашого браузера (firefox mozilla, opera, yandex та інші).

VPN
VPN, pexels

Ми підібрали найбільш оптимальні VPN-розширення (фактично найбільш ходові), які стають на різні браузери і деякі з них підходять для мобільних пристроїв (free VPN extensions for Ukraine).

1. RusVPN – є безкоштовним VPN Proxy сервісом. Завдяки RusVPN ви отримуєте можливість фактично повного доступу щодо всіх (або майже всіх) заблокованих веб-сайтів (наприклад, в Україні діє заборона на відвідування сторінок яндекса) на вельми високій швидкості.

2. Hotspot Shield – є безкоштовною і досить функціональною програмою, завдяки якій можна отримати захист своїх персональних даних, мати безперервний доступ до контенту, а також деякі інші можливості, включаючи розблокування web-сайтів. Надає можливість анонімного захисту сторінок та особистих банківських даних, а також забезпечує надійне збереження паролів. Захист забезпечує протокол HTTP Secure (HTTPS), який дає можливість зберігати свою приватність, а також анонімність під час використання точок доступу, які захисту не мають.

3. TunnelBear для Android дає можливість сховатися і зашифрувати своє з'єднання, а також дає доступ переглядати ресурси, які заблоковані в якійсь країні.

VPN
VPN, pexels

4. Hola VPN – підходить для браузерів, а також для мобільних пристроїв Android, iPhone. Дає можливість отримати доступ до заблокованих сайтів. Hola VPN досить швидкий. Більш того, навіть дозволяє збільшувати швидкість інтернету. А також, при використанні Hola VPN, можна зменшити споживання даних, завдяки наявності пірингової мережі. Встановлюється Hola для Windows, Mac, Linux.

5. Touch VPN – безкоштовна програма, яка дозволяє безпечно і анонімно переглядати сайти. Не має обмежень. Конфіденційність і безпека забезпечуються завдяки стійкому SSL-шифруванню.

6. Browsec – даний VPN не має обмежень по трафіку. Підходить для мобільних пристроїв, а також для більшості популярних браузерів. Безкоштовний функціонал досить непоганий. Має можливість підключатися під час сесій тільки до зазначених сайтів (функція Smart Settings), але така послуга платна. Також є обмеження по доступу до серверів (всього чотири), і максимальна в безкоштовній версії швидкість – 20 Мбіт/с, в преміум версії – 100 Мбіт/с.

7. Hoxx VPN Proxy для Chrome – дуже непогане ПО для того, щоб мати постійний доступ до заблокованих сайтів. Діє свого роду як маска, і дозволяє приховати від третіх осіб ваші дані. Має цікаву перевагу перед іншими програмами, яка полягає в так званому шифруванні 4096 біт. Завдяки якому сторонні не можуть отримати ваші технічні дані.

8. FriGate – ще одне розширення, яке підходить для популярних браузерів Chrome, Opera і Firefox. Принцип роботи – проксі для сайтів, які блокуються певною мережею. Можна використовувати список онлайн-ресурсів від fri Gate або ж створювати власний. Розширення дозволяє зберігати доступ і швидкість.

9. ZenMate – ще один VPN клієнт, який дозволяє забезпечити захист пристрою, а також допоможе зберегти конфіденційність під час будь-яких дій в мережі. Має простий і зрозумілий інтерфейс, який підійде в першу чергу для тих, хто не мав раніше справ з VPN-програмами.

10. ProtonVPN – має велику високошвидкісну глобальну мережу по всьому світу, і будь-який із запропонованих віддалених серверів можна підключати буквально в один клік. Робота з даними VPN-клієнтом відбувається без реєстрації ваших дій. Тому можете бути спокійні – ніхто, нікуди, ніякої інформації про вас не збирає і не відправляє. Безкоштовна версія дає можливість підключитися до трьох серверів з одного пристрою.

Чим відрізняється анонімайзер від VPN?

Для користувачів також існує програма під назвою анонімайзер, яка просто дає можливість переглядати заблоковані сайти або сторінки і не висвічувати свої дані. Разом з тим, користувачі можуть помічати, що запитувані сторінки виглядають трохи інакше, ніж задумано виробниками. На жаль, і швидкість завантаження істотно нижча, ніж в звичайному варіанті. Ще анонімайзер дає можливість приховати свою IP-адресу. Анонімайзери зазвичай є безкоштовними програмами.

VPN
VPN, pixabay

Але, якщо чесно, анонімайзер не такий вже й зручний і безпечний у використанні, в порівнянні з VPN-розширенням. Так що слід уважно подумати і вивчити всі варіанти і вибрати для себе найбільш оптимальний.

Впевнені, що ви знайдете для себе із запропонованого списку VPN-розширень найкращий для себе, як мобільний так і браузерно-десктопний. З розвитком технологій і появою нових програм рейтинг VPN-розширень постійно змінюється, але хороший VPN завжди буде в топі. Про безпеку в наші дні варто пам'ятати завжди і не нехтувати запобіжними засобами, на жаль, крадіжка особистих даних досить буденна справа, як і блокування якихось сайтів. Важливо убезпечити себе у різний спосіб, а також налаштувати для себе потрібний доступ, який з різних причин для вас обмежений, але вам необхідний.