Секрети рукоділля здавна були чимось сакральним, таким, що передається з покоління в покоління, від матері до доньки. Але що, якщо ані мама, ані бабуся не захоплювалися в'язанням, і кошик з пряжею і спицями у спадок не дісталися? Насправді, нічого складного тут нема, і гарні в'язані речі ви навчитеся створювати дуже швидко – варто лише зробити перший крок.

Які бувають спиці і гачки

Почати, зрозуміло, потрібно з вибору відповідних інструментів для в'язання. Почнемо зі спиць. Вони бувають декількох видів:

Прямі – найбільш широко поширені спиці, зазвичай з заглушкою на одному кінці. Саме з таких рекомендується починати знайомство з в'язанням.

Прямі спиці, Фото tove erbs сайт Pixabay

Кругові – дві короткі спиці, сполучені разом волосінню. Їх зазвичай використовують для в'язання широких деталей або кругових безшовних виробів. Наприклад, на таких спицях в'яжуться шапки, сукні і безліч дитячих речей. Починати з таких спиць не варто, але надалі вони можуть стати незамінним інструментом.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Кругові спиці, Фото Anastasia Zhenina сайт Pixabay

Панчішні – ті ж прямі, але без заглушок, з двома гострими кінцями. Продаються зазвичай в наборах по 5 штук і призначені для в'язання по колу. Наприклад, для шкарпеток, як зрозуміло з назви.

Панчішні спиці, Фото Markus Spiske сайт Pixabay

Фігурні спиці з вигином посередині для в'язання джгутів і кіс – такі спиці відносяться до допоміжних. Вони потрібні для зняття петель при виконанні візерунків. Але часто замість них використовують звичайні шпильки.

Фигурні (допоміжні) спиці, Фото з Youtube

Також спиці відрізняються за матеріалом – метал, пластик, дерево, кістку. Для початківців краще за все вибрати звичайні сталеві, а от дерев'яні залиште професіоналам – на них часто утворюються щербини, здатні попсувати чимало пряжі і нервів.

Все те ж саме справедливо і для гачків. Який інструмент вибрати для в'язання – питання особистих уподобань. Спробуйте і те і інше, щоб зрозуміти, що вам ближче. Але все-таки гачком можна зв'язати більш складні візерунки, ніж спицями.

В'язання гачком, Фото Dean Moriarty сайт Pixabay

Головне – визначитися з номером (він відповідає діаметру в міліметрах). Вибір, загалом, нескладний: для товстої пряжі – товсті спиці або гачок, для тонкої – тонкі. Як правило, спиці повинні бути приблизно в два рази товщими -за пряжу, а гачок – приблизно дорівнювати пряжі по товщині. Але це ще залежить від щільності візерунка і вподобань майстрині, які приходять з досвідом. Визначитися з підходящим розміром спиць або гачка допоможе етикетка на пряжі. Зверніть увагу, що нумерація розмірів в інших країнах може відрізнятися. Приміром, найтонші англійські спиці мають номер 14, а найтовщі нумеруються №000, що приблизно відповідає звичному нам №10. Цю інформацію слід враховувати, користуючись іноземними схемами.

Яка буває пряжа

До вибору пряжі можна підходити з двох сторін. Перший варіант – просто купити вподобану, і вже потім придумати, що з неї зв'язати. У такого підходу є один серйозний недолік: ви ризикуєте перетворити свій будинок на склад симпатичних моточків, використовувати які просто не будете встигати – а встояти перед спокусою в магазині для рукоділля буває ой, як складно.

Пряжа, Фото Jan Haerer сайт Pixabay

Другий підхід – купувати пряжу спеціально під кофту, шарфик або інший виріб, який плануєте зв'язати. Тут потрібно враховувати деякі нюанси. Як правило, до схеми додається інструкція, в якій вказано склад пряжі або навіть точна марка. Але не завжди саме ці нитки доступні, і доводиться підбирати заміну. Намагайтеся обрати найбільш схожу за складом, вагою мотка і довжині нитки пряжу (все це зазвичай зазначено на етикетці), щоб не зіткнутися з ситуацією, коли готовий шарфик опиниться в півтора рази коротшим від запланованого. Пряжі краще придбати трохи із запасом, особливо якщо ви – починаюча майстриня.

Пряжа буває натуральною (шерсть, ангора, бавовна) і синтетичною (акрил, віскоза, поліестер), а також змішаною. Для своїх перших виробів краще використовувати синтетичну або змішану – вони більш слухняні.

Перш ніж починати роботу, перевірте нитки «на міцність»: чи тягнуться, чи втрачають колір при пранні і так далі. Також вам буде потрібно зв'язати зразок, або навіть кілька зразків: шматочків візерунка приблизно 10х10 см. Це допоможе, по-перше, потренуватися у в'язанні візерунка перед створенням виробу, а по-друге, визначити, чи не потрібно змінити розмір спиць або гачка на більший або менший. Для цього потрібно порахувати кількість петель в зразку. Якщо їх вийшло менше, ніж вказано в інструкції, візьміть більш тонкі спиці. Якщо ж більше (тобто щільність в'язання занадто висока), виберіть товстіші спиці.

Як в'язати спицями

Щоб навчитися в'язати на спицях, в першу чергу потрібно освоїти лицьові і виворітні петлі і основний візерунок, що складається з них – гумку, а тільки потім приступати до в'язання светру або кофтинки.

Лицьові петлі в'яжуться двома способами – класичним і «бабусиним». Вив'язування петлі при цьому трохи відрізняється — робочу нитку можна витягати з боку задньої стінки петлі, або передньої.

З кількох рядів лицьових петель виходить лицьова гладь або, по-іншому, хусткова в'язка.

Щоб набирати виворітні петлі, використовується схожа техніка. З виворітних петель виходить виворітна гладь.

Лицьова гладь, Фото M W сайт Pixabay

Виворітна гладь, Фото FotoRieth сайт Pixabay

Освоївши обидва види петель, можна зв'язати візерунок-гумку 1х1, 2х2 або 3х3. Гумка повинна закінчуватися завжди виворітною петелькою. Потренувавшись у в'язанні простих візерунків, можна приступати до більш складних виробів.

Щоб закінчити в'язання, потрібно закрити петлі. Для цього є кілька способів: російський, еластичний, італійський. Для закриття петель можна скористатися спеціальною в'язальною голкою, а можна обрізати закріплену нитку ножицями.

Познайомившись з азами, можна приступати до створення свого першого виробу. Не женіться відразу за складними візерунками, зв'яжіть для початку кілька простих речей – до речі, вони можуть виглядати дуже стильно. Візьміть як можна більш докладну схему, це спростить вам завдання. Сьогодні в мережі є безліч уроків як "для чайників", так і для просунутих майстринь, докладні схеми в картинках і навіть цілі відеокурси.

Як в'язати гачком

Основні види петель при в'язанні гачком – це повітряні петлі, напівстовпчики і стовпчики – з накидом і без.

З в'язання ланцюжка повітряних петель починається будь-який виріб гачком. А перша петля — це та, здавалося б, дрібниця, яка задає настрій всій вашій роботі. Є кілька способів зв'язати першу петлю, ми рекомендуємо такий: тримаючи нитку в руках, накиньте нитку на вказівний палець, щоб утворилося кільце. Введіть гачок між ниткою і пальцем і оберніть. Вийде петелька. Тепер захопіть робочу нитку гачком, протягніть крізь цю петельку і затягніть вузлик. Можливо, картинки зроблять процес зрозумілішим.

Далі потрібно освоїти стовпчики без накиду. Їх можна в'язати за передню або задню стінку петлі, від чого вигляд полотна буде змінюватися.

Стовпчик з накидами – більш складний елемент. Накидів може бути один або декілька.

Пристосувавшись, можна змінювати щільність в'язки і спосіб пров'язування петель, отримуючи, таким чином, ексклюзивний виріб навіть із стандартної схеми. Наприклад, створюючи дитячі речі, краще зробити візерунок нещільним. До речі, полотно, що зв'язане гачком, виходить значно м'якішим, тому дитячі речі багато майстринь воліють в'язати саме гачком.

Гачком чудово вдаються невеликі ажурні вироби: круглі серветки, пояси, тонкі шалі. Однак подібні узори з тонких ниток — не зовсім для новачків. Щоб навчитися правильно і легко плести гачком, вибирайте для початку прості моделі з ниток середньої товщини. У роботі вам допоможе покроковий фото-керівництво, яке легко знайти на сайтах і форумах, присвячених рукоділлю, або відеоуроки.