Масляні свята — найвеселіші та смачні в усьому православному календарі. Дні, під час яких можна без жодного докору сумління пробувати найсмачніші страви народної кухні, згадують решту місяців року.

Дні масниці, на яку чекають всі, незалежно від віку та віросповідання, наповненні народних гулянь, ярмарків і різних розважальних заходів, які до сих пір організовуються на площах майже всіх українських міст.

Які тижні називають масляними? Коли перший день найсмачнішого періоду православного календаря, а коли останній? Який обряд повинен провести в цей період кожен православний? Чому тиждень називається масляним? Які млинці та інші страви потрібно готувати в даний період? Відповіді на ці та багато інших питань ви знайдете в цій статті.

Масляна: витоки свята

Масляна: джерело: vedmochka.net
Масляна: джерело: vedmochka.net

Третє найважливіше православне свято (після Різдва і Хрещення) в народній пам'яті насправді має язичницьке коріння. Лакомка (поширена назва свята в минулому) почала святкуватися ще в язичницькі часи. Коли почали святкувати Масляну, вчені точно не знають, але, ймовірно, історія свята сягає IV-V століття нашої ери.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

У стародавні часи свято було пов'язане із вшануванням бога Ярила, проте за іншими даними — із святкуванням в честь Велеса. Тиждень перед початком весни вважався перехідним, особливим періодом, коли зима зустрічалася з весною, а люди повинні були скинути вантаж минулих місяців і готуватися до прийдешнього оновлення разом з природою. Коли природа починає готуватися до зміни сезонів, пора очищатися самому, думали древні слов'яни. Масляна покликана проводити зиму і приготуватися очиститися від минулого сезону вогнем, палячи багаття і опудала, які і залишилися головними атрибутами православного свята.

З прийняттям в X столітті нашої ери християнства в Київській Русі свято не було заборонено, а навпаки — узяте на озброєння церквою. Уже п'ятий київський князь наповнив свято новими ідеями і зробив його заключною частиною підготовки до Великого посту. Череда святкових днів повинна була дати народу привід добре погуляти, випити і поїсти перед тим, як взяти аскету — тобто дотримуватися суворого режиму харчування. Свято означає прихильність християнської традиції і згоду православних прощати ближнього, дотримуватися заповідей, зберігати віру і шанувати церковних ієрархів.

Масляна також означає наступ Сирної седмиці — тобто — сирного тижня. Із самої назви свята зрозуміло, скільки днів триває свято. Календарний тиждень в православному календарі виділений для смачної їжі, веселих гулянь, очищення душі і підготовки до Великого посту, а потім і до Великодня.

Тиждень проходив з щедрим столом, який складався з молочних продуктів і риби. М'ясо в стародавні часи в цей період було заборонено.

Масляну також називали святом тещі, бо в цей період було прийнято відвідувати матір дружини, яка повинна була подати зятю млинці та інші частування. Зятю і тещі належало забувати образу і починати рік спочатку. Останнє найменування свята не забулося і широко святкується і в наші дні. Остання неділя лютого, як правило, також називалася прощеною і вважалася останнім днем святкування і кульмінацією всього тижня.

Що означає млинець під час масниці? На думку істориків, це сонце. Страва має вигляд повного сонячного диска, зустріч якого на небі була настільки довгоочікувана у лютому. Млин має важливе значення в традиції і також означає достаток для кожного слов'янина в будинку і життя.

Скільки триває Масляна в наші дні?

Млинці з ікрою. Фото з сайту Чтиво
Млинці з ікрою. Фото з сайту Чтиво

Сьогодні Масляна не втрачає своєї актуальності і значення, однак має більш розважальний, ніж сакральний характер. Масляні дні означають пору веселощів і швидкого настання весни. Картинки в книгах показують нам барвисте, народне свято, що відтворюється і на вулицях сучасних міст.

Розклад масляного тижня незмінний вже багато століть. У 2020 році тиждень святкується з 24 лютого по 1 березня. Якщо вас цікавить, якого числа вам потрібно завершити обряди очищення перед Великим постом, подивіться в православний календар, в якому вже визначені його дати.

Опис народних традицій на Масляну

Млинці
Млинці. Фото: Sputnik Грузия
Млинці. Фото з сайту Sputnik Грузия

Навіщо спалюють опудало на свято? Ця традиція має ритуальне, символічне значення і прийшла до нас з глибини століть. Як правило, спалювання відбувається на шостий або сьомий день і означає позбавлення від нечистої сили і страхів зими.

Найвідоміший ритуал Масляної — предмет вивчення вчених і опису живописців. Традиції свята означають проведення веселого, ситного, п'яного і барвистого видовища.

Опудала на Масляну можуть бути різними — великими, маленькими, прикрашеними чи ні. Свято неможливе без спалювання опудала, яке ви можете зробити на свій вибір, не дотримуючись народних традицій.

Опис свята часто зустрічається в народних переказах та історичних джерелах, а сьогодні набув нових рис. Спалювання починається із заходом і триває до опівночі. В цей час християни відзначають духовне переродження і готовність зустрічати весну і готовність прийняти Великий піст. Фото з найбільш ефектним спаленням опудала можна знайти в роботах кращих фотографів, оскільки стало предметом вивчення сучасних вчених і художників.

Масляну святкують, спалюючи багаття і стрибаючи через нього, що також означає очищення. Кому варто стрибати через вогнище на масницю? Кожному, хто потребує ритуалу очищення або просто хоче розважитися і випробувати нові відчуття.

Календар Масляної

Наші предки зустрічали свято, готували їжу і розваги, ходили в гості. Саме останній понеділок лютого і визначається першим днем Масляної. Через частування проходили поминки за покійними.

Після — у вівторок — влаштовувалися оглядини. Саме в цей період було прийнято вибирати наречених і женихів і придивлятися один до одного до весни, оскільки гуляти весілля в Великий піст було заборонено. Вінчалися молоді після того, як настане Великдень.

Середа або ласунка — улюблений день багатьох православних на Масляну. Україна знає цей день як тещин, оскільки саме в цей період чоловікам прийнято ходити до тещ і миритися з ними. З цієї причини цей день називається ще і прощеним. Також було прийнято дарувати тещі вироби та інші незначні подарунки.

Четвер називався розгулом. Саме в цей день проходить так звана Широка Масляна. По всій Русі починали водити хороводи, кататися з гірок, стрибати через багаття, влаштовувати масові кулачні бої і, звичайно ж, бенкети.

У суботу було прийнято влаштовувати дівич-вечори. Невістки запрошували родичів чоловіка і весело проводили з ними час.

На сьомий день — в неділю — починалася підготовка до Великого посту (Мала прощена неділя). Було прийнято просити вибачення у близьких і знайомих, що повинно було допомогти очиститися і почати Великий піст. У цей день спалювали останнє багаття, а попіл з нього розвівали над полями заради щедрого врожаю.

Прикмети на Масляну

Масляна: джерело:kiev.informator.ua
Масляна: джерело:kiev.informator.ua

  • Якщо не глянути на опудало Масляної хоча б здалеку, то скоро помреш
  • Чим голосніше смієшся на Масляну, тим краще буде врожай
  • Якщо млинці гарні і пишні — рік буде щасливим і багатим на врожай, а якщо прилипають — до неприємностей
  • Чим більше млинців в будинку спечуть на Масляну, тим багатшим буде рік
  • На Масляну молодь робила гойдалки, і хто вище злітав, у того родина і урожай буде більше за інших
  • Хто найдалі з'їде з гірки на санях — у того льон виросте найдовший
  • Якщо напередодні Масляної був дощ, то осінь буде грибна, а якщо мороз — літо буде не жарким і врожайним
  • Хто на Масляну на частування скупиться, той за рік розориться
  • Якщо на Масляну викинути старі речі, то з'являться обновки
  • На Масляну старе пробачити — в життя нове пустити

Поздоровлення на Масляну: листівки та СМС

Із святом вітаємо,
До себе запрошаємо:
Турбуватись досить,
Приходьте в гості!

До нашого ганку
На ситу Маслянку!
Переконайтеся самі:
Почастуємо млинцями,

На сметані пампушками,
Пиріжками пишними
З медом та вишнями!
Зимі – помахаємо,
Весну привітаємо!

Масляна: джерело:telegraf.com.ua
Масляна: джерело:telegraf.com.ua

Масляну святкували,
Люту зиму проводжали.
Були танці, були співи
Та й млинці усім на диво.
Ой, яке ж то гарне свято –
Вас дозвольте привітати!

***

Збирайся народ!
Заводь хоровод,
Їж, гуляй і танцюй
Веселися від душі!
Масляна до нас йде
І млинці нам несе!
Млинець з маслом і сметаною,
Що ж ще для щастя треба?!
Налітай! Не соромся!
Вдосталь стравою насолоджуйся!

***

Масляна: джерело: glavred.info
Масляна: джерело: glavred.info

Вітаю з Масницею! Бажаю, щоб жоден млинець в житті не був комом, щоб зима завершила своє торжество і пустила на землю квітучу і ніжну весну. Бажаю жити, катаючись сиром в маслі, бажаю добрих друзів і справжнього щастя!

***

Весь народ веселий, радий,
Бо сьогодні свято,
Дочекались Масляної
Хлопці та дівчата.
Буде в нас гірка горілка
І млинці зі сметаною,
Щоб як пити – то не гірко,
Їсти – в роті тане!

***

Сьогодні день святковий,
Сьогодні день Масляної!
Млинці їжте та гуляйте,
Та один одного поздоровляйте!
Ну а я всім вам бажаю
Щастя і любові без краю,
Не хворіти, і не хандрити
І сто років ще гудіти!

***

Як на масляному тижні
З печі млинці летіли!
З пилу, з жару, з печі,
Всі рум'яні і гарячі!
Масниця, пригощай!
Всім млинці подавай.
З пилу, з жару – розбирайте!
Похвалить не забувайте.