День Незалежності Естонії

Естонія відзначає свій День Незалежності 24 лютого, з дня, коли в 1918 році після Жовтневого перевороту в Петрограді і краху Російської імперії, естонський народ проголосив свій державний суверенітет. Незважаючи на те, що на естонську державу випало чимало випробувань і інша, імперія радянська, на багато років окупувала територію Естонії, народ відстояв свою незалежність. 20 серпня 1991 року відбулася відновлення незалежності і від Радянського Союзу. Зараз Естонія є членом ряду міжнародних організацій, зокрема ООН, МВФ, СОТ, ЄС, ОБСЄ, ОЕСР та ін.

Президентка Естонії у Ватикані
Президентка Естонії у Ватикані

Національний квітка Естонії - волошка, птиця - ластівка, а камінь - вапняк. Прапор Естонії синьо-чорно-білий і кожен колір має своє особливе значення: синій символізує небо, моря-озера, колір національної квітки і вірність національним ідеям; чорний колір - це колір землі, колір національних естонських піджаків і відображення всіх тягот естонського народу, білий - колір чистоти, прагнення до свободи і надії на краще майбутнє.

Масляна

Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі ні в чому. Головною стравою на масляну є, як відомо, млинці, які печуть кожного дня з понеділка. Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, костри тощо. Триває масляна тиждень.

Масляна, фото: Культура.РФ
Масляна, фото: Культура.РФ

Власіїв день

У цей день православна церква вшановує пам'ять християнського святого, священномученика Власія Севастійського. Він жив у 3-4 століттях в Малій Азії, служив єпископом у Каппадокії. З дитинства Власій вів благочестивий спосіб життя. Гоніння на християн примусили його сховатися в печері. За переказами, там на Власія оточувало безліч різних звірів, які не чіпали його, а, навпаки, охороняли.

Саме тому у народі святого вважають покровителем домашніх тварин. За іншою версією, християнський Власій у свідомості народу став «спадкоємцем» слов'янського Волоса, зберігача селянської худоби.

Власій Севастійський

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Здавна Власіїв день народ відзначав як велике свято. В цей час влаштовували молебни, під час яких освячували короваї з житнього хліба, щоб потім згодувати худобі. Також у цей день заборонялося працювати. Люди вірили, що це допоможе вберегти домашніх тварин від падежу.

Щороку 24 лютого відзначається слов'янське свято Великий Велесів день, присвячений Велесу Зимовому. Молоді жінки в цей день п'ють міцний мед, щоб «корови були ласкаві», а потім б'ють своїх чоловіків дошкою для прядіння льону, щоб «воли були слухняні». У той же час в требу потрібно було обов'язково принести коров'яче масло.

Після зачину жінки здійснюють обряд для відгону «коров'ячої смерті». Для цього вибирається одна господиня, яка ходить по всім сусідам і сповіщає: «Пора вгамувати зухвалість коров'ячу!». Потім вона просить чоловіків - «не виходити з хати заради біди великої».

Іменини в цей день

Всеволод, Гавриїл, Георгій, Дмитро, Захар, Порфирій.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, українець вирішив не платити більше за комуналку і зробив собі розумний будинок.

Як повідомляв Знай.ua, з'явилася інформація про те, що людей спеціально підбурювали, щоб вони бойкотували проти прибулих з Уханя. Є навіть докази.

Також Знай.ua писав, метеочутливим людям варто підготуватися, так як нашу планету очікує сильна магнітна буря. Багатьом буде дуже складно пережити цей час.