Музика — те, до чого люди звертаються і в моменти радості, і в моменти смутку. А акустичні композиції сповнені чуттєвості. Багато сучасних композиторів вже стали класикою. І майбутні покоління будуть говорити про них, як про геніальних людей з тонким чуттям музики.

Нерідко ці геніальні композиції стають саундтреками до культових кінофільмів. Вони допомагають задати необхідну атмосферу певній сцені і налаштувати глядача на потрібний лад. Найкращі композитори століття — вихідці з різних країн: Китаю, України, Америки, Франції, Ізраїлю та інших. Для багатьох з них натхненням стали класичні італійські та англійські мелодії, назви яких все ще на слуху.

Ян Тірсен

Ян Т'єрсен
Ян Т'єрсен, скріншот з відео

Великий французький композитор і співак. Яну успішно вдалося опанувати багато музичних інструментів. Серед них: скрипка, акустична електрогітара, фортепіано, віолончель, мандоліна і багато інших. В юнацтві його захоплювалигитарні мелодії, але з часов він відійшов від цього напрямку. Його ім'я прославилося в усьому світі завдяки саундтреку до кінофільму "Амелі".

Одного разу режисер фільму "Амелі", Жан-П'єр Жене, їхав в автомобілі разом зі своїм асистентом. Раптово заграла музика Яна Т'єрсена. Жан-П'єр був настільки вражений композиціями, що одразу ж скупив всі диски. Тоді ж Ян отримав пропозицію про співпрацю від іменитого режисера. Т'єрсен охоче прийняв пропозицію і приступив до роботи над саундтреком до майбутньої картини.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Багато шанувальників творчості Яна помилково вважають, що композитор написав всі мелодії спеціально для фільму. Насправді це не так. Т'єрсен склав лише три варіації однієї і тієї ж п'єси. Інші твори були узяті з попередніх альбомів композитора. Його пісні полюбилися дітям завдяки цікавому ритму.

Після прем'єри картини до Яну Тьерсену прийшла світова слава. Незабаром він випускає новий альбом, але успіх "Амелі" затьмарив його.

І вже через рік після виходу фільму Ян дає безліч виступів. Йому надходить пропозиція від німецького режисера Вольфганга Беккера про співпрацю. Ян приймає його і пише все п'єси спеціально під цей фільм. Незабаром виходить збірник "Гудбай, Ленін", а через рік відбулася прем'єра фільму, який отримав приголомшливий успіх.

Зараз твори Яна відомі у всьому світі. Він продовжує випускати нові альбоми і не зупиняється на досягнутому.

Олександр Деспла

Знаменитий французький композитор, володар 2 премій Оскар за саундтреки до кінофільмів "Форма води" і "Готель" Гранд Будапешт". Також Олександр Деспла тричі удостоївся звання "Кращий композитор року".

Схильність до музики виявив у віці 5 років. Тоді майбутній композитор уже вмів грати на фортепіано. Незабаром йому вдалося освоїти флейту, а також трубу. Олександр з дитинства розумів, що хоче пов'язати своє майбутнє з музикою. Подорослішавши, він відправився в США, де отримав освіту. Навчання допомогло сформувати тонкий і вишуканий смак в музиці, а також отримати академічні знання, які в подальшому йому допомогли. Олександра цікавили абсолютно різні стилі: від класичної музики до джазу.

У 24 роки відбувся його дебют. Олександру запропонували написати саундтрек до французького фільму. Талант початківця композитора помітили в Голлівуді. Серед його найвідоміших робіт композиції для наступних сучасних фільмів: "Форма води", "Іржа і кістка", "Король говорить!", "Незрівнянний містер Фокс", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона", "Дівчина з перловою сережкою", "Гра в імітацію". Але Олександр Деспла не обмежувався лише написанням саундтреків для кіно. Він активно писав композиції для театральних постановок.

Ейнар Селвік

Ейнар Селвик
Ейнар Селвик, скріншот з відео

Норвезький композитор, музикант. Широкій аудиторії відомий під псевдонімом Квітранф. Також був барабанщиком в блек-метал групі протягом декількох років. Але прийняв рішення піти з групи.

Незабаром Ейкнар Селвік заснував неофолк-групу Wardruna, яка швидко прославилася на всю Норвегію. А потім слава про неї розлетілася по світу. Паралельно з цим музикант займається написанням власних акустичних пісень з використанням норвежських інструментів: кравік-ліра, тальхарпа і козячий ріг. Композиції в його виконанні можна дізнатися з першої ноти. Його музыка, безумовна, краща у своєму напрямку.

Світове визнання Ейнар отримав після написання саундтрека до культового серіалу "Вікінги", де він також взяв участь в ролі актора. Ейнар Селвік, ймовірно, — найавтентичніший представник сучасної класичної музики Європи.

Рамін Джаваді

Німецький композитор, довгий час присвятив пошуку себе. Навчався на медика і навіть спробував себе в ролі хірурга по закінченню навчання.

Довго був асистентом відомого німецького композитора Ханса Циммера. Але незабаром взявся за власні проекти. На творчість Раміна великий вплив справила культура Близького Сходу. І не дивно, адже його батько був іранцем за національністю. Композиції Джаваді пронизані етнічними мотивами, а велика кількість ударних робить інструментальні мелодії більш об'ємними. Саме ці особливості допомогли Раміну досягти висот і стати одним з небагатьох композиторів американського телебачення, що відправився в свій концертний тур.

Широкій публіці відома його популярна композиція, що стала саундтреком до телевізійного серіалу "Гра престолів". За цю роботу зарубіжний композитор удостоївся премії "Еммі". Також він створив саундтреки до таких стрічок: "Втеча", "Залізна людина", "Сезон полювання", "Битва титанів", "Дракула" та інші.

Людовіко Ейнауді

Людовіко Ейнауді
Людовіко Ейнауді , скріншот з відео


Відомий італійський композитор з дитинства цікавився музикою. Свої перші композиції почав писати будучи юнаком. Людовіко згадував, що любові до музики навчила мама, яка добре грала на фортепіано.

Ейнауді почав навчання в обсерваторії в Мілані. По закінченню навчання досить швидко привернув до себе увагу. Спочатку Людовіко боявся експериментувати і орієнтувався на класичний стиль, але незабаром почав додавати елементи етнічної та народної музики, а іноді навіть поп і рок-музику. Так утворився синтез класики і сучасності.

Композитор був нагороджений орденом "За заслуги перед Італійською Республікою". Багато хто знає Людовіко Ейнауді по його саундтреку до пронизливої драмі "1 + 1". Йому пощастило попрацювати спільно з Андріано Челентано до ювілейного альбому актора.

Абель Коженьовський

Абель Коженьовський, поляк за походженням, з дитинства звикав до звуку класичної музики. У нього було два старших брата, які присвятили себе музиці. Причому обидва — відомі скрипалі. А мама віртуозно грала на віолончелі. Здобув освіту в сфері музики. Успіх прийшов до нього швидко.

Співпрацював з іменитими режисерами: Томом Фордом і Карлом Карла. На його талант покладалися знаменитості світового масштабу. Мадонна навіть довірила Абелю Коженьовський роботу над музичним супроводом в її романтичній драмі.

І хоч його підхід до створення композицій можна назвати старомодним. Але саме відданість класиці і дозволила Абелю завоювати визнання. Завдяки чому створювалась класика у сучасному виконанні.

На відміну від багатьох своїх колег, які віддають перевагу піаніно, Коженьовський традиційно починає майже всі свої музичні композиції зі струнних.

Композиції Абеля відомі широкому загалу по телесеріалу "Страшні казки". Чуттєва, гарна і у той же час похмура і класична мелодія відмінно доповнила злегка похмуру атмосферу вікторіанської епохи. А чарівні вальси на балу запам'ятаються надовго.

Оулавюр Арнальдс

Современный ісландський музикант, шанувальник важкої музики. Раніше був відомий як ударник в групах Fighting Shit і Celestine. І тільки в 2007 році Олафур Арнальдс випустив свій перший сольний альбом. Через рік вийшов ще один. Тоді композитор відправився в турне разом з Sigur Ros.

Оулавюр досить молодий, але вже встиг написати супровід до балету. А його композиції звучать у багатьох відомих фільмах: "Голодні ігри", "Заручниця 3", "Родичі". А композиція, що стала саундтреком до серіалу "Вбивство на пляжі", отримала престижну премію BAFTA.

Говард Шор

Список кращих сучасних композиторів
Список кращих сучасних композиторів, pixabay.com

Знаменитий канадський композитор. З дитинства зрозумів, що хоче присвятити себе музиці. Закінчив музичний коледж, а потім став саксофоністом в рок-гурті. Говард не захотів на цьому зупинитися і покинув колектив. Після цього він написав музичний супровід для шоу ілюзіоніста.

Говард Шор написав безліч композицій для відомих кінострічок. Він написав понад 200 саундтреків для фільмів. Серед них: "Мовчання ягнят", "Авіатор", "Догма", "Сутінки. Сага. Затемнення ".

Але світове визнання композитор отримав завдяки роботі над музичним супроводом для фільмів однієї з найпопулярніших трилогий світу "Володаря кілець". Ці композиції гідно оцінив не тільки американський глядач, а й зарубіжні та українські критики. Говард Шор був удостоєний трьох премій "Оскар", трьох премій "Греммі" і двох "Золотих глобусів". Говард зазначив, що робота над створенням композицій для фентезійної трилогії була найважчою, але в той же час і бажаною.

Сучасна інструментальна пісня може сказати багато про що без слів. Дивовижно те, скільки почуттів може виразити композитор тільки за допомогою мелодії, хоча багато відомих зарубіжних виконавців, які відомі своєю музикальною діяльністю, роблять це за допомогою вокалу.

Список найкращих композиторів нашого часу постійно поповнюють нові музиканти: це і великі вірменські виконавці, які пишуть романси, і геніальні скрипалі, відомі піаністи, які пишуть дитячі хорові композиції. І нехай зараз вони не досягають такої слави, як американські співаки, представники сучасної естрадної музики, але ці люди творять з душею.

Розуміння того, що в епоху інформаційних технологій як і раніше знаходяться світові автори, які не забувають про цінність інструментальної музики, не може не радувати. Завдяки ним створюється сучасна класика. А особливо чарівні виступи композиторів у супроводі дитячого хору.