Борги по сплаті страхових внесків є підставою для втрати страхового стажу.

Таке роз'яснення дала пресслужба Управління Пенсійного фонду України у м. Краматорську Донецької області.

"У разі, якщо підприємство має борг зі сплати нарахованого єдиного внеску, період, за який така заборгованість повністю не погашена, не зараховується до страхового стажу працівників. Крім того, нарахований за цей період заробіток не включається для розрахунку пенсій. Сплата єдиного соціального внеску - це також обов'язок для кожної фізичної особи-підприємця, як за себе, так і за працівників, праця яких така особа використову", - заявляють у Пенсійному фонді.

Пенсіонери, фото Місто
Пенсіонери, фото Місто

Право людини на пенсійне забезпечення визначається наявним страховим стажем. Однією з задач пенсійної реформи є збільшення необхідного страхового стажу. Так, з цього року, для виходу на пенсію у 60-літньому віці необхідно мати не менше ніж 27 років стажу. Щорічно необхідний мінімум стажу зростатиме на один рік, таким чином, у 2028 році вимога до страхового стажу зросте до 35 років.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Українське законодавство визначає страховий стаж як період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню і за який сплачені щомісячні страхові внески у розмірі не меншому ніж мінімальний страховий внесок. З першого січня цього року розмір Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (також Єдиний страховий внесок, ЄСВ) складає 1039,06 гривень - тобто 22 відсотки від встановленого розміру мінімальної заробітної плати.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Пенсійний фонд терміново звернувся до українців: як купити роки стажу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", мільйонам українців не вистачить стажу для пенсії, що робити.

Також "Знай.ua" писав, як розрахувати страховий стаж і не помилитися: важлива інструкція.