Учениця 10-го класу Ірина Наталуха із Сум отримала перемогу у третьому освітньому модулі благодійного проєкту STEM is FEM. В березні дівчина відправиться в Рим, щоб взяти участь у конференції Єльського університету на тему Global Citizenship. Про це розповідає ініціатор проєкта STEM is FEM інвестор та IT-бізнесмен Сергій Токарєв.
«Третій модуль STEM is FEM був присвячений екології та енергетиці. Загалом ми отримали більше 150 запитів на участь. 28 дівчат-старшокласниць, які найкраще впоралися з онлайн-завданням на сайті проєкту, приїхали на модуль в Київ, – розповідає Токарєв, – Щоб отримати головний приз, дівчата мали представити власну стратегію щодо дій у екологічній та енергетичній сферах, за допомогою яких Україна має пристосовуватися до глобальних змін у світі до 2050 року».

Організатори розповідають, що Ірина Наталуха у своїй концепції наголосила на трьох видах діяльності, які були мало висвітлені іншими учасницями – необхідність підтримки атомної енергетики, питання перенаселення та необхідность переосмислення кожної побутової дії чи звички людини із екологічного ракурсу, наприклад, впливу на екологію та економіку звичних нам кладовищ. Саме за цей виступ дівчина отримає участь у Yale International Alliance Conference on Global Citizenship у Римі.

Ще дві учасниці розділили між собою друге місце. Це Маргарита Мелешкова з Маріуполя та Марія Калініченко з Дніпра. Вони отримають онлайн курс від міжнародної освітньої платформи Udemy

“Екологія екосистем”. Це курс, який пояснює основні екологічні концепції за допомогою наочності 3D-анімації. По результату курсу дівчата отримають сертифікати про його проходження.
Окрім конкурсу на модулі учасниці мали змогу поспілкуватись із мотивуючими спікерами. Серед них були Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен, Заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл, Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад, та заступниця Міністра енергетики та захисту довкілля України Ірина Ставчук. Також дівчата задали свої питання жінкам, які вже працюють у галузі та відвідали інститут гідрометеорології та диспетчерську Київських електромереж.
Відбірковий конкурс STEM is FEM на участь у наступному модулі з інженерії та робототехніки розпочнеться вже у березні.