В Антарктиді на станції "Академік Вернадський" зафіксували аномальне природне явище – "цвітіння" снігу. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України в Facebook.

"Вже кілька тижнів українська антарктична станція "Академік Вернадський" оточена... малиновим снігом! Звідки він і чому такий колір? Цікавого забарвлення снігу надають мікроскопічні снігові водорості. Наші вчені їх визначили під мікроскопом як хламідомонади Chlamydomonas nivalis", - йдеться в повідомленні.

сніг в Антарктиді, фото Facebook Андрій Зотов
сніг в Антарктиді, фото Facebook Андрій Зотов

За словами вчених, водорості розмножуються спорами, які не бояться екстремальних умов і живуть в снігу протягом всієї зими. Коли погода стає сприятливою (а зараз в Антарктиді літо), спори починають проростати.

сніг в Антарктиді, фото Facebook Андрій Зотов
сніг в Антарктиді, фото Facebook Андрій Зотов

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Крім зеленого пігменту – хлорофілу, їх клітини містять ще і червоний каротиновой шар, тому на снігу виникають червоні плями, що нагадують малиновий джем.

сніг в Антарктиді, фото Facebook Андрій Зотов
сніг в Антарктиді, фото Facebook Андрій Зотов

До речі, "цвітіння" снігу сприяє зміні клімату. Через червоно-малинове забарвлення сніг менше відображає сонячного світла і швидше тане. З настанням холодів хламідомонада готується до зимового спокою і "цвітіння" снігу припиняється.

Уже кілька тижнів українська антарктична станція «Академік Вернадський» оточена… малиновим снігом! Звідки він та чому...

Geplaatst door Міністерство освіти і науки України op Maandag 24 februari 2020

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як потрапити в Антарктиду і в яку кругленьку суму обійдеться подорож.

Як повідомляв портал Знай.uа, NASA представило кадри, що показують швидке танення крижаної шапки на острові Eagle Island в Антарктиді.

Також портал Знай.uа писав, що від льодовика Еймері на сході Антарктиди відколовся айсберг, який має назву D28 і важить 315 млрд тонн.