Знову набираєш повідомлення в своєму айфоні або андроїді? А може, пост в Інстаграм або Фейсбук? Навіть бізнес-маркетологи стверджують, що без милих символів смайликів і стікерів не обійтися. Тому що насправді світом і будь-якими людськими стосунками керують емоції. І саме емотикони в письмовому спілкуванні відповідають за цей важливий аспект. Розбираємося, як милі і несерйозні смайли змогли завоювати світ!

Знак смайла
Знак смайла https://ww.pexels.com/search/emoji/

Значок смайлика – що це?

Більшу частину нашого спілкування з людьми, звичайно, складають слова. Але є ще і невербальний бік спілкування – це ті знаки, які ми даємо співрозмовнику без слів. Якось тональність голосу, вираз обличчя, жестикуляція, рухи тіла. І саме через це ми часом даємо більш важливу частину інформації, тому що у слів багато різноманітних значень. Якщо його сказано в іронічній тональності, то воно може означати зовсім протилежне написаному в тлумачному словнику.

А які для цього способи існують на письмі? За класикою, писемного мовлення це всього лише 2 знаки пунктуації – знак оклику і знак питання. Звичайно, якщо тобе охоплюють дуже сильні почуття, то можна поставити множинні оклики. Але цього ж так мало для того, щоб висловити всю палітру емоцій!

У загальному розумінні, смайл – це набір символів або картинка, які передають візуальний вираз обличчя або положення тіла. Головна мета смайликів – позначення наших емоції і почуттів у переписках, які з допомогою тільки лише слів нам складно висловити співрозмовнику. Сьогодні легко і загубитися в безлічі жовтих графічних фото у Вайбері, Фейсбуці, Інстаграмі, Ватсапі, Скайпі. Та, і скільки ж їх в нашому телефоні: величезну різноманітність пропонує і незалежно від соцмереж клавіатура iphone або андроїд. А колись смайли буди всього лише незвичайним поєднанням знаків – точки, дужки, плюс, дефіс. Тоді їх назви можна було перерахувати на пальцях однієї руки.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Вперше смайлики з'явилися в електронних листах та інших друкованих текстових повідомленнях у вигляді особливої ​​конфігурації знаків пунктуації. Наприклад, всім відомо, що «)» означає посмішку. Зараз ми використовуємо це спрощено. Раніше для демонстрації особливої ​​люб'язності використовували комбінацію з трьох знаків пунктуації – «:-)».

Хто придумав такий безсловесний вираз емоцій в наших листуваннях і коли з'явився перший смайл достеменно невідомо. Але щодо цього є дуже цікаві теорії.

Смайлики
Смайлики https://www.pexels.com/search/emoji/

Позначення емоцій на письмі: історія виникнення смайлів

Кумедна і несерйозна тема – історія смайликів. Але насправді можна і тут знайти давнє коріння. Щось подібне відшукується і в розкопках старовинностей, і в наскельних малюнках... Це, звичайно, тільки смішні здогадки. Однак також нерозумно вважати смайлики знахідкою суто нашого часу.

Перші зразки смайлів є ще в позаминулому столітті. Наприклад, в стилі американського журналу «Puck» випуску 1881-го року. І таких прикладів набирається за бажанням досить багато. Але офіційним родоначальником легалізації смайла вважається Скотт Фалман – американський учений з приватного Університету Карнегі- Меллона.

Фалман вперше вніс пропозицію щодо розділення текстових повідомлень на 2 групи – серйозні і несерйозні. І відмінною рисою несерйозності тоді стали сумний і веселий смайли – «:-)» і «:-(». Це сталося в 1982-му році. Хоча ще до цього, 10-ма роками раніше, французький журналіст Франклін Лауфрані написав статтю «Знайдіть час посміхнутися!» в 1972-му році в газеті «France Soir». І в друкованому тексті дозволив собі використати смайли для додавання особливої виразності розповіді.

І тоді теж смайлики не мали особливої популярності. Але трохи пізніше вже син цього журналіста, Ніколя Лауфрані, запатентував смайл як товарний знак і почав випускати товари з його використанням. Це підприємство вилилося в створення бренд-компанії «Smiley». Її президентом став Франклін Лауфрані, а генеральним директором – Ніколя.

Власне, такі смайли і є емотиконами, що в перекладі з англійської означає іконку з емоціями. Тобто це символ, що передає ту чи іншу емоцію за допомогою знаків. Так ось помітивши популярність свого починання (емотикони повсюдно почали використовувати в мобільних), Ніколя задумався про те, щоб створити анімовані емотикони – тобто вже наші всіма улюблені різноманітні смайли-мордочки. Так ось Ніколя став автором першого каталогу смайлів, де емоційні мордочки поділялися за категоріями – «Свята», «Емоції», «Їжа». Це сталося в 1997-му році і було офіційно зареєстровано в бюро авторських прав США.

Паралельно японський новатор Шігетала Куріта розробляв проект емотиконів для I-mode. Це не стало реалізованим і популярним. Тому що вже в 2001-му році систему, розроблену Лауфрані, ліцензували такі мобільні мастодонти як Nokia, Samsung, Motorola. Незабаром до них приєдналися і інші виробники мобільних. Користувачі охоче стали використовувати смайли і емотикони для своїх листувань. І з тих пір почало з'являтися безліч різних варіантів на цю тему.

Рівно через 10 років, в 2011-му році, з'явилося чергове проривне новаторство в справі емотиконів – це наклейки. Їх придумала корейська інтернет-компанія під назвою «Naver». Вперше вони втілили це творіння на локальній месенджер-платформі «Line». Це щось на зразок нашого звичного «WhatsApp».

Зараз смайлики, стікери, емотикони стали невід'ємною частиною нашого життя. А ігнор цього інструменту спілкування може сприйматися як грубість і злість. У Сполучених Штатах Америки навіть проводять соціологічні дослідження з цього приводу. Наприклад, відомо, що 74 відсотки людей користуються кумедними мордочками кожен день. І в середньому кожна людина відправляє майже 100 смайлів/наклейок щодня.

Эмоджі на тарілці, Фото Gratisography from Pexels

Що означають емотикони: види і зміст

Смайлик походить від англійського дієслова «to smile», що означає «посміхатися». Класичний смайлик – це саме мордочка, що виражає певну емоцію.

Емоджі або емодзі, а в первинному варіанті «emoji» – це наступний крок у розвитку смайла. Їх назва походить з японської мови: «е» – це зображення, і «moji» – символ. Вони позначають не тільки обличчя, але і жести, і інші види діяльності, і рослини, і місця – словом, практично все, що завгодно. Таким чином за допомогою цих знаків письмове спілкування може ставати ще більш експресивним і яскравим.

До того ж в наш час будь-які значки емотикони в багатьох сервісах можуть автоматично перетворюватися в емоджі. Це досягається через програмну обробку тексту. У більшості мобільних телефонів емоджі доступні з 2010-го року. І після того стали популярні настільки, що в 2015-му році, за рішенням Оксфордського словника, емоджі було визнано словом року. А дата 17-го липня стала міжнародним святом – Днем емоджі.

Сучасні емоджі представляють таку безліч варіацій, що навіть на перший погляд складно розібратися. Тепер у мальованих чоловічків в можна вибирати стать, колір волосся і навіть расову приналежність. Просто натискаючи на вподобану емоджі – отримуєш безліч варіантів. Хоч варіативність емоджі і багатогранна, словесна розшифровка, яку намагаються час від часу створити, виявляється просто непотрібною.

Емоційні картинки призначені для того, щоб говорити без слів. Вони, власне, передають саме людські емоції, тому що їх складно описати словами. А емоції – це такий універсальний вид мови без слів, який розуміється навіть не на інтелектуальному рівні, а на іншому – інтуїтивному.

Печальний смайл
Печальний смайл https://www.pexels.com/search/emoji/

Емотикони сьогодні: цікаві факти

Цікавий той факт, що тепер навіть існують соціологічні рейтинги емоджі, які відправляються. Наприклад, більше 50-и відсотків всіх використовуваних в світі емоджі – це різні мордочки (смайли все-таки рулять) , а також жестикуляція руками.. Їх значення в основному любовно-романтичне.

А по-друге, емоджі бувають не тільки веселими, але і сумними, і злими, і переляканими і так далі. Але серед відправлюваних переважна більшість – емоджі саме позитивного характеру. При всьому своєму песимізмі людство хоче все-таки відправляти в світ позитив.

Що означають найбільш популярні види емоджі?

  • На першому місці в чарті найулюбленіших емоджі – щасливі мордочки. А саме знак підморгування, поцілунку (зокрема, і варіація на тему обличчя з очима у вигляді сердечок), звичайна посмішка, а також щасливе обличчя зі сльозами на очах, яке позначає щастя до сліз.
  • Сумні обличчя все-таки теж в моді. Найпопулярніше значення – просто сумна мордочка. А також мордочка зі сльозами, розлючена від злості і обличчя страху.
  • Звичайно ж, на почесній бронзовій сходинці рейтингу – сердечка різних кольорів. Але вони виражають не тільки щасливу любов, а й її крах – розбиті серця.
  • Серед частин тіла популярністю користуються саме емоції, що виражаються руками. Це палець вгору (всім відомий символ чогось класного), оплески і загальноприйнятий знак миру.
  • Різні емоджі романтичного змісту. Це і поцілунок у вигляді відбитка губ; і пара, яка цілується або з сердечком між чоловічками; і любовний лист і так далі.