Сьогодні православні традиційно просять вибачення один у одного. Але звідки пішла традиція робити це в Прощену неділю? Дізнайтеся, якого числа варто привітати рідних та близьких із Прощеною неділею у 2020 році? Читайте про те, як просити вибачення, чи можна працювати і що не можна робити.

Коли Прощена неділя 2020? У чому сенс свята?

Цілий тиждень із 24-го лютого по 1-ше березня православні печуть та їдять млинці, пригощаються млинцями і пирогами з медом, різними начинками. І ось прийшла пора прощатися із Масляною.

У неділю, 1-го березня, Масляна 2020 закінчується. У цей день настає Прощена неділя, коли потрібно попросити прощення у рідних та близьких. Християни говорять слова вибачення всім, кого могли хоча б ненароком засмутити.

Прощена неділя - це перший крок напередодні Великого поста. Якщо у Воскресіння Христове прийнято радіти, вітати один одного словами: «Христос воскрес!» і відповісти: «Воістину воскрес!», то в Прощену неділю треба сказати просте слово: «Прости!» Відповісти потрібно: «Бог простить, і я прощаю!»

Коли говорять про Прощене воскресіння, то мають на увазі останню неділю перед Великим православним постом, який у 2020 році почнеться в понеділок, 2-го березня, і закінчиться в суботу, 18-го квітня.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Слова про прощення - це, перш за все, звернення до своєї власної душі. Ви повинні пробачити і забути образи, сварки, непорозуміння. Дуже важливо не тільки просити вибачення, а й прощати самому.

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Вважається, якщо так буде, то й Господь Бог простить вас за вчинені гріхи. У Святому Євангелії про це йдеться у розділі від Матвія. Але звідки ж пішла традиції просити у останній день перед Великим постом про прощення? Портал Знай.юа з'ясував для вас всі подробиці, що стосуються цього дня.

Чи можна працювати у Прощену неділю і що дозволяється робити?

У храмах на ранковій літургії читають в цей день Євангеліє. Особлива увага приділяється частини із Нагірної Проповіді. У ній йдеться про прощення образ. Без прощення ближніх ми не зможемо отримати відпущення гріхів Всевишнього.

Згідно Євангельського писання, православні за давньою традицією говорять слова-прохання пробачити один одному гріхи, закликають примиряються з людьми, з якими ворогували, забувають про відомі й невідомі образи. Ця давня традиція зародилася перед початком Великого посту дуже давно.

Колись палестинські чи єгипетські монахи на час цього посту йшли у пустелю. Кожен із них мешкав там відокремлено упродовж 40 днів. Ченці практично нічого не їли й не пили, дуже суворо постилися. Відлюдники розуміли, що вони можуть померти.

За день до початку Великого посту й розлуки вони мирилися, говорили слова вибачення. Так і виникла Прощена неділя. Сьогодні перед православними церковний настоятель першим просить вибачення у мирян.

Християни повинні сказати одне одному у свою чергу слово «прости», щоб очистити душу від образ та прикрощів. Важливо примиритися із родичами й друзями, людьми, із якими ворогували.

Не забувайте попросити вибачення у всіх. Можливо, ви образили когось ненавмисно. І навіть не пам'ятаєте про це. Не виключено, що якийсь чоловік затаїв на вас образу, а ви навіть не підозрюєте, тому кайтеся, визнавайте свою провину.

Свічка скорботи, фото: Getty Images
Свічка скорботи, фото: Getty Images

У цей день дуже важливо говорити саме слово «прости», а не «вибач». Висловлюючи своє прохання про прощення таким чином, православні просять у Всевишнього прийняти його провину, тому що грішна людина готова змінитися, стати добрішою й кращою.

Прощена неділя збігається із останнім днем Масляної. А оскільки у православних згідно із церковним календарем дозволяються у масні дні рясні трапези, то й у день проводів зими 1-го березня дозволяється влаштовувати застілля у сімейному колі.

Раніше було прийнято запрошувати друзів і знайомих до себе у цей день у гості, ходити до когось. Щоправда, церква не схвалює гучні застілля, тому православним краще утримуватися від компаній у цей день.

На святковому столі можуть бути пироги, оладки й млинці з сиром, ікрою, варенням, медом тощо. Просіть у всіх, кого зустрінете, прощення, відправляйте повідомлення. Намагайтеся знаходити слова для вибачення. А в майбутньому - менше лаятися й сваритися.

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Що не можна робити у Прощену неділю?

Найголовніший заборона в Прощену неділю - сварки. Заборонено лаятися, сваритися, ображатися, злитися, думати про щось погане. У цей день вже під забороною м'ясо.

У Прощену неділю не можна прати, мити підлогу, прибирати, шити, вишивати. Заборонена будь-яка фізична робота по дому й на вулиці.

Під забороною пізні гуляння. У цей день важливо лягти спати раніше. Це пов'язано із тим, що в цю ніч, з 1-го на 2-ге березня настає Великий піст, коли важливо очищати душу й тіло від гріхів.

Не можна зловживати спиртними напоями. Церква не сприймає гучні гуляння, розпивання алкоголю. Згідно із церковним Уставом, душі християн повинні боротися зі своїми гріхами, очищатися, відвідувати церкву, сповідатися, причаститися, примиритися з людьми.

Найкраще провести цей день сім'єю. Намагайтеся почути слова рідних та близьких, які проситимуть у вас вибачення. Щоб зняти тяжкий камінь образи із душі, намагайтеся покаятися. Варто також уникати чуттєвих гріховних задоволень у цей день.

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Побажання рідним і близьким із Прощеною неділею

Ваше добре щире побажання для рідної людини зігріє й розтопить її серце у разі образи. У Прощену неділю будуть доречними слова про початок життя із чистого нового аркуша без образ та прикрощів.

Намагайтеся і ви забути про дурні сварки та чвари. Приймайте правильні рішення. Побажайте забути про сварки, жити без тривог, образ. Нехай хоча б у цей день серця всіх людей стануть добрішими та світлішими. І небеса будуть радіти взаємному прощенню і очищенню душ людей разом із вами.

Побажайте, щоб всюди запанував мир на землі. Прощайте самі вільні й невільні образи іншим людям, відпускайте серцеві прикрощі та сум. І нехай у цей день будуть забуті навіть найколючіші образи.

Хороших всім, добрих стосунків! Живіть цим світлим чистим днем без злоби й чвар. Забувайте сварки й прикрощі, і нехай небеса відпускають вам ваші гріхи!

Вибирайте гарне побажання українською мовою. Нехай у святкову неділю йдуть геть усі прикрощі! Світлого теплого дня й таких же відносин із оточуючими!

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Хай із совістю спокійно всім живеться,

Душа всміхається, радіє й прощенням озветься!

Прошу, прости, пробач мої образи!

Нехай забудуться всі прикрощі відразу!

Бажаю щастя та тепла, щоб доля щедрою була,

Забути про образи, прикрості та чвари помогла!

Прощеная неділя вже настала.

В цей день не варто прикрості таїти!

Вже пташка пісню про весну нащебетала,

І скоро з’являться чудові першоцвіти!

Хай твоє серце радісніше б’ється,

Журбі та горю місця не знайдеться!

Бажаю ласки Божої, тепла, щоб доля щедрою була!

Образи, чвари й сумніви ти відпусти!

Мене, будь ласочка, за все прости!

У світлу Прощену неділю

Прошу пробачення у всіх:

Я маю світлую надію,

Що буде прощений мій гріх!

Простіть за все мене, благаю!

Погане більше не згадаю,

На прощення я ваше уповаю,

Лише все добре я сьогодні пригадаю!

В чудовий день Прощеної неділі

Не буде в душах наших заметілі!

Пора забуть образи наші засивілі,

Бажаю, щоб стосунки враз змужніли!

Тебе сьогодні привітаю

З неділею Прощеною!

Нікого я не ображаю

Та від душі всім побажаю

Із чистим серцем попросити

Забути про образи,

У гості щиро запросити,

Щоб випити всім кави,

Я хочу мир в державі відворити

І щоб ніхто більш не лукавив!

Я в тебе прошу вибачення щиро,

Іду до тебе в гості з миром!

Бажаю кожен день, щоб був бадьорим,

А також добрим, щирим, яснозорим!

Ти не тримай на серці злісніїх думок,

Нехай між нами буде мирніїм струмок!

Зробімо прощення один до одного стрибок –

Це той важливий в сьогоденні крок!

Прошу пробачення у всіх,

Із ким в житті перетиналася,

Кого образила - це гріх,

На прощення я ваше зачекалася.

Якщо у пам’яті образу хтось зберіг,

Пробачте! Дуже хочу, щоб не ображалися!

Бажаю посмішок, любові та надій,

Чудових, світлих лиш подій!

Хай прощення в душі палає,

Образ і прикрощей хай слід згасає!

А світом править доброта,

Про це глаголять вам мої вуста,

А ще – про прощення й натхнення

Щоб було щирим всепрощення!

Прошу, пробачте прикрощі та помилки,

Не хочу, щоб були образи та лайки!

Можливо, часом я рублю з плеча,

Образ в житті сьогодні вистача…

Прошу, пробачте за сварки та суперечки,

Давайте прокладати мира ниточки!

Нехай буде ясною ця неділя!

І я, розкаявшись, прошу прощення!

Хай Бог сім’ю благословляє,

Дарує щастя та натхнення!

Нехай образи залишаються позаду,

Чекає у душі розрада!

Ми всі, як відомо, є грішні,

Нехай прощає нас Всевишній!

Свої помилки важко визнавати,

Але сьогодні день, що треба все сказати!

І прощення своє всім людям роздавати

Про прикрощі та гордість забувати!

Фото

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube
Прощеное воскресенье, скриншот из YouTube

Відео