У той час, коли в мережі чи не щогодини з'являються повідомлення щодо фіксування все нових і нових випадків зараження коронавірусом та стрімке розширення його "географічних меж", важко зберігати спокій. Тільки-но почали потроху стихати обговорення "епічної" зустрічі в Нових Санжарах евакуйованих пасажирів літака, що прибув з Китаю, як спалахнув інший привід для масштабної хвилі переживань. Українці неабияк збентежені потоком громадян, що прибувають з іншого епіцентру зараження – Італії, де кількість заражених перевищила вже позначку у 350 осіб. І, судячи з вибухової реакції на заяви профільних Міністрів та Президента і невпинного збільшення коментарів обурення у соцмережах, стає очевидно, що ані політики, ані медики не можуть вгамувати паніку серед населення. На прохання чималої кількості наших читачів, Знай.ua звернулися до представників "найврівноваженішої структури суспільства" – священнослужителів Православної Церкви України, аби підтвердити чи розвінчати думки щодо стримання хвилі епідемії "святим словом".

Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України

"Страх перед хворобою не має затуманювати наші розум і совість"

Перше порада стосується емоційного стану та формування "імунітету" до панічних настроїв.

"Нещодавнє повернення до України наших громадян, евакуйованих з Китаю, викликало хвилю прояву агресивного ставлення щодо їхнього приїзду на Батьківщину. Незважаючи на заяви медичних служб про те, що серед них немає хворих на коронавірус, страх і відчуження підштовхують людей до несприйняття. Церква не може відповідати за медичну сторону питання, яка перебуває у компетенції спеціалістів та регулюється державою, але ми зобов'язані вказати на моральну сторону виклику, з яким зіткнулося наше суспільство. Страх перед хворобою не має затуманювати наші розум і совість, нашу людяність!", – повідомляють у пресслужбі Київської Митрополії Православної Церкви України.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Як би не змінилася ситуація у майбутньому, кожен має встановити для себе "внутрішню межу" порозуміння і прояву милосердя до тих, хто у подальшому прибуватиме з міст, де були зафіксовані випадки зараження небезпечним вірусом.

"Заклик до милосердя і любові до ближніх – основа Божого Закону. Тому надважливим залишається прояв милосердя. Нехай Господь дасть усім нам, як суспільству, мудрість та витримку, збереже від пошесті згубної хвороби та від згубної ненависті й відчуження!", – наголошують в пресслужбі Київської Митрополії ПЦУ.

коронавірус, фото getty images
коронавірус, фото getty images

Які молитви допоможуть?

Як повідомили Знай.ua в пресслужбі Київської Митрополії ПЦУ, у такий стресовий період, що фактично захлиснув мільйони громадян, допоможуть кілька молитов.

Побороти страх чи паніку

Акафіст всемогутньому Богові в нашесті печалі Ікос 6

"Засяяло в скорботі моїй утішительне слово Твоє, Спасителю мій, коли сказав Ти: "Просіть, і дасться вам". Щоб уникнути тенет відчаю, з надією на Твоє Людинолюбство вдаюся до Тебе і так молюся:

Господи мій, втіш та зміцни мене, бо я перебуваю в печалі; допоможи мені, бо знемагає душа моя від скорботи цієї; підтримай, щоб не впадати у відчай.

Господи, радосте моя, даруй мені, щоб я радувався в милості Твоїй. Амінь".

Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України

Молитва у небезпечній ситуації

Псалом 90

"Хто живе під охороною Всевишнього, той під покровом Бога Небесного оселиться.

Каже він до Господа: "Ти Пристановище і Захист мій, Бог мій, і я уповаю на Нього".

Він спасе тебе від сіті ловця і від пошести згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його.

Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що ходить у темряві, ані напасти духа зла опівдні.

Впаде біля тебе тисяча, і десять тисяч праворуч тебе, але до тебе не наблизиться.

Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити.

Бо ти сказав: "Господь – надія моя", і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї.

Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх путях твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь.

На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія.

Бо каже Господь: "За те, що він поклав надію на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім’я Моє".

Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скорботі, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє".

Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України

Міланський архієпископ Маріо Дельпіно – про заходи безпеки, гігієну та інвестиції в науку

Не залишився в стороні і архієпископ Міланський монсеньйор Маріо Дельпіно (Mario Enrico Delpini). Головний його посил теж полягає в самоопануванні і протистоянні всепоглинаючому "вірусу страху".

"Що стосується наукового аспекту, те, що трапилося викликало, принаймні у мене, безліч питань про інвестиції в науку. У багатьох регіонах робляться великі інвестиції в пошук методів лікування платоспроможних людей, скажімо так, лікування "хвороб богатих". У країнах же, звідки деякі хвороби поширюються до рівня епідемій, як мені здається, не приділяється особливої ​​уваги підвищенню рівня життя, рівня гігієни і профілактики. Це надихає на солідарність із зараженими, з тими країнами, де введені найсуворіші обмеження. Нехай Господь благословить вчених і благословить усіх нас, щоб ми були менш самовпевнені і разом шукали рішень. Нехай Господь благословить держустанови, щоб вони проявили мудрість в своїх рішеннях", – повідомив у інтерв'ю Vatican News Маріо Дельпіно.

коронавірус в Італії, фото: gettyimages
коронавірус в Італії, фото: gettyimages

Звісно, що внутрішня емоційна позиція та розвиток самоконтролю – це додатковий фактор, тож не слід нехтувати порадами медиків у розквіт смертельно небезпечної хвороби.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.