Майже всі сучасні смартфони оснащені камерами, і вони є дуже різної якості. Ми вже не можемо уявити життя без найпростішої камери на телефоні: фото для соцмереж, онлайн розмови з родичами, які за кордоном, зйомка дорогих моментів. З моменту виходу першого мобільного телефону з можливістю фото і відео якість камер істотно зросла. Вони вже наближаються до апаратів зі змінною оптикою, однак поки до повноцінних відеокамер і фотокамер їм далеко.

На даний момент всі мобільні телефони з вбудованими камерами можна умовно розділити на три категорії: флагмани (де тільки кращі камери і начинки), бюджетні (недорогі смартфони з хорошими камерами) і найдешевші варіанти.

Зрозуміло, від цього залежить ціна і якість. Щоб вибрати хороший смартфон з камерою або камерофон потрібно спочатку визначитися для чого він вам потрібен. І чи виправдовує мета засоби, або ж краще вибрати фотокамеру або відеокамеру. Отже, найдешевші моделі являють собою недорогі китайські або вітчизняні смартфони китайської зборки. Вони непогані в використанні і прості, коштують дешево. Часто такі моделі вибирають дітям або ті, хто зазвичай користується смартфоном з метою здійснення дзвінків і відправлення повідомлень. Бюджетні смартфони - окрема і велика ніша, тут можна вибрати недорогу модель з хорошими гідними параметрами. А ось флагманські камерофони - це смартфон з передової функціональністю, кращими сучасними начинками і кращою камерою на даний момент.

На що потрібно звернути увагу при виборі:

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще
  • на автофокус і діафрагму;
  • розмір матриці;
  • апертуру;
  • стабілізацію зображення.

Що таке автофокус і діафрагма?

Діафрагма відповідає за глибину різкості: велика - створює малу глибину, а маленька - велику. Автофокус бувають трьох видів - контрастний, лазерний і фазовий. Лазерний автофокус прекрасний для зйомки з близької відстані і при недостатньо хорошому освітленні. До речі, ось оптимальні дані діафрагми для різних категорій камерофонів: для дешевих моделей - f / 2.2, f / 2.0, середніх за ціною - f / 2.0, f / 1.9, f / 1.8, і флагманів - f / 1.8, f / 1.7, f / 1.6.

Фото на смартфон. Скріншот з YouTube
Фото на смартфон. Скріншот з YouTube

Для чого потрібна оптична стабілізація?

OIS (або оптична стабілізація) необхідна для того, щоб робити чіткі знімки і записувати відео. Також це важливо при зйомці під час ходьби або їзди в транспорті. Стабілізація згладжує ці перепади і робить картинку чіткіше і рівніше.

Приклад оптичної стабілізації на різних смартфонах. Скріншот з YouTube
Приклад оптичної стабілізації на різних смартфонах. Скріншот з YouTube

Розмір (діагональ матриці) і апертура

Матриця вимірюється в дюймах і, простіше кажучи, чим цифра менше, тим це краще. Само-собою, що телефонна камера - не цифровий фотоапарат і не професійна камера, тому наведемо найбільш прості зрозумілі цифри, і з'ясуємо для якої камери якого розміру буде досить.

Для більш дешевих камерофонів оптимальний розмір сенсора 1/3 "якщо дозвіл камери не більше 12 Мп, в смартфонах середнього класу - 1 / 2.9" або 1 / 2.8 "(рідше 1 / 2.6" або 1 / 2.5 "). Для флагманських гаджетів - це менше 1 / 2.8 ", ідеально буде 1 / 2.5".

Більше мегапікселів не завжди краще

Погодьтеся, що не завжди камера з 12 Мп фотографує краще, ніж з 8 Мп. Давно ще користувача можна було заманити великою кількістю пікселів, але тепер стало зрозуміло, що якість зйомки залежить аж ніяк не від цього. Головне - оптимальне поєднання всіх вище перерахованих компонентів (розміру діафрагми і матриці, типу автофокусу й стабілізації). Навіть у бюджетного смартфона, в якому може бути непогана камера, ваші фото будуть не гірші за якістю, ніж зроблені на дорогі моделі.

Тепер розглянемо камерофони трохи докладніше.

Рейтинг смартфонів з кращими камерами

Samsung Galaxy S20 Ultra - лідер сьогоднішнього ТОПу. Це поєднання камер 108 Мп + 12 Мп + 48 Мп + VGA. Це не дешевий флагман (близько 38 000 грн), про які можна тільки мріяти. Дивовижне зображення, 100-кратне наближення без втрати якості, ідеальні нічні і сонячні фото і відео, відео в форматі 8К. Всі ваші фото і відео можна размесить на вбудованому сховищі з пам'яттю 128 Гб + можливість розширення флешкою ​​до 1 Тб. Акумулятор тут відповідає рівню - 5 000 мАг.

Apple iPhone XS володіє кращою камерою з сімейства «яблучних» телефонів. У новій моделі добре опрацьована система ширококутної зйомки, в порівнянні з минулою моделлю iPhone X, тут опрацьована функція HDR, з нею знімки виходять відчутно краще: вище чіткість, меньше засвітів. Також компанія подбала про поліпшення глибини кожного пікселя. Камери так і залишилися по 12 Мп з f / 1.8 і f / 2.4, але сенсор світла підвищився на 30%, що дозволило істотно поліпшити якість знімків. Що стосується відео, то максимальний дозвіл запису - 4К з частотою 60 кадрів в секунду. Вартість такого флагмана становить до 20 000 грн (Україна).

HUAWEI P30 Pro по праву також займає місце в топі флагманів. Для здійснення фото- і відеозйомки тут є відразу чотири модулі. Основна камера представлена ​​у вигляді модуля на 40 мегапікселів з діафрагмою f / 1.6, друга камера - на 20 МП надширококутний + f / 2.2, телеоб'єктив на 8 Мп + f / 3.4 і сенсор ToF, який здатний визначати відстань від камери до об'єкта.

Камери HUAWEI P30 Pro, скріншот з YouTube
Камери HUAWEI P30 Pro, скріншот з YouTube

При таких характеристиках камер можна домогтися потужної нічної зйомки. Цей крутий смартфон перевершує всі очікування і уявлення про фото і відео, що знімається на мобільний телефон. Відзначимо, що стабілізація присутня на першій камері і третій. Також в HUAWEI встановлений 5-кратний оптичний зум без видимого потовщення корпусу. Батарея на цьому смартфоні встановлена ​​4 200 мАг, що дозволить знімати фото і відео протягом усього дня без підзарядки. Його ціна також коливається від 20 000 до 25 000 грн.

Samsung Galaxy S10 завжди вважалися одними і кращих смартфонів у всьому світі. Їх лінійка Galaxy S постійно оновлюється і покращується. Ця модель 2019 року представлена ​​як Безрамковий, фронтальний блок інтегрований під AMOLED склом. Спереду фронтальна камера - це два модулі: селфі камера на 10 Мп і портретна на 8 Мп. Основний блок: по 12 Мп телеоб'єктив і широкоугольная камера плюс ультраширококутний камера на 16 Мп. 5-кратний оптичний зум.

Samsung Galaxy S10, скріншот з YouTube
Samsung Galaxy S10, скріншот з YouTube

Зйомка відео доступна з новими функціями 4K UHD і HDR10 +. За допомогою відмінної камери можна зробити прекрасні знімки і відео як в денний, так і в нічний час. Най чіткіша передача кольорів. Смартфон працює на ОС Андроїд 9.0, він оснащений батареєю на 3 400 мАг. Купити його також можна за ціною приблизно 23 000 - 24 000 грн.

З більш бюджетних моделей можна виділити Google Pixel 3a. Це не дуже дорогий смартфон, але з пристойним зумом. У нього один модуль на 12,2 Мп з оптичною стабілізацією і відмінною якістю зйомки в нічний час доби.

Нічна зйомка, скріншот з YouTube
Нічна зйомка, скріншот з YouTube

Денні фото також гарні, як показали тести. Pixel 3a це більш дешевий варіант найпопулярнішого «гуглофона». Головна його перевага - ціна близько 400 доларів. Не всі андроїди можуть похвалитися такою якісною камерою всього на 12,2 мегапікселя.

З недорогих варто відзначити і Xiaomi Mi9. Його вартість приблизно така ж, як і у попередньої моделі, але камера вже трохи краща. Це бюджетний і недорогий смартфон володіє камерою в 48 Мп. Тут встановлено три модуля ззаду (з діафрагмою 1.75) і 20-мегапіскельна камера спереду. Відеозйомка - до 60 кадрів в секунду з роздільною здатністю 3840х2156 пікселів. Камера підтримує функцію макрозйомки, широкий кут 117 градусів. Цей смартфон має гарну фронтальною камерою і здатний робити супер знімки портретів і пейзажів.

Ще один флагман від Xiaomi Mi Note 10. Він володіє шикарною фронтальною камерою на 48 Мп і основний на 108 Мп + оптична стабілізація, діафрагма 2.0, можливість зйомки відео в форматі 4К. Кращий в своєму роді смартфон, де встановлена ​​хороша камера для ідеальних фотографій. Варто згадати про акумулятор ємкістю 5 260 мАг.