Перші пошукові машини були зовсім не схожі на те, до яких ми звикли сьогодні. Вони представляли собою каталоги – списки інтернет-ресурсів, розділені за категоріями. Деякі з них, покинуті й забуті, досі лежать в мережі як пам'ятник самим собі – з тих пір, як перестали справлятися зі стрімким зростанням всесвітньої павутини. Інші, навпаки, розвиваються, еволюціонують і залишаються важливою частиною інтернету. Представляємо вам список, в якому зібрані найкращі та найцікавіші пошуковики.

Google

Саме гугл – по праву кращий серед всіх пошуковиків світу, на його частку припадає близько 90% всіх світових пошукових запитів. Першість іншим сервісам він поступає тільки в Росії – там надають перевагу Яндексу, і в Китаї, де лідирує Baidu.com. Але якщо в Росії Google посідає впевнене друге місце, то жителі Китаю їм практично не користуються, обираючи в основному місцеві пошуковики.

Саме слово Google – це спотворене googol (при створенні пошуковика ця назва виявилася зайнятою), що означає число зі ста нулями.

Пошукова система Google скріншот
Пошукова система Google скріншот

Google настільки популярний абсолютно заслужено: саме цей пошуковик відрізняється високою швидкістю, зручною системою налаштувань, яка полегшує пошук, лаконічним і стильним інтерфейсом. Окремо варто згадати фішку з святковими дизайнами логотипу – про багато знаменних дат користувачі інтернету дізнаються саме від гугла.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Крім цього, в пошуковику ховається безліч сюрпризів, виявити які можна випадково – або по наводці інших користувачів. Наприклад, якщо ввести в рядку пошуку запит «askew», сторінку перекосить, а запит «roll a die» видасть корисний інструмент для любителів настільних ігор – цілий набір віртуальних гральних кубиків.

Про інші корисні функції – пошук по фотографії, голосові запити, гугл-карти та багато-багато іншого, мабуть, не варто і говорити.

Bing

Бінг належить компанії Microsoft і займає серед пошуковиків друге за популярністю місце – правда, з величезним відставанням від лідера. Відрізняє його мінімалістичний дизайн: красива фонова картинка, невелике меню та рядок пошуку – нічого зайвого. Бібліотека фонових картинок постійно оновлюється, і можна вибрати ту, що прийдеться вам до душі.

Пошукова система Bing скріншот
Пошукова система Bing скріншот

Якщо ж ви не прихильник мінімалізму, можна переключитися на стартову сторінку MSN. Там, крім пошуку, ви знайдете новини та цікаві статті, а також зможете підключити облікові записи Skype, Facebook та інших популярних сервісів, щоб отримувати сповіщення про нові події в одному місці.

Назву пошуковик отримав від радісного вигуку «Bingo!», що символізує отримання саме тієї інформації, що потрібна користувачу. Однак це ім'я з'явилося лише в 2009-му році, хоча пошукова система існує ще з 1998-го. До цього вона була відома під назвами MSN Search, Windows Live Search і просто Live Search.

Одна з цікавих особливостей цієї пошукової системи – можливість інтеграції з Microsoft Office. Наприклад, можна запитати значення якого-небудь слова прямо з Word. Крім того, з результатів пошуку можна створювати колекції, зберігаючи в них цікаві новини, картинки і навіть точки на карті. Локаціями на карті можна поділитися через соцмережі або електронну пошту. Зрозуміло, реалізований у Bing і пошук зображень і відео.

Yahoo

Зручний американський пошуковик, який працює за алгоритмами Bing, але крім пошуку, пропонує на головній сторінці ще і свіжі новини.

Зараз популярність сервісу сильно впала, але колись він обіймав впевнене друге місце в світовому рейтингу. Ця система здійснювала пошук по найбільшому каталогу сайтів, який збирала з 1994-го року, коли ще називалася «Путівник Джеррі по Всесвітній Павутині». Втім, ця назва проіснувала всього кілька місяців.

Пошукова система Yahoo скріншот
Пошукова система Yahoo скріншот

Yahoo – це не тільки пошукова система, але і безліч інших корисних речей, що включають пошту (треба сказати, дуже зручну і досить популярну), ігри, власну соціальну мережу і багато іншого.

not Evil

Цей пошуковик – своєрідний гугл анонімної мережі Tor. У цій мережі «мешкають» сайти з особливим розширенням – onion. Із звичайного браузера вхід туди закритий, доведеться встановити спеціалізований Тор-браузер. І навіть тоді, щоб знайти потрібну інформацію, доведеться постаратися. Тор працює досить повільно, а onion-сайти люблять міняти адреси. Але саме пошуковик not Evil дуже полегшує задачу, використовуючи алгоритми пошуку, що постійно удосконалюються.

Це абсолютно особлива територія всесвітньої мережі, де не існує практично ніяких заборон. Не остання її перевага – повна свобода від реклами. А ще там можна знайти контент, доступ до якого обмежений – або зовсім заборонений – в «традиційному» інеті. Варто враховувати, що за законами деяких країн пошук і використання подібної інформації є злочином.

Проте іноді без подібного «чорного ходу» у мережі не обійтися – наприклад, коли якийсь із улюблених ресурсів раптом виявляється несправедливо заблокованим.

Torch

Ще один анонімний пошуковик по мережі Тор, перший у своєму роді – а значить, працює вже багато років і зібрав велику і різноманітну базу даних. Звернутися до цієї пошукової системи можна через TOR2WEB або офіційний TOR браузер.

У порівнянні з попереднім «колегою», його пошукові алгоритми працюють дещо гірше, і часто видають не зовсім те, що хочеться знайти в Торі його користувачеві. І, до того ж, в результатах пошуку присутня реклама.

YaCy

У цієї пошукової системи принципово інші алгоритми, ніж у інших. Вона працює за принципом мереж P2P, тобто без єдиного сервера і централізованого управління. Кожен підключений до мережі комп'ютер (для цього на ньому повинна бути встановлена спеціальна програма) привносить свої результати пошуку в загальну базу, що робить її унікальною і незалежною, а так само вільної від цензури.

Використовувати таку систему можна не тільки для глобального пошуку, а й, наприклад, в корпоративній мережі. Однак через свою специфічність великою популярністю YaCy не користується.

DuckDuckGo

Ця пошукова система з серверами в США відрізняється тим, що не збирає і не зберігає інформацію про користувачів – тому на неї варто звернути увагу поціновувачам конфіденційності. Правда, і свою історію пошуку за необхідності подивитися не вийде – ніяких логів цей пошуковик не зберігає.

При цьому, крім власних ресурсів, DuckDuckGo показує результати пошуку Yahoo, Bing та Вікіпедії, тому шанси отримати швидку та якісну відповідь на свій запит вельми високі. Крім того, на результати пошуку не впливають ваші минулі дії в мережі. Більшість популярних пошуковиків фільтрують результати, виходячи з зібраної ними інформації про вас. Таким чином, щось цікаве цілком може пройти повз вас, якщо алгоритми умовного гугла вирішать, що це не гідне вашої уваги.

Пошукова система DuckDuckGo скріншот
Пошукова система DuckDuckGo скріншот

DuckDuckGo подібної проблеми позбавлений – він поділиться з вами всім, що зможе знайти. А ще він набагато лояльніше інших пошуковиків відноситься до іноземних мов, тоді як ті ж Гугл або Яндекс в першу чергу постараються показати вам результати російською.

Pipl

Як, напевно, зрозуміло з назви, Pipl – спеціалізована система для пошуку людей. Оскільки пошуковик зосереджений тільки на одному типі запитів, його алгоритми пошуку «слідів» людини в інтернеті більш досконалі, ніж у звичайних пошукових систем. У Pipl є доступ до профілів у соцмережах і численних баз даних. Особливо ефективно пошуковик працює з людьми, які проживають в США, але й інформацію про громадян інших країн теж надає.

Здійснювати пошук можна не тільки по імені та прізвищу, а й за електронною адресою, номером телефону або ніку в мережі. Словом, досить дати пошуковику будь-яку зачіпку, і він розповість все, що можливо дізнатися про потрібну вам людину – принаймні, так стверджують творці.

Nigma

Варта окремої згадки російська пошукова машина Нігма, що позиціонується як інтелектуальна. Вона вміє не тільки здійснювати пошук по книгах, музиці та інших джерел інформації, але і вирішувати задачі. У числі предметів, якими досконало володіє Нігма – математика, фізика і хімія.

В пошуковий рядок можна вводити математичний вираз, або навіть систему рівнянь. Також дуже якісно реалізований перевід величин з одних в інші, і пошук хімічних реакцій.

Сподобається цей пошуковик і любителям музики – Нігма не тільки шукає її за різними параметрами, але і дозволяє прослуховувати її онлайн або скачати.

У видачі цієї пошукової машини – результати Яндекса, Yahoo, Rambler та Bing – тобто досить великих і популярних систем. Крім того, там є досить цікава й ефективна система фільтрації, яка дозволяє виключити завідомо нецікаві результати (наприклад, інформацію від інтернет-магазинів або окрему категорію статей).

На жаль, на сьогоднішній день сайт недоступний для користувачів, але надія на відродження настільки корисного ресурсу залишається.

Популярні в Україні пошукові системи

Україна не відстає від світових тенденцій, і незаперечну лідируючу позицію займає Google – його обирають більше ніж 90% користувачів. Колись конкуренцію йому становив Яндекс, але, як і багато російських сайтів, він опинився під забороною, і користувачам довелося спішно шукати альтернативні варіанти. Крім Гугла, українські користувачі обирають закордонні сервіси Bing і Yahoo. Частина жителів України не злякалися обмежень, і продовжують використовувати Яндекс і Mail.ru. А ось, здавалося б, відомий український пошуковик Мета.юа популярністю на батьківщині не користується , незважаючи на досить зручно реалізований на цьому сайті пошук новин, товарів, компаній та іншої корисної інформації.