Закачати ігровий додаток можна на будь-який смартфон, але все-таки на деяких моделях грати значно зручніше, ніж на інших. На це впливає не тільки внутрішнє оснащення, а й дизайн, зручність розташування у руках та характеристики акумулятора. Тільки на хорошому геймерском смартфоні вийде захоплююче ганяти на машинках, грати у бродилки та стрілялки.

Якими характеристиками відрізняються хороші мобільні телефони для ігроманів?

Відмінна риса кожної ігрового програми - велика ресурсна ємність, тому як для роботи задіюються графічні елементи та значна кількість пам'яті. Ніяка інша програма, будь-то додатки для роботи з документами або інтернет-серфінгу, не здатні так сильно навантажувати процесор або відеокарту. Крім того, якщо у телефону маленький екран, то у багато ігор буде зовсім незручно грати.

При описі характеристик ніякий виробник не вкаже, що конкретна модель телефону не тягнутиме ті чи інші ігри. Тому потрібно розбиратися у основних параметрах, якими повинен бути наділений ігровий гаджет. У цьому плані вибір телефону прирівнюється до вибору комп'ютера, перед тим як закачуванням будь-яку гру, потрібно звіритися з системними вимогами, щоб потім не зіткнутися з проблемою зависання та самовільного виходу з програми під час гри.

Процесор - як найважливіша деталь телефону

ігрові телефони
ігрові телефони, ігрові телефони, скріншот з відео

Процесор вважається серцем будь-якого геймерского смартфона, тому що саме від його параметрів буде залежати швидкість роботи пристрою та додатків. Ігровий процесор повинен не тільки володіти максимальною кількістю ядер, але й мати хорошу тактову частоту.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

Якщо мова йде про телефони на базі Android, підійдуть чотириядерні моделі, а ще краще, якщо це буде 8-ядерна модель. Тактова частота телефону не повинна бути менше 1,4 ГГц.

Вибір смартфонів Apple за цією характеристикою не такий й широкий, тому як велика частина моделей відрізняється двоядерними процесорами, але при цьому вони все одно працюють швидше ігрових телефонів на андроїді. Першим 4-ядерним айфоном стала 7 модель, з якої не зрівняються сучасні Андроїд моделі. Завдяки високій частотності 1,8 ГГц телефони з iOS добре поводяться навіть з «важкими іграми». І якщо ще зовсім недавно модель коштувала більше 15000 грн., то зараз телефон можна купити дешевше, ніж за 9000 грн.

В процесі гри велика частина навантаження в процесорі лягає на графічне ядро, і тільки телефони з потужним процесором зможуть підлаштовуватися під будь-яку графіку. Кращими графічними процесорами вважаються:

  1. GeForce ULP. Створена на базі всім відомої системи NVIDIA, яка частіше зустрічається в ПК та планшетах, ніж у телефонах. Залежно від виробника можна вибрати бюджетну та більш потужну графіку.

  2. Mali. Процесор використовує тільки китайський бренд Meizu.

  3. Adreno. Ядро представлено у техніці японського гіганта Samsung.

  4. PowerVR. Найбільш популярний варіант, який зустрічається у iPhone та Xiaomi.

Скільки має бути пам'яті у хорошому ігровому телефоні?

У всіх смартфонах, як власне і в комп'ютерах, присутня внутрішня та оперативна пам'ять. Чим більше внутрішньої пам'яті, тим більше вийде закачати ігор у телефон, але від кількості оперативної пам'яті залежить швидкість роботи телефону та здатність пристрою перемикатися між діями. Саме цей показник впливає на продуктивність ігрового процесу.

Коли стоїть питання про покупку геймерского телефону на базі Android, кількість оперативної пам'яті не повинно бути менше 2 Гб, а в випадку з айфоном для нормальної гри буде досить і 1 Гб.

Але у цьому випадку андроїд-смартфони мають значну перевагу - їх внутрішню пам'ять можна збільшити за допомогою карти пам'яті. На жаль, поповнити пам'ять телефонів Apple за допомогою зовнішнього носія не вийде. Зовсім донедавна компанія не випускала моделі більше 64 Гб, хоча сучасні iPhone оснастили пам'яттю аж на 256 Гб, чого з головою вистачить і на ігри, і на інші файли.

Якщо телефон планується використовувати здебільшого для ігор, не слід купувати моделі з пам'яттю менше 32 Гб.

Яким повинен бути екран та батарея?

Від того який екран, буде залежати ступінь залучення у ігровий процес, саме тому дисплей повинен бути досить великим та барвистим. При виборі ідеального геймерского телефону потрібно звернути увагу на такі параметри:

  • тип матриці;

  • розширення;

  • розмір діагоналі.

Перші матричні телефони використовували систему TN + Film, яку відрізняла погана передачею кольору та мала контрастність. Але через невелику вартість та енергоефективність технологія довго залишалася основною. Зараз же систему TFT можна зустріти тільки у ноутбуках, у той час як телефони перейшли на такі типи матриць:

  1. IPS. Екрани характеризує висока яскравість, точна передача кольору та великий оглядовий кут 178-180 °. Мінусами вважається великий час відгуку та спотворення чорного кольору.

  2. AMOLED. Дає точну передачу кольору, чітку контрастність, не спотворює чорний колір та економить заряд батареї. До мінусів можна віднести меншу деталізацію, ніж на IPS, і неточну передачу білого кольору.

ігрові телефони
ігрові телефони, скріншот з відео

Не варто купувати ігровий телефон, діагональ якого менше 4,7 дюймів. Оптимальними параметрами вважається розмір від 5 до 5,2, хоча декому буде комфортно носити з собою 6,2-дюймовий телефон.

Що стосується розширення, то тут очевидно: чим воно більше, тим краще, головне, щоб гра відповідала параметрам. Для гейминга підійдуть такі розширення:

  • HD - 1280 × 720 р;

  • Full HD - 1920 × 1080 р;

  • Quad HD - 2560 × 1 440 р.

У цілому параметр розширення вважається більш важливим, ніж розмір фактичного дисплея, тому як, чим вище якість, тим більш деталізована вийде картинка.

Але найголовнішим параметром при виборі ігрового дисплея вважається покриття та система Multi-Touch, яка дозволяє виконувати одночасно 10 та більше натискань. Дитині краще відразу встановлювати захисне скло Corning Gorilla Glass, тому як зайвий азарт часто призводить до агресивних дій по відношенню до гаджету.

Від ємності акумулятора буде залежати фактичний час використання телефону в режимі гри. Тут слід відразу запам'ятати, що батарея менше 3000 мА/год не дозволить тривало використовувати смартфон без підзарядки. Телефони з більшою ємністю акумулятора можуть працювати від 3,5 до 8-9 годин. Більшою мірою на термін життя батареї впливає яскравість та тип матриці дисплея. Екрани з матрицею AMOLED працюють трохи довше, ніж IPS.

У відео показан рейтинг 5 кращіх телефонів за 2018-2019 рік:

Огляд найкращих геймерських телефонів

Huawei P20 та P20 Pro - відносно недорогі та потужні смартфони флагманської серії Platinum з ємними акумуляторами 3400 та 4000 мАг відповідно. Відмінна риса телефонів - потужна камера та інтегрований фотомодуль з потрійним об'єктивом. Об'єм внутрішньої та оперативної пам'яті 256/8 Гб.

Honor 20 Pro - бюджетний геймерський телефон, який підходить і дитині, і дорослому. Хорошу сумісність з більшістю ігор забезпечує процесор на базі Kirin з оперативною пам'яттю 8 Гб. На великому екрані 6,2 дюйма буде цікаво грати кожному користувачеві.

ігрові телефони
ігрові телефони, ігрові телефони, скріншот з відео

Apple iPhone XS Max - один з найдорожчих та великих телефонів у світі. XS Max - новий, потужний телефон з 6,5-дюймовим безрамковий екраном і супершвидкісним процесором A12 Bionic Hexa-core. Навіть невеликий на перший погляд обсяг оперативної пам'яті 4 Гб не завадить запускати ніякий додаток, а ємна батарея дозволить довго насолоджуватися ігровим процесом. Бентежити може тільки ціна - більше 1000$.

SAMSUNG Galaxy S9 Plus - найкращий мобільний телефон для гейминга з екраном у 6,2 дюйма і процесором Snapdragon 845. Смартфон має вбудований функціонал для виконання скріншотів та запису відео. На великому AMOLED дисплеї красиво виглядають всі ігри. Єдиний мінус - телефон швидко розряджається.

iPhone X і iPhone XR. Кращі моделі телефонів Apple, які працюють плавно та без гальмування. Потужного та ресурсоемкого процесора A12 Bionic вистачить для запуску навіть самих «важких» додатків. Завдяки діагоналі 6,1 дюйма телефон зручно лягає у руку. XR - далеко не найдешевші моделі, але тим не менше обійдуться на 200-300$ дешевше XS Max.

ігрові телефони
ігрові телефони, https://freephotos.cc/

Xiaomi Redmi Note 7. Кращий дешевий геймерський телефон вартістю близько 200-250$. Головні переваги - 8-ядерний процесор з тактовою частотою 2,2 ГГц та відеоприскорювач Adreno 512. Такої начинки абсолютно достатньо для запуску більшості ігор з хорошою графікою.

Meizu Pro 7 Plus. Компанія вже давно займається випуском бюджетних моделей смартфонів, вартістю до 7000 грн. Недорогий Pro 7 Plus оснащений 10-ядерним процесором MediaTek MT6799 Helio X30, має вбудовану графічну утиліту PowerVR 7XTP-MT4 та 6 Гб оперативної пам'яті. У цілому Meizu випускає дешеві та дуже надійні телефони.

ігрові телефони
ігрові телефони, ігрові телефони, скріншот з відео

Для дитини краще купувати модель з недорогих, яку буде не так шкода у разі втрати. Хоча підлітки часто качають з інтернету досить складні графічні гри, які бюджетні моделі можуть і не потягнути. В цілому ринок сучасних смартфонів наповнений різними моделями геймерських пристроїв. Є можливість купити як дорогий телефон, так і вибрати непоганий дешевий варіант з хорошими характеристиками, які часом не поступаються за якістю дорогим моделям.