Фільми про роботів – неймовірний окремий культурний пласт в кінематографі. І це не тільки військовий фільм або бойовик, фантастика про майбутнє і гігантських інопланетян, історії про великих бойових кіборгів з іншої планети та інші сучасні спецефект-фільми. Насправді перший з фільмів про пригоди механізму, схожого на людину, було знято ще в 1921 році! Ми зібрали добірку найбільш знакових та кращих кіно з роботами за всю історію кінематографу. Тут і різні жанри, і найстаріші твори, і найсвіжіші.

Фільми про добрих роботів
Фільми про добрих роботів https://www.pexels.com/search/movies%20about%20robots/

Кіно про роботів: історія виникнення

Зараз ми близькі до засилля роботів в нашому житті, як ніколи. Чого тільки варта знаменитий робот Софія, створений китайськими вченими з компанії «Hanson Robotics». Вона в мить стала суперзіркою. Здається, в неї можна і закохатися, і взяти в кращі подружки. Софія не тільки візуально схожа на привабливу дівчину, але і вражає своїм умінням вести змістовну бесіду. Якимось магічним чином їй прекрасно і цікаво вдавалося парирувати журналістам на прес -конференціях по всьому світу. Вона вміє і посміхнутися до місця, і висловити своїм обличчям здивування, і навіть поглянути зарозуміло при потребі.

Насправді ніякої магії і містики в цьому немає – тільки чистий інтелект, її та її творців. Хоча в наукових колах точаться запеклі суперечки про те, чи є у неї свій штучний інтелект. Просто в програму Софії закладено 60 мімічних процесів, які вибирають емоції до розмови. А вдало відповідає на питання вона завдяки Гуглу. Через технологію розпізнавання мови робот виділяє ключові слова та підбирає до них найкращу відповідь зі світової пошукової системи.

Словом, зараз роботи – це реальність. Загроза нам чи допомога – гостре питання. Але колись людство могло тільки фантазувати про них. І ці фантазії здавалися абсолютно нереальними і безглуздими.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

А почалося це далеко не в минулому столітті. У більшості найдавніших міфологій присутні прообрази роботів. Це і механічні помічники Гефеста (грецька культура), і велетні з глини (скандинавська культура), і големи в легендах (єврейська культура), і армія з бронзи (крітська культура) і так далі. А реальні попередники нинішніх роботів з'явилися ще в Середньовіччі. Це автоматрони Леонардо да Вінчі, Архита Тарентського, Ктесібія, Аль-Джазарі.

Власне поняття «робот» народилось в 1921-му році. Так вирішив називати всі автоматичні механізми Карел Чапек, чеський класичний письменник. Причому це слово походить від слов'янського «robota», тобто «підневільна праця». Власне, множинні промислові революції XX століття в різних країнах світу і підштовхнули людство до щільного дослідженню роботів. Важливу роль в цьому зіграло кіно.

І, безумовно, головна тема для творів мистецтва в цьому аспекті – можливість виходу створеного людино пристрою з-під її влади, щоб захопити панування в світі людей.

Роботи в масовій культурі: усе по поличкам

Роботи – це загальна назва. Щоб точно розібратися в темі фільмів про роботів, потрібно чітко розрізнити суміжні поняття.

  • Робот – автоматична машина для реалізації різних механічних операцій. Вона діє за закладеною програмою самостійно або через оператора (тобто в більшості випадків це були машини, якими управляли люди). Найбільш «класичні» приклади таких роботів в кіно – це єгер («Тихоокеанський рубіж») і R2-D2 («Зоряні війни»).
  • Кіборги – зовсім інша справа. Це частково людина, а частково робот. Тобто якийсь гібрид. У кіборга діє біологічний організм, оснащений додатковими електронними або механічними складовими. Це роботолюдина, якщо хочете. Так що славнозвісний «Робокоп» – це саме кіборг, а не робот. Також як Мотоко («Привид в обладунках») і раса далекі («Доктора Хто»). А ось термінатор Т-800 – це справжнісінький робот. Просто він замаскований людським біоматеріалом.
  • Синтетичний організм. Так називається вже штучно створена (завдяки застосуванню генної інженерії) жива істота. Кращий приклад в кіно – репліканти («Той, хто біжить по лезу»).
  • Андроїд – поняття на позначення двох сутностей, яких об'єднує гуманоїдність. Так що до їх числа можуть належати і схожі на людей зовні роботи, і синтетичні організми. Тому серед різноманітних андроїдів – C-3PO («Зоряні війни»), Ава («З машини»), більшість термінаторів, Кей («Той, хто біжить 2049»).

Оскільки різноманітність людиноподібних механізмів настільки велика, зупинимося саме на найбільш значущих і кращих фільмах про роботів в різних жанрах, які варто подивитися. А про відгуки критиків на них свідчить, що це справді гідне кіно.

Список перших фільмів про роботів

Найбільш старий фільм про роботів – італійська картина «Механічна людина» 1921-го року. Від неї, на жаль, залишилося тільки 20 з гаком хвилин – увесь фільм повністю людство не змогло зберегти.

Другим найбільш знаменитим раннім шедевром робото-фільмів став «Метрополіс» 1927-го року. Його зняв режисер Фріц Ланг як розповідь про антиутопічне місто. До речі, тут роботом-супергероєм виступає дівчина і переслідує вона високі благі цілі. Робо-красуня з'являється в промисловому місті і спокушає важко працюючих в цьому «Аді» робітників. Але тільки для того, щоб надихнути їх на революційне повстання. Саме цією стрічкою надихався Джордж Лукас, створюючи C-3PO.

Уже в 1935-му році виходить наступне культове кіно про роботів – це радянська «Загибель сенсації». У нього знову-таки революційний сенс. Злісні власники промисловості плекають мрію замінити ненависних робочим (яким потрібно платити) роботами.

У 1951-му році з'являється американська класика на тему роботів – «День, коли Земля зупинилася». На нього, в 2004-му зняли римейк з Кіану Рівзом, але він уже не став чимось значущим.

У 1956-му з'являється ще одна класична голлівудська стрічка про роботів – космічна фантастика «Заборонена планета». У цьому фільмі вперше на великому екрані з'явилася жінка в міні-спідниці.

Наступним значущим фільмом про роботів в світовому кінематографі стала кіноепопея «Годзилла проти Мегагодзілли» японського виробництва. Перший її фільм вийшов в 1974-му році. Кіносерія успішно тривала до 2002-го року.

А ось і солодка цукерка для феміністок. У 1975-му році виходить трилер «Степфордські дружини». Тут чоловіки перетворюють жінок на слухняних роботів-домогосподарок. До речі, їх знаменитий рімейк з Ніколь Кідман 2004 року перетворився на комедію. Тому патріархат тут не дуже-то критикують, а більше підсміюються над ним.

І ось вже легендарні «Зоряні війни», перша серія яких виходить в 1977-му році. А остання – чорт знає, коли: їх знімають і знімають із завидною регулярністю протягом довгих років.

Фільми про роботів
Фільми про роботів https://www.pexels.com/search/movies%20about%20robots/

Найкращі фантастичні бойовики і трилери про роботів

  • Звичайно, в першу чергу, це «Термінатор» і «Робокоп».
  • А також німецький «Я, робот» 2004-го року з Уіллом Смітом про першому робота-вбивці, за злочином якого послідувала масштабна війна роботів-вбивць.
  • «Сурогати» 2009-го року. Тут люди керують своїми двійниками-андроїдами з дому. Замість того, щоб займатися справами, люди розважаються, поки андроїд працює за них. Але хтось починає їх знищувати. Розслідує – поліцейський Брюс Вілліс.
  • Американо-індійський сімейний бойовик «Жива сталь» 2011-го року про робота-боксера, якого виховує колишній професійний чемпіон.

Найкращі драми з роботами

  • Легендарний американо-японський «Той, хто біжить по лезу» 1982 го року.
  • Пригодницька сімейна драма «Штучний розум» Стівена Спілберга в 2011-му році розірвала всі шаблони фільмів про роботів. Це зворушлива історія робота-хлопчика, узятого на виховання самотньою жінкою замість замороженого смертельно хворого сина. Маленький наївний робот опинився викинутим в небезпечний світ із сім'ї, в яку повернулася рідна дитина.
  • Чисто англійський трилер-драма «З машини» 2014-го року свого роду теж стала переворотом. Один із небагатьох фільмів про дівчат-роботів. Молодому програмісту тут потрібно тестувати Аву. Між ними, як між жінкою і чоловіком, розігруються неабиякі пристрасті.

Фільми: що подивитись?
Фільми: що подивитись? https://www.pexels.com/search/movies%20about%20robots/

Кращі комедії і навіть романтика про роботів

  • Японська мелодрама «Моя дівчина – кіборг» 2008-го року. Студент закохується в сексуальну жінку-кіборга. Але ось не задача – вона позбавлена почуттів...
  • Американський «Робот і Френк» 2012-го року про самотнього літнього пенсіонера-грабіжника, який подружився з роботом-доглядальником. А потім взяв на себе роль вчителя і вирішив з ним провернути нове діло.
  • Свіжа сімейна фантастика – фільм «Аксель» 2018-го року про добру собаку-робота. Тут механічна собака, яка втекла від своїх творців, стає кращим другом одного доброго хлопця. Вони разом вступають в битви зі злими і жорстокими робототворцями.
  • І зовсім свіжа романтична комедія в кращих традиціях жанру з Росії – «Неідеальний чоловік» 2020-го року. Щось з розряду: усі мужики – козли, тому закохаюся в робота. Відмінна ідея фільму на весну і 8 березня.