Відомий український генетик Олександр Коляда відреагував на гучні звинувачення в його бік стосовно того, що для створення тесту, який допоможе виявити коронавірус в людини, він користувався реактивами, виготовленими російськими виробниками.

Відповідний пост він оприлюднив на власній Facebook-сторінці.

Відтак, за його словами, ще в середині січня, коли ще не до кінця була незрозуміла ситуація з коронавірусом, вони почали розробку тест-систем на виявлення вірусу. Однак, для того, аби провести відповідний аналіз, їм знадобилися реактиви, які для них виготовили у Росії. А це в свою чергу викликало шквал негативу у бік науковців.

"Для аналізу лабораторіям потрібний не тільки набір реактивів для визначення вірусу, але і реактиви для виділення вірусу, які є не специфічними саме для коронавіруса, і зазвичай є в більшості лабораторій які з вірусами працюють. Лабораторіям з якими ми працюємо в якості цих реактивів загального призначення ми рекомендували одного російського виробника, що викликало безліч обурень в мою сторону. Хоча вже багато років безліч українських лабораторій працюють російськими наборами для пробопідготовки, і це не викликало такого інтересу… Я не бачу приводів для безпідставного наклепу, яку зараз намагаються вилити на мене і колег", - написав він.

Олександр Коляда, фото: Facebook
Олександр Коляда, фото: Facebook

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Наразі, як додав Коляда, вони вже зареєстрували дану тест-систему, яка допоможе виявити в українців ознаки коронавіруса, а також запевнив, що в державі не виявлено жодного інфікованого.

"На даний момент наша тест-система внесена до державного реєстру, для того щоб ми могли її використовувати в практиці, і проходить етап валідації. Всі необхідні документи для цього ми надали, і наше медичний виріб не гірше за всіх інших, і пройшло все ті ж етапи реєстрації що і інші вироби нашої країни… Позитивних результатів в Україні не було виявлено ні нашими, ні німецькими системами…", - підсумував генетик.

Скріншот допису
Скріншот допису

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше в українки в Італії попередньо діагностували коронавірус.

Також "Знай.ua" писав, що у Гонконзі місцева влада прийняла рішення видати кожному жителеві на руки по $1280.