Прощена неділя - важливий день перед початком Великого посту, коли потрібно просити прощення. Дізнайтеся, як зробити це правильно. Читайте про те, що особливо важливо для православних перед початком Великого посту.

Прощена неділя: суть і значення свята

У перший день весни, 1 березня 2020 року, православні відзначатимуть Прощену неділю. Це день, коли потрібно просити прощення один у одного та прощати інших. Як робити це правильно, знають не всі. А багатьом православним навіть невідомо, звідки з'явилася традиція вибачення.

У витоків цього дня - єгипетські коріння. Перед початком Великого посту монахи вели самотній спосіб життя. На всі 40 днів вони йшли у небезпечну пустелю, проводячи весь цей період часу на самоті, у покаянні та молитвах.

Вони знали, що багато хто може не повернутися. Адже на когось нападали дикі звірі. А хтось гинув у пустелі через занадто суворий піст без води та їжі. Ченці прощалися один із одним, коли йшли у пустелю, бо розуміли, що можуть більше не побачиться, адже там дуже небезпечно й скадно відшукати воду.

Відлюдники каялися у гріхах, просили вибачення за образи й мирилися. Згодом чин прощення й отримав відповідну назву. Ченці розходилися напередодні Великого поста прощення й самі прощали. Завдяки примирення їх душ відкривався шлях до Бога.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот ізYouTube
Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот ізYouTube

І сьогодні миряни продовжують за традицією просити прощення у ближніх за можливі образи й засмучення. У Святому Євангелії написано про це у главі шостій від Матвія. Тут описується, що Всевишній прощатиме людям гріхи, якщо вони пробачать своїх ближніх.

Прощена неділя: добрі думки у душі, любов до ближніх

Є люди, які не вірять в церкву, Бога. Їх прийнято називати сліпими духовно. Вважається, що Ісус Христос - це світло нашого світу. І ми повинні творити добро, бути милосердними та правдивими.

Такі вчинки як зло, підступність, брехня, лайки вважаються гріховними діяннями людей. І якщо ці вчинки мали місце у вашому житті, варто прийти до церкви та покаятися перед Богом, попросити прощення гріхів.

Покаяння є єдиним порятунком для нашої душі. Звільнятися від духовної сліпоти важливо за допомогою покаяння й добрих справ. Потрібно приходити до церкви тим людям, які по-справжньому вірять, щиро поклоняються Всевишньому й також щиро просять вибачення у нього.

Людям важливо боротися зі своїми поганими вчинками й мотивами. Добрі справи приносять людям користь і справжню радість. За Євангелієм люди повинні жити із добрими думками у душі, відкритим серцем та любов'ю до ближніх.

Якщо хтось просить про допомогу, потрібно робити це, не скриплячи душею, а від чистого серця. Навіть коли хтось проявляє милосердя і перераховує гроші на благодійність. Хтось це робить від душі й чистого серця. Але є люди, якими керує марнославство.

Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube
Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube

Церква вважає, що допомагати іншим важливо заради порятунку ближнього. Вважається, що у світському житті православні повинні «заробити» собі порятунок. І цей порятунок потрібно знаходити у прощенні Прощеної неділі.

Важливо відвідувати богослужіння, читати ранкові, вечірні молитви, щиро каятися у гріхах та просити вибачення. Як це правильно робити, ми зараз вам розкажемо. Адже коли християнські тайники душі розкриваються перед Богом, жити стає легше.

Прощена неділя: потрібно правильно просити прощення

Важливо приступити до Великого посту, який у 2020 році почнеться у понеділок, 2-го березня, із чистою душею. Для цього почніть ранок дня із відвідування храму. У цей день проводиться літургія, яка допоможе зосередитися на духовному житті.

Богослужіння у церкві розповідатиме православним про прощення гріхів, про прийдешнійє Великий піст, а також про чесноти, які повинні здійснювати люди. У Євангелії про них йдеться, як про небесні скарби.

Після вечірньої служби проходить чин прощення. Після читання молитви священнослужитель першим попросить вибачити його. Після цього православні примиряються із усіма, навіть абсолютно незнайомими людьми.

Особливо важливо очистити свою душу від гріхів на сповіді у Прощену неділю. При зустрічі зі знайомими або спілкуванні по телефону важливо сказати у цей день: «Прошу пробачити мене!» Відповідати потрібно словами: «Бог простить, і я прощаю!»

Просіть пробачення у кожної людини, а не тільки у того, кого ви образили або виникала сварка, конфлікт. Можливо, ви образили когось ненароком. І навіть не підозрюєте про те, що людина затаїла на вас образу. Змирившись із родичами та друзями, ви зможете примиритися із Богом. І знайти прощення Всевишнього.

Кайтеся у скоєному, в тому що лаялися, сварилися, ворогували, проявляли агресію. І обов'язково прощайте інших. Будь-яка грішна людина, усвідомивши свої гріхи і очистившись від них зможе стати чистішою, добрішою, милосерднішою. Кожен православний може змінитися у кращий бік. Всевишній приймає покаяння кожного й відпускає гріхи.

Прощена неділя: традиції та обряди дня

Після відвідин церкви християни просять пробачення не тільки у живих, а й померлих. У цей день не прийнято влаштовувати гучні застілля. Піст ще не почався, але на його передодні вже заборонено їсти м'ясо.

Можна зібратися за сімейним столом. У Прощену неділю - останній день Масляної. Дозволяється їсти пироги, оладки, млинці із різними начинками за винятком м'яса: сиром, ікрою, повидлом, медом.

Кульмінацією Прощеної неділі є поминання покійних. Потрібно попросити й у них прощення за можливі завдані неприємності, прикрощі, конфлікти та образи. Розпивання спиртних напоїв церквою засуджується. Дозволяється випити трохи червоного вина.

За язичницькими традиціями залишки їжі віддавали тваринам. Ну а потім спалювали опудало Масляної, яка символізує прощання із зимою та зустріч весни. Вважається, що спалюючи опудало, геть йдуть усі прикрощі, образи та все погане.

Але церква вважає спалення опудала неприпустимим. Для людини православної у Прощену неділю важливо замислитися над собою, над своїми вчинками та приготуватися таким чином до початку посту.

За церковними канонами це важливий день ву житті християнина, коли молитви повинні йти від серця й стати корисними для душі. Напередодні посту важливо подумати про те, яким буде Страшний Божий Суд.

Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube
Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube

Важливо працювати над собою, висповідатися, очиститися - така поведінка для церкви вважається правильною. Ранішня літургія допомагає православним стати ближчими до Бога. Крім вибачення, будуть читатися рядки й про Страшний Суд. Намагайтеся тримати свої провини в умі. Для Бога й церкви дуже важливо, щоб миряни ставали добрішими й милосерднішими.

Люди повинні пробачити навіть тих, хто не попросив вибачення. Це важливо зробити для очищення власної душі. Вважається, що таким чином душа очищується від образ, що «засіли» у душі. Прощення допомагає звільнитися від негативу й поганих емоцій.

Для церкви важливо, аби люди розвивали у собі милосердя. Та прививали людські чесноти. У цей день не можна відмовляти у прощенні. Адже якщо ви не зможете пробачити, а таїтимите злобу всередині, то ближчими до Бога не станете, навіть якщо щодня ходитимете до церкви. Для душі та її очищення дуже важливо прощати інших.

Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube
Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube

Прощена неділя: прикмети дня

  • Якщо не просити вибачення та не прощати, то буде дуже погано.
  • Якщо лаятися, конфліктувати або сваритися у цей день - весь рік бідуватимите.
  • Якщо ви знайдете у собі сили пробачити того, хто вас дуже сильно образив, Бог простить усі ваші гріхи.
  • Якщо попросити вибачення у рідних та близьких і тричі поцілуватися, то каяття буде подвійним.
  • Якщо трапезувати у Прощену неділю сім разів, то життя буде гарним. Ця прикмета відноситься до звичаю за кількістю тижнів, що входять у Великий піст - їх сім.
  • Якщо залишки їжі після останньої сьомої трапези не прибирати, а залишити на столі, то весь рік у будинку будуть достаток та благополуччя. Вважається, що прибирати можна вранці наступного дня.
  • Якщо млинці, приготовані у Прощену неділю, не з'їсти, варто чекати біди. А ось з'їдені млинці - гарна прикмета, яка трактується як згуртованість сім'ї на весь рік.
  • Якщо погода у Прощену неділю ясна та сонячна, то й осінь буде теплою, а урожай - багатим.

Зосередьтеся у цей день на духовному житті. Просити прощення потрібно у всіх: у друзів, родичів та близьких людей. Прощайте їх і забувайте усе погане самі. Позбавляйтеся від вантажу дріб'язкових і глибоких образ.

У цей день важливо прощати все: погані фрази, злі жарти, сарказм, обурлива поведінка, негожі вчинки. Не варто таїти у собі злість та образу. Прагніть примирятися із ворогуючими. І нехай у вашому серці панує душевне тепло!

Фото

Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube
Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube

Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube
Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube

Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube
Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube

Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube
Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube

Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube
Як просити прощення у Прощену неділю, скріншот із YouTube

Відео