Вже в березні 2020 року громадяни України зможуть в'їжджати до Росії лише за закордонними паспортами, КПВВ на Донбасі перейдуть на новий режим роботи, годинники переведуть на літній час, а пенсії, можливо, проіндексують. Про це повідомляє "Страна".

До Росії за закордонними паспортами

З 1 березня для перетину кордону з РФ українцям знадобиться закордонний паспорт. При цьому ті, хто раніше виїхав до Росії по внутрішньому паспорту або свідоцтва про народження, зможуть повернутися за цими документами. Ці зміни сприятимуть прискоренню проходження контролю на кордоні, запобігання підробки паспортів і незаконних викликів дітей за кордон.

Допомога по безробіттю

З 1 березня збільшать допомогу по безробіттю. Особи, яким виплати призначаються з урахуванням страхового стажу, тепер будуть мінімально отримувати 1 800 гривень.

Для тих, кому призначили виплати без урахування страхового стажу, мінімальна допомога збільшиться до 650 гривень.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Розмір максимальної допомоги по безробіттю залишиться колишнім - 8 408 гривень.

Індексація пенсій з 1 березня

З 1 березня має відбутися автоматична індексація пенсій. Однак, у 2020 році Пенсійний фонд ще не отримував розпоряджень уряду про "автоматичне" підвищення пенсійних виплат.

"Має бути відповідне розпорядження Кабміну на цей рахунок, а його поки немає. ПФ вже подав всі розрахунки в Мінсоцполітики, і воно повинно підготувати відповідний проект урядової постанови, в якому будуть прописані терміни і порядок перерахунку", – повідомила прессекретарка ПФУ Ганна Швець.

Якщо перерахунок відбудеться, підвищення виплат торкнеться близько 10 мільйонів пенсіонерів. У середньому пенсії підвищать на 10-12%.

Пенсіонери, pxhere

На надбавку можуть розраховувати ті, хто отримують пенсії за віком; по інвалідності; у зв'язку з втратою годувальника; за вислугу років. А також пенсіонери, військовослужбовці строкової служби, звільнені з військової служби, та чорнобильці-ліквідатори.

Пенсію не додадуть тим, хто отримує соціальні пенсії, тобто не вистачило стажу до призначення трудової, держслужбовцям, науковцям, тим, хто отримує довічні пенсії (прокурори, судді), хто отримує пенсію за віком, призначену в 2019-2020 роках, працюючим пенсіонерам.

Новий графік КПВВ на Донбасі

З 1 березня на весняний графік переходять пункти пропуску на Донбасі. Пішоходів і транспорт будуть пропускати з 7:00 до 18:30.

"Укртелеком" підвищує тарифи

З 1 березня компанія "Укртелеком" підвищить вартість абонплати за стаціонарний телефон до 59,71 гривень.

Також компанія підвищить тарифи на інтернет-послугу "Домашній базовий" до 117 гривень і план "Домашній безлімітний" до 123 гривень.

Банківські послуги будуть прозорішими

З березня українські банки на сайтах повинні будуть вказувати всю інформацію про послуги - повну вартість, комісію, умови дострокового повернення, можливі штрафи.

Перехід на літній час

В ніч з 29 на 30 березня о 3 годині ранку Україна перейде на літній час. Стрілки переведуть на одну годину вперед.

Годинник, pxhere

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що український уряд схвалив зміни до закону "Про основи соціальної захищеності людей з інвалідністю в Україні".

Як повідомляв портал "Знай.ua", пенсії в Україні у 2020 році зможуть оформити пенсіонери за віком з необхідним страховим стажем до 27 років.

Також "Знай.ua" писав, як розібратися в заплутаній схемі нарахувань за газ.