Ваш старий комп'ютер, на якому ви грали, більше не працює, і ви вирішили зібрати новий ігровий ПК? Однак це не так просто, тому боїтеся, що збірка виявиться проблематичною?! Поради з цієї інструкції допоможуть вам в кожному аспекті збірки недорогого і якісного ПК. Ми пояснимо, яке залізо необхідно придбати, і крок за кроком розповімо, як самостійно зібрати найсучасніший, але при цьому бюджетний ігровий комп'ютер.

Комплектуючі для ігрового ПК: які необхідні і для чого потрібні

Ігровий ПК складається з комплектуючих, необхідних для його роботи і додаткових частин, призначених для підвищення продуктивності ігрового процесу.

board
board, Фото Michael Schwarzenberger с сайта Pixabay

Основними комплектуючими для збірки ігрових ПК є:

  • корпус;
  • материнська плата;
  • процесор;
  • оперативна пам'ять;
  • жорсткий диск;
  • відеокарта;
  • блок живлення.

У списку перераховані всі компоненти, без яких ми не зможемо зібрати ігровий ПК.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

На доповнення до них на вашому ігровому ПК може бути встановлена додаткова комплектація:

  • радіатор (який ми настійно рекомендуємо придбати);
  • SSD (він також настійно рекомендований);
  • CD, DVD і Blue-Ray програвачі;
  • бездротова мережева карта;
  • звукова карта;
  • контролер різних комплектуючих (вентилятори, світлодіоди і т.д.).

Корпус для ПК

Корпус стане «будинком» для вашого зібраного ігрового ПК. Правильний корпус нелегко вибрати, і навіть не стільки через технічні причини... Справа в тому, що він може довгий час служити частиною інтер'єру у вашому будинку, отже, повинен відповідати вашим естетичним смакам.

Корпуси для комп'ютерів діляться на три основних види: повноцінний корпус, середній корпус і міні-корпус.

З практичної точки зору, якщо у вас мало місця в будинку, вам доведеться схилитися до середнього або міні-корпусу. І, навпаки, якщо місця багато, то можна планувати складання повноцінного корпусу.

Якщо проблема лише естетична, то вибір буде залежати строго від ваших особистих смаків.

Нагадаємо, що для міні-корпусів потрібні й особливі компоненти, які займають менше місця, в той час як у повноцінних або середніх корпусів майже ніколи не виникає проблем з розподілом різних частин обладнання.

Материнська плата

Материнська плата буде «господинею оркестру» в вашому майбутньому ігровому ПК. Плата відповідає за зв'язок між усіма апаратними компонентами - вони, так чи інакше, будуть підключені до материнської плати, яка керує всіма процесами.

Існують різні формати материнських плат, але найбільш популярними є: формат ATX (305 × 244 мм) і формат BTX (325 × 267 мм).

Крім того, при виборі материнської плати необхідно перевірити, чи співпадає сокет з процесором, який ви збираєтеся встановити. На щастя, цю інформацію надають виробники материнських плат.

Також слід враховувати кількість зовнішніх входів (наприклад, USB-портів) і додаткових комплектуючих, які можна підключити до материнської плати.

Процесор

Процесор, який також називають CPU, буде являти собою «мозок» вашого майбутнього ігрового ПК. Фактично, він буде виконувати всі операції, необхідні для правильного функціонування машини і коректної роботи Windows.

При виборі потужного бюджетного процесора для збірки ігрового ПК вам потрібно буде звернути увагу на ряд чинників:

  • Тип роз'єму. Як згадувалося вище, ви повинні переконатися, що роз'єм процесора, який ви збираєтеся купити, сумісний з роз'ємом материнської плати.
  • Ядра. Обов'язковим елементом кожного процесора є кількість ядер. Кожне ядро є процесором. Наприклад, в восьмі'ядерному процесорі буде вісім процесорних блоків. Отже, в вашому комп'ютері 8 процесорів.
  • Тактова частота. Це швидкість, з якою процесор може працювати. Вимірюється в герцах: чим вище швидкість процесора, тим швидше він буде обробляти вироблені операції і ігрові процеси.
  • Кеш. Кеш-пам'ять - це дуже маленька пам'ять в процесорі. Вона зберігає дані, до яких ми звертаємося найчастіше.
  • TDP - тепло, що виділяється процесором. Буде розсіюватися за допомогою радіатора.

Збірка на базі процесорів INTEL - найкраща на ринку. Сімейство процесорів INTEL складається з:

  • Intel Core i3 - дешевий процесор, придатний для бюджетних конфігурацій; підійде для недосвідчених гравців.
  • Core i5 Intel - процесор, придатний для середніх конфігурацій; працює більш швидко і тягне практично будь-яку гру.
  • Intel Core i7 - процесор, що підходить для високопродуктивних конфігурацій; ідеально підходить для вимогливих гравців і тих, хто хоче по-справжньому насолоджуватися ігровим процесом або кіберспортом. I7 обирають найбільш просунуті геймери.
  • Intel Core i9. Даний процесор підходить для тих, хто з особливим ентузіазмом ставиться до процесу складання комп'ютера; придатний для складання ПК для самих потужних і вимогливих ігор. Це найкращий процесор на ринку, але коштує він від 500 до 1000 євро.

Сімейство процесорів AMD включає в себе:

  • Ryzen 3 - процесори, які підходять для дешевих збірок; придатні для базових ігор без особливих обмежень в продуктивності.
  • Ryzen 5 - бюджетні процесори для ігор середнього класу; їх достатньо для обережного запуску будь-якої гри в поєднанні з відеокартою того ж діапазону.
  • Ryzen 7 - процесор, що підходить для високоякісних збірок. Дозволяють запустити будь-яку гру на конкурентному рівні в поєднанні з високоякісної відеокартою. Підійде для тих, кому потрібна висока продуктивність.
  • Ryzen Threadripper - це потужний процесор, розроблений для користувачів-ентузіастів (тих, хто хоче отримати максимум від збірки AMD і створити високопродуктивну гру на ПК).

комп'ютерні ігри
комп'ютерні ігри, Фото 11333328 с сайта Pixabay

Оперативна пам'ять

RAM («Динамічна оперативна пам'ять») - це тип енергозалежною пам'яті. Він зберігає дані, надані програмним забезпеченням, яке в даний час працює.

Це простір, необхідний центральному процесору, зайнятий в оперативній пам'яті, а не на жорсткому диску, щоб не занадто сильно уповільнювати роботу ПК.

Характеристика і основні дані про оперативну пам'ять:

  • Сумісність. Не всі материнські плати і ОЗУ (найбільш поширеними є DDR, DDR2, DDR3 і DDR4) добре ладнають. Щоб переконатися, що ваша материнська плата здатна підтримувати оперативну пам'ять, яку ви хочете купити, потрібно перевірити, чи сумісний тип моделі ОЗУ з материнською платою.
  • Пам'ять. ОЗУ з великим об'ємом пам'яті може одночасно підтримувати кілька програм відкритими на ПК.
  • Частота - це швидкість, з якою працює RAM.
  • Затримка вказує, скільки часу займає ОЗУ на те, щоб реагувати на команди ЦП. Вважається краще, коли затримка менше; вона прискорює роботу Віндовс.
  • Торгова марка. Двома найбільш поширеними типами оперативної пам'яті є XMP (технологія, розроблена Intel) і AMP (технологія, розроблена AMD).

Жорсткий диск і твердотільний накопичувач

Жорсткі диски - це носії, що дозволяють зберігати більшу частину даних. Швидкість жорсткого диска вимірюється в Гбіт/с. Очевидно, що чим вона вище, тим краще.

Крім того, слід враховувати розмір жорсткого диска. Також заздалегідь необхідно перевірити, чи буде він зручно вписуватися в ваш корпус. Тим більше що зараз диски досить недорогі.

Однак в останній час комп'ютери комплектують SSD. Це флеш-пам'ять, яка на відміну від жорстких дисків не має механічних частин і, отже, може працювати набагато швидше. Їх термін служби набагато більший, ніж у жорстких дисків. Єдиний недолік - досить висока вартість.

Ми радимо встановити всі важливі програми, операційну систему і основні ігри на SSD, а потім використовувати для всього іншого жорсткий диск.

Відеокарта

В ігровому ПК відеокарта (разом з процесором) в ієрархії комплектуючих є найбільш важливою стосовно кінцевого результату. При покупці відеокарти слід бути обережними - вона повинна підходити до процесора. Недорога відеокарта може створити ситуацію, коли один з двох комплектуючих буде «душити» продуктивність іншого. Тому не пошкодуйте грошей на покупку якісної відеокарти і процесора!

Якісна відеокарта може коштувати не дешево, але це той компонент, який буде мати найбільший вплив на графічний і фізичний рендеринг відеоігор. Тому в даному випадку до використання не рекомендована найдешевша бюджетна конфігурація. Більш того, радимо вам вибрати найкращу пропозицію на ринку відеокарт.

Сьогодні найкращі відеокарти випускає NVIDIA.

Нещодавно була випущена серія карт RTX, що підтримує технологію трасування променів.

Ігрова карта серії GTX 10xx, хоча і була випущена кілька років тому, є хорошим компромісним варіантом між якістю і вартістю.

Джерело живлення

Використовувати дешевий блок живлення також не рекомендується. Така економія може вийти собі ж дорожче, оскільки блок живить всі комплектуючі ПК. А недорогий варіант може просто «спалити» деталі або, навпаки, не вистачить потужності на те, щоб забезпечити коректне живлення.

Характеристики блоку живлення:

  • Ефективність. Якщо комп'ютеру потрібно 600 Вт, а ККД блоку живлення становить 85%, то споживана потужність дорівнює 705 Вт. Додаткові 105 Вт будуть розсіюватися у вигляді тепла.
  • Модульність. Модульне джерело живлення дозволяє від'єднувати кабелі, які ми не будемо використовувати для живлення комплектуючих. Тим самим спрощується процес управління кабелями.
  • Потужність. Щоб самому розрахувати, якою має бути оптимальна потужність блоку живлення, потрібно вивчити технічні параметри різних комплектуючих ПК. Складіть, скільки споживає кожна окрема деталь, потім додайте до загальної суми 20%.

Покроковий гайд (інструкція) по збірці ігрового комп'ютера

Підготовчий етап

Звільніть свій робочий стіл від непотрібних предметів і протріть його начисто. Підготуйте всі комплектуючі і приготуйтеся збирати новий ПК.

Відкриття гнізда

Відкрийте роз'єм процесора, використовуючи важіль, розташований праворуч.

Збірка ігрового комп'ютера, скрін

Вставте процесор

Візьміть процесор в руки, стежучи за тим, щоб деталь не торкалася чогось відкритими контурами (дуже важливо, щоб не було відкладень пилу або чогось подібного).

У правій нижній частині процесора повинен бути трикутник: вирівняйте його з трикутником, який знаходиться на роз'ємі материнської плати. Далі обережно опустіть в нього процесор.

Збірка ігрового комп'ютера, скрін

Закрийте розетку

Закрийте розетку на материнській платі

Знайдіть слоти оперативної пам'яті

У правому верхньому куті вашої материнської плати є слоти: там буде встановлена оперативна пам'ять.
Щоб зрозуміти порядок установки ОЗУ в слоти, зверніться до інструкції. Практично, ці пристрої можуть бути встановлені в різні слоти, але починати вставляти ОЗУ необхідно з одного певного слота, зазначеного в інструкції.

Встановіть ОЗУ

Помістіть ОЗУ (дотримуючись правильного напрямку) в готові відповідні слоти. Злегка натиснувши праворуч, а потім ліворуч, ви почуєте клацання, які підтвердять правильність установки ОЗУ.

Збірка ігрового комп'ютера, скрін

Нанесіть термопасту

Якщо термопасти немає на радіаторі, який був доставлений разом з ЦП, вам доведеться придбати її окремо.

Україна випускає великий вибір термопаст - радимо вибрати ту що годиться для високих температур.

Існують різні способи застосування термопасти. Досить нанести невелику краплю на процесор спеціальним шприцом. Головне зробити це дуже обережно, не використовуючи надто багато пасти.

Встановіть радіатор

Зазвичай процесори доставляють з неякісними повітряними радіаторомі. Тому, купивши радіатор окремо, просто помістіть його ніжки в чотири спеціальні отвори навколо гнізда.

Потім вам необхідно підключити радіатор до контакту (зазвичай жовтого або зеленого кольору) на материнській платі. Пін повинен називатися «вентилятор процесора».

Встановіть блок живлення

Відкрийте панелі на задній частині корпусу і помістіть блок живлення в нижню або верхню частину, в залежності від конструкції вашого корпусу. Будьте обережні - вентилятор повинен знаходитися навпроти пилового фільтра, розташованого на фундаменті або стелі корпусу.

Закріпіть блок живлення на корпусі за допомогою гвинтів, що входять в комплект.

Збірка ігрового комп'ютера, скрін

Збірка ігрового комп'ютера, скрін

Встановіть панель введення/виводу

З материнською платою вам буде надана задня панель (заглушка), яку потрібно буде встановити, злегка натиснувши на задню частину корпусу вашого ігрового ПК.

Ця заглушка дозволить швидше визначити, куди повинні бути підключені кабелі для входів і виходів.

Встановіть материнську плату

Прийшов час встановити материнську плату всередині корпусу.

Керуючись інструкцією експлуатації, подивіться, на які отвори в корпусі буде встановлена ваша материнська плата.

Після того, як отвори будуть визначені, встановіть проставки на них, а потім розмістіть материнську плату відповідно до проставок у системний блок. Потім акуратно затягніть, закріпивши плату.

Збірка ігрового комп'ютера, скрін

Підключіть кабелі

На цьому етапі підключаємо наступні елементи:

  • кабель живлення;
  • порти USB 3.0;
  • порти SATA 3;
  • живлення/скидання, аудіороз'єм і світлодіод (зазвичай в нижній частині).

Збірка ігрового комп'ютера, скрін

У разі будь-яких сумнівів звертайтеся до інструкції.

Знайдіть слот PCI-Express

Відеокарта повинна бути встановлена в перший слот PCI-Express.

Будьте обережні, щоб не пошкодити слот, перш ніж встановлювати в нього відеокарту.

Встановіть відеокарту

Після того, як відеокарта була вставлена в слот, злегка натисніть на неї, поки не почуєте невелике клацання.

Вам знадобиться видалити деякі панелі на задній стороні корпусу, щоб вивести інтерфейс вводу/виводу вашої відеокарти.

Підключіть відеокарту до джерела живлення.

Встановіть жорсткі диски і твердотільні накопичувачі

Встановіть HDD і SSD в відповідні слоти і підключіть їх до материнської плати.

Збірка ігрового комп'ютера, скрін

Додатковий крок

Якщо ви придбали додаткові складові (світлодіоди, карти бездротової мережі), ознайомтеся з керівництвом до кожного з цих, після чого підключіть їх до материнської плати найбільш зручним способом.

Закрийте корпус і підключіть периферійні пристрої

Закриваємо панель корпусу і збираємо (підключаємо) останні елементи - миша, клавіатура і монітор.

Збірка ігрового комп'ютера, скрін

Підключіть ПК до розетки і запустіть його

Останнім кроком підключіть кабель до джерела живлення (електричної розетки). І, нарешті, можете запускати комп'ютер!