Страшний вірус COVID-19 поширився дуже швидко по багатьом країнам. Географія захворювання зростає досить швидкими темпами. Не стала винятком України. Сьогодні у нас зафіксували перший випадок захворювання на коронавірус.

Які географічні показники захворюваності на коронавірус

Останнім часом багато ЗМІ навперебій писали про страшний коронавірус, який з'явився в Китаї (осередок - провінція Ухань) і швидкому його поширенні по інших країнах. Видання описували походження COVID-19, симптоми, причини та ознаки захворювання, як виявляється. Розповідали, чи потрібно здавати аналізи, що представляє собою тест і як лікуватися.

Але сьогодні, 3-го березня 2020-го року, одна із головних тем українських ЗМІ - виявлення коронавируса в Україні. У Міністерстві охорони здоров'я підтвердили інформацію про те, що у нас в країні зафіксовано перший випадок поразки страшним вірусом COVID-19.

Перш ніж розповісти про це, пропонуємо познайомитися із географією держав, у яких лабораторії підтвердили високу ступінь зараження. Дана стаття розповість, у яких країнах найвища кількість інфікованих людей.

Список країн, у яких виявили коронавірус, що дуже небезпечний, стає дедалі ширшим. І тепер Україна також потрапляє у їх число. Незважаючи на те, що влада Китаю робила спроби запобігти поширенню коронавіруса, він практично за 2 місяці стрімкими темпами поширився всюди.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Із огляду на те, що багато людей люблять подорожувати, Європа та Азія дуже сильно постраждали: кількість інфікованих та померлих постійно зростає. Так, на кінець лютого цього року статистичні дані були наступними: всього у світі на вірус COVID-19 заразилися 82 тис. 170 осіб. Ситуація постійно погіршується. Смертельний результат мав місце у 2 тис. 800 випадках.

Кількість загиблих постійно зростає. На щастя, уникнути трагедії вдалося 32 тис. 898 інфікованим. Саме стільком людям лікування допомогло. Щоправда, згідно із даними на 2 березня 2020 року, число тих, що заразилися на коронавірус, досягло в усьому світі критичної точки - 90 тис. 182 людини.

І померли вже понад 3 тис. осіб. Найбільша кількість прояву вірусу зафіксована у Китаї - 80 тис. 26 осіб. Але й у інших країнах відбувається зараження швидкими темпами. У них зафіксовано понад 10 тис. хворих на коронавірус.

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

І якщо для січня місяця було характерно поширення коронавируса у азіатських країнах, то у лютому спостерігалася тенденція зараження у Європі. На режим екстремальної ситуації перейшли у Литві. Надзвичайний стан оголосили у Сан-Франциско. У багатьох країнах ввели карантини, обмеживши пересування людей.

Число інфікованих країн із кожним днем збільшувалося. Найбільше постраждав Китай. І утримати хворобу не вдалося. Незабаром з'явилися заражені інфекцією у Північній Македонії, на Філіппінах, у Норвегії, Хорватії, у Франції, Італії, Японії, Кувейті, Афганістані, Естонії, Грузії, Великобританії і т.д. Не станемо їх усі тут перераховувати, адже випадки захворювання є мінімум у 50-ти країнах світу.

Росія також увійшла до списку країн, де офіційно підтвердили кілька випадків коронавіруса. У даний час зафіксовано, що під карантин потрапили двоє людей із Китаю, яких уже виписали у середині лютого.

У Росії також евакуювали трьох інфікованих, яких доставив круїзний лайнер. Ще один випадок зараження, коли людина повернулася до Росії з Італії. Таке положення зафіксоване у Росії згідно із останніми даними.

коронавірус в Китаї, фото: gettyimages
коронавірус в Китаї, фото: gettyimages

Нагадаємо, що вірус передається людині через повітряно-крапельні шляхи, повітряно-пилові, а також фекально-оральні. І заразитися на вірус може будь-хто, оскільки сприйнятливість людини до COVID-19 досить висока.

Що відомо про випадок зараження в Україні?

В даний час коронавірус «поглинув» всі континенти, за винятком Антарктиди. Сьогодні стало відомо і про зараження коронавірусів в Україні. Перший випадок зараження вірусом у нас в країні зафіксовано у Чернівцях.

Про це офіційно заявив заступник міністра охорони здоров'я України. Громадськості стало відомо, що коронавірус виявили у чоловіка, який приїхав на автомобілі разом із дружиною із Румунії. Сюди вони прилетіли із Італії, яка є епіцентром COVID-19 у Європі.

Симптоми захворювання у нього з'явилися через тиждень після подорожі по Італії. По прибуттю до України температура на пропускному пункті у нього була нормальною. І загальне самопочуття також не викликало підозр. 28-го числа у нього з'явилася лихоманка і першіння у горлі.

До речі, у європейському епіцентрі коронавіруса уже зареєстровано 52 смертельних випадки. Згідно із останніми даними, в Італії зафіксовано 1 тис. 835 інфікованих.

Заступник міністра Віктор Ляшко повідомив під час брифінгу в Києві, що чоловік і дружина перебувають на «самоізоляції». Вона поки не лікується, проте знаходиться під наглядом лікарів. Адже перевірка показала, що ознаки інфікування у дружини відсутні.

І тепер місцеві епідеміологи працюють далі над тим, хто ще міг контактувати із цими людьми. Адже навіть на митниці з ним контактували багато хто. Чи вдасться вчасно попередити виникнення епідемії у нас, залежить від дій медиків.

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

Вірус дійшов до України: що робити та як запобігти?

Зовсім недавно передбачення українських представників медичної галузі щодо проникнення коронавируса до України були переконливими. Говорячи про передумови його появи у нас, вони висловлювали готовність стримати COVID-19 у разі чого. Однак на самому початку березня вірус дійшов і до нас.

Сьогодні епідеміологи радять утриматися від поїздок до Парижу, Риму, Венеції і т.д. Краще поки не відвідувати європейські та азіатські країни. У підвищеному ризику захворюваності знаходяться люди похилого віку та діти. Однак заражені сьогодні на коронавірус і інші категорії людей.

Останні новини, що стосуються захисту від COVID-19 полягають у дотриманні 2-х головних принципів: частого миття рук із милом по 15-20 сек., а також виключення контакту із хворими людьми.

З приводу респіраторного синдрому головний медик США Джером Адамс заявив, що маски не допоможуть захистити від хвороби під назвою «коронавірус». Чому цей вірус так називається? - сьогодні непокоїть багатьох.

Назва пов'язана із будовою його шиповидних відростків, що нагадують корону. Для лікування коронавірусної інфекції вакцина поки не застосовується. Вона знаходиться у процесі розробки. Спеціальні ліки від хвороби поки не знайдено. І нові результати у цьому напрямку поки відсутні.

При лікуванні лікарі застосовують загальну противірусну терапію. Китайські медики та науковці називають кілька медпрепаратів, здатних ефективно впливати на вірус. Тоді з'являється шанс на одужання. Однак тут є одне уточнення: препарати застосовуються у експериментальному режимі.

Щоб стримати передумови поширення коронавируса в Україні, ВООЗ передала нам тест-систему на наявність COVID-19, розрахованої на дев'ятсот випробувань. До цього Україною була закуплена тест-система на дев'яносто зразків.

У деяких приватних клініках України вже з'являється можливість здати тест на інфікування захворюванням. Однак вартість такої послуги немаленька - близько 13 тис. грн. Результати будуть після закінчення трьох днів.

У деяких містах України вже підготували бокси у лікарні для можливих пацієнтів, заражених на коронавірус. Так, наприклад, у Одесі для них призначені 20 боксів на 65 місць.

Нагадаємо, що до числа основних симптомів коронавіруса входять підвищена температура, нудота, блювота, кашель, біль та першіння у горлі, утруднене дихання, нежить. Часом можуть виникати судоми. А іноді хвороба й зовсім протікає безсимптомно.

Найчастіше перші симптоми з'являються на 8-й день зараження. Китайські медики повідомляють про те, що коронавірус виліковний. ЗМІ публікують назви препаратів, які призначаються у якості терапії.

Найнебезпечнішим наслідком COVID-19 буде перехід інфекції у легеневу пневмонію. Велика частина смертей є наслідком саме вірусної пневмонії. Українські медики не рекомендують займатися самолікуванням. І радять при виникненні симптомів, схожих зі звичайним грипом, звертатися до лікуючого лікаря.

Фото, картинки

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

коронавірус в Китаї, фото: gettyimages
коронавірус в Китаї, фото: gettyimages

коронавірус в Китаї, фото: gettyimages
коронавірус в Китаї, фото: gettyimages

Відео