Обіцяна індексація пенсій 1-го березня 2020 роки не відбулася. Відповідного розпорядження Кабінету міністрів із цього приводу поки не було. Чого ж чекати працюючим та непрацюючим пенсіонерам, військовим? Чи підвищаться пенсії у цьому році та на скільки? Читайте також про нову стратегію зростання пенсійних виплат.

Чи відбудеться збільшення пенсій у березні?

На сьогоднішній день в Україні немає законодавчого документа, що регулює порядок індексування у 2020-му році. І коли відбудеться підвищення, у Пенсійному фонді не знають, оскільки все залежить від рішення, яке прийме уряд.

Багато пенсіонерів із нетерпінням чекали 1-го березня та надбавки до пенсії. Однак цього поки не відбулося. Люди задаються запитанням: «Чому уряд тягне?» Тим часом ЗМІ «підігрівають» цікаву для працюючих і непрацюючих пенсіонерів тему.

Багатьох сьогодні цікавить: яка частина підлягає індексації? Хто має право на надбавку? На скільки гривень підвищать пенсію? Які категорії підлягають індексації? Чи буде підвищення пенсій взагалі? І що таке відбувається насправді? Постараємося відповісти на всі запитання, що цікавлять читачів сьогодні.

Згідно із даними прес-секретаря Пенсійного фонду Ганни Швець, відомство вже подало усі необхідні розрахунки до Міністерства соціальної політики. Про це повідомляє видання Strana, якому у самому ПФ індексацію пенсій із 1-го березня 2020 роки не підтвердили.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Міністерство соціальної політики України має підготувати проект постанови на рівні уряду, де буде викладено порядок термінів і перерахунку пенсій в Україні. Раніше йшлося про те, що пенсіонерам, які працюють, пенсії у березні не повинні підвищити. Із огляду на торішню постанову автоматична переіндексація планувалася для непрацюючих громадян пенсійного віку.

Це повинні були зробити автоматично для тих пенсіонерів, хто проходив останній раз перерахунок 2 роки тому, тобто у 2018-му році. Однак такого підвищення поки не відбулося. Тенденція щодо збільшення розміру пенсії для працюючих пенсіонерів з'явилася у минулому році.

Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube
Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube

Уряд ґрунтувався на зростанні інфляції та збільшенні середньої заробітної плати. Збільшення пенсії для пенсіонерів у минулому році було несуттєве. Незначну надбавку 1-го числа отримали трохи більше 10 млн. непрацюючих пенсіонерів.

Про що свідчить пенсійне законодавство?

Пенсійне законодавство передбачає, що індексують українських пенсіонерів щороку. Є відповідна формула, за якою розраховують надбавку. Однак терміни переіндексації пенсії законом не обумовлюється.

Згідно з даними відкритих джерел, станом на 1.01.2019 р. усього пенсійні виплати отримали 11,5 мільйона чоловік. Такі цифри надав ПФ. Тоді ж відбулася зміна пенсій для військових пенсіонерів. Вони дещо зросли.

Із огляду на те, що законом не передбачено терміну перевндексації пенсій, залишається невідомим, якого числа здійснюватиметься перерахунок пенсій у 2020-му році. І якщо раніше говорили про можливий перерахунок пенсій у березні для непрацюючих пенсіонерів, а в квітні/травні - для працюючих, то у даний час це питання залишається відкритим. Умови підвищення пенсій для працюючих і непрацюючих пенсіонерів поки «на паузі».

А у разі звільнення держслужбовців Кабінету міністрів (якщо уряд піде у відставку), буде привід виключити індексування пенсій на якийсь термін. Відкриті джерела публікують думку аналітичного фахівця Олексія Куща, який вважає, що у такому випадку новий Кабінет міністрів необхідно буде сформувати. І не факт, що уряд відразу візьметься за підвищення пенсій.

Чи відбудеться індексація пенсій у вересні?

Відповідно до існуючої формули, пенсійні виплати повинні проіндексувати зараз на 11,1%. Якщо порівнювати із минулим роком, то тоді це було трохи більше - 15%. Зменшення відсотка у 2020-му році пов'язане зі зниженням коефіцієнта, на рівень якого вплинули уповільнені темпи інфляції у минулому році.

Як зазначає RBC, у Кабінеті міністрів заперечують чутки щодо відмови про індексування пенсійних виплат. Сьогодні багато відкритих джерел повідомляють, що у планах КМУ осіння індексація, на вересень місяць. Вони ґрунтуються на публікації Юлії Соколовської.

Інформація про нову стратегію розвитку пенсійної системи представлена на сторінці міністра соцполітики у соцмережі Фейсбук. Український політик повідомляє, що індексація пенсій відбудеться. І є нова ініціатива уряду, яка полягає у запланованому підвищенні пенсійних виплат.

Переіндексація пенсій 2020, скріншот із Фейсбук
Переіндексація пенсій 2020, скріншот із Фейсбук

Юлія Соколовська зазначає, що вже через 3 роки, у 2023-му, розмір середньої пенсії збільшиться на 1 тис. 200 грн. Нову стратегію зростання пенсійних виплат ініціював, за її словами, президент Володимир Зеленський. І депутатський корпус разом із урядовою командою розробили нову стратегію за дорученням глави держави.

У 2020-му році збільшення пенсій, за словами Юлії Сергіївни, відбудеться. Тільки воно буде більш істотним і здійсниться планомірно у кілька етапів. Цей перерахунок закладено у бюджет. Згідно із планом уряду, він запланований на осінь, а саме - вересень місяць.

На скільки можуть підвищити пенсії у 2020 році?

Відповідно до Закону, Кабінет міністрів сам визначає період для перерахунку пенсій. Новий уряд обіцяє, що у середньому індексований розмір пенсійних виплат зросте на 216 грн. на місяць. Юлія Сергіївна повідомила у соцмережі Фейсбук, що індексація у цьому році здійснюватиметься планомірно.

Спочатку - для людей більш старшого віку (від 80 років). Як стверджує Юлія Соколовська, це станеться у цьому році. І пенсійні виплати для цієї категорії громадян можуть вирости у середньому на суму до 700 гривень на місяць.

Потім підвищать пенсії людям віком від 78 років. Наступна категорія громадян, які підпадають під індексацію - віком від 75 років і т.д. Індексування заплановано і на наступні роки.

У разі підтримки урядом законопроекту №2494, із березня 2020-го року самотні люди пенсійного віку від 80 років отримають допомогу в розмірі 670 грн. Таку суму отримуватимуть щомісяця 100 тис. людей цього віку.

На закінчення вона зазначила, що уряд вже шостий місяць працює над рішенням існуючих пенсійних проблем. Результат їх діяльності - чітка стратегія розвитку пенсійної системи.

Пост Юлії Соколовської щодо нової стратегії викликав цілий шквал бурхливих емоцій користувачів мережі Фейсбук. У результаті її пост прокоментували 247 осіб. Більшість із них - негативні.

Так, наприклад, один із читачів написав: «Кресло сильно шатается у Соколовской, которая «отличилась» своим советом украинцам - самим себе копить на пенсию... Стратегія чітка - залізти в кишені до кожного пенсіонера і витягти звідти по 1296 гривень. Саме стільки недоплати буде за півроку в кожного пенсіонера. Бачили очі, за кого голосували, а тепер їжте, хоч повилазьте».

Переіндексація пенсій 2020, скріншот із Фейсбук
Переіндексація пенсій 2020, скріншот із Фейсбук

Інший користувач соцмережі пише: «І де ж ви подбали про людей? Де ваші справи? Від ваших обіцянок вже нудить. Стратегії... Маніпулятори дешеві». Хтось навіть обзиває міністрів «нікчемними».

Інші називають уряд «непрофесійною командою». Деякі пропонують їм і зовсім піти у відставку. Багато людей не вірять викладеним обіцянкам щодо індексації пенсій. І гнівно обговорюють плани уряду.

Кому пенсії не будуть індексуватися?

Згідно із попередньою оцінкою Пенсійного фонду, без підвищення пенсій повинні залишитися близько 3,5 мільйонів громадян пенсійного віку. Про це повідомляють відкриті джерела. Індексуванню не підлягають наступні категорії:

  • Державні службовці.
  • Працюючі пенсіонери.
  • Люди, які отримують соцпенсії.
  • Вчені-пенсіонери.
  • Громадяни, які отримують спецпенсії.
  • Одержувачі максимальних пенсійних виплат.
  • Люди, яким призначили пенсії вперше у минулому або цьому році.

Що стосується розміру соціальних пенсій, то він не зміниться у тих, кому призначений мінімум виплат із урахуванням нестачі страхового стажу для пенсійних виплат відповідно до віку. Такій категорії громадян розмір пенсійних виплат буде переглянутий у залежності від збільшення прожиткового мінімуму.

пенсіонерка, фото gettyimages
пенсіонерка, фото gettyimages

Кому повинні були підвищити пенсії у березні 2020-го року?

На збільшення пенсій із 1-го березня 2020-го року розраховували пенсіонери, які отримують виплати за віком, за вислугу років, інвалідності, а також за страховими випадками втрати годувальника. До категорії осіб за вислугою років відносяться працівники медичної сфери, а також педагоги, стаж яких становить понад 30 років трудової діяльності за професією.

Індексувати пенсії працюючим пенсіонерам обіцяли із 1-го квітня цього року. Але чи буде так насправді, - невідомо. Пенсійні виплати повинні перераховуватися індивідуально. Але тільки за умови, якщо працюючий пенсіонер після призначення пенсії працював офіційно не менше 2-х років.

Про прийдешню вересневу перевндексацію пенсій 2020 уже повідомляють ряд відкритих джерел. Тим часом інші ЗМІ пишуть про те, що на українцях, згідно із думкою експертів, просто намагаються заощадити.

Деякі українці перестали покладатися на слова нового уряду. І не вірять, що питання із приводу можливого перерахунку пенсій вирішиться на користь пенсіонерів. І поки відповідної постанови уряду немає, питання, що стосується переіндексації пенсій 2020 року, залишається відкритим.

Фото

Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube
Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube

Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube
Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube

Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube
Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube

Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube
Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube

Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube
Переіндексація пенсій 2020, скріншот із YouTube

Відео