Зміни клімату, на думку експертів, відбиваються на полях, насамперед на озимих культурах, які перебувають у стані вегетації. Насичення верхнього шару ґрунту вологою — на глибині 20-25 см — є достатнім внаслідок дощів, далі ж ґрунт сухий. Однак крім цього існує ще одна проблема — різке падіння рівня ґрунтових вод, що робить актуальним питання про підживлення рослин. Фахівці дають наступні поради:

1. Визначити життєздатність рослин озимої пшениці в районах, де температура у вузлі кущіння опускалася нижче -7...-9°C. Взагалі життєздатність визначаємо відразу після значного падіння температури, особливо це важливо зробити на слабких, нерозкущених посівах. Визначення життєздатності рослин слід провести прискореним методом відрощування пучків рослин, взятих в різних місцях полів.

Посівна, скріншот: YouTube
Посівна, скріншот: YouTube

2. Весняно-літнє внесення азотних добрив слід планувати, опираючись на запаси вологи в ґрунті в ранньовесняний період. Слід ефективно використовувати продуктивну вологу, яка накопичена в ґрунті, особливо коли рослини почали активну вегетацію, тому раціональним буде максимальне внесення всієї запланованої дози добрив в ранньовесняний період: 70-80% запланованої дози в ґрунт розкидним або прикореневим способом, решта 20-30% внести позакореневим способом в період літньої вегетації пшениці.

3. Підживлення азотними мінеральними добривами при внесенні в ґрунт сівалками буде ефективною тільки при наявності достатньої кількості вологи у верхньому шарі ґрунту, а позакореневе підживлення — тільки за умови чистої від хвороб і досить розвиненою фізіологічно активної листостеблової маси. Зважаючи на це правильно вчинили господарства, які на слабо розкущених і нерозкущених посівах вже провели підживлення по мерзло-талому ґрунті, а така можливість була у період з 7 по 10 лютого і 1-2 березня, розкидним способом.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Посівна, скріншот: YouTube
Посівна, скріншот: YouTube

4. Розкущені, добре розвинені рослини краще підгодовувати карбамідом (обов'язково шару снігу 3-5 см) або прикореневим способом (сівалками з опущеними сошниками) до фази виходу в трубку при наявності вологи у верхніх шарах ґрунту — у дозі 2,0-2,5 ц/га аміачної селітри. Весняна підгодівля посівів пшениці обов'язково супроводжується заходами захисту рослин від бур'янів, хвороб і шкідників.

5. Обов'язково зруйнувати кірку у верхньому шарі на посівах шляхом боронування з метою руйнування капілярного шару, щоб перешкодити втрати вологи і пустити кисень в кореневу систему. При сформованому капілярному шарі навіть за тиждень невеликі запаси вологи можна втратити через вплив вітру і сонця. Крім того, для знищення бур'янів, які є конкурентами як за вологу, так і азот і які на сьогодні істотно переросли і активно вегетують, доцільним буде внесення бакової суміші гербіцидів з групи сульфонілсечовин + синтетичні ауксини.

Посівна, скріншот: YouTube
Посівна, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, календар городника, які сорти полуниці найкраще саджати навесні

Як повідомляв портал "Знай.ua", як отримати хороший врожай огірків — найкращі дати для висівання розсади

Також "Знай.ua" писав, що з овочів посіяти раніше, цінні поради українським господиням