Дівчата з прямим волоссям, хоча б зрідка, мріють про кучері та локони. Тому і вдаються до різних способів завивки волосся. Завитки, хвилі, кучерики можна зробити різними способами, навіть в домашніх умовах. Але все ж, швидше і простіше використовувати плойку, бігуді або випрямляч для волосся.

Хоча не всі модниці знають, як правильно накручувати пасма на плойку або як використовувати праску не для випрямлення, а для завивки. Секрети поводження з бігуді теж вважаються втраченими. Отож, розповідаємо, як зробити гарні і міцні локони, легко і швидко!

Як підготувати волосся до завивки?

гарні кучері
Локони - це завжди гарно! фото: pexels

Щоб зробити красиву зачіску за допомогою завивки і при цьому не пошкодити волосся, варто знати кілька простих правил.

Перш за все, робіть завивку на чисте і добре просушене волосся. Вологе пасмо не тільки потребує більше часу на прогрів, але і отримає більш значних пошкоджень від використання плойки. Чисті і сухі волосся будуть виглядати доглянутими, а укладання протримається цілий день.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Не варто нехтувати спеціальними засобами термозахисту для волосся. Вони випускаються в різних формах і здатні запобігти пересушуванню волосини.

А ось засоби для фіксації локонів краще використовувати вже після накручування пасом на плойку і після охолодження завитка. У цьому питанні головне - не перестаратися, щоб волосся не прийняли «пластмасовий» вигляд і не стали занадто важкими.

Деякі б'юті-блогери рекомендують робити прикореневій об’єм волосся перед накруткою. Для цього можна використати праску-гофре. Стайлером необхідно обробити пасма волосся біля самих коренів, на протязі кількох секунд. Потім волосся необхідно ретельно розчесати і приступати до завивки плойкою, праскою або на бігуді.

З крученого волосся можна сформувати різні зачіски або залишити волосся вільними. Акуратні локони зроблять ваш образ ефектними і святковим.

Засоби для укладання волосся
Засоби для укладання волосся, Фото автора Element5 Digital: Pexels

Як користуватися плойкою правильно

Якщо ви тільки збираєтеся змінювати свій образ за допомогою плойки, придбайте «правильний» інструмент. Для зручності використання плойки в домашніх умовах підійде або класична модель з круглим стержнем і щипцями, або конусоподібна. Першою працювати зручніше, а друга робить більш природні локони, але вимагає деякої вправності в використанні. Віддайте перевагу плойкам з керамічним покриттям, так ви збережете здоров'я волосся. Якщо у вас модель з терморегулятором, то можна виставляти температуру в залежності від типу волосся - густі і важкі зажадають максимального розігріву, а ось тонкі і сухі пасма перегрівати не потрібно, використовуйте мінімальний або середній режим нагріву.

Перед початком завивки розділіть волосся на кілька частин. Якщо шевелюра густа і довга, то на чотири - фронтальну, дві скроневі і потиличну частини. Зафіксуйте частини волосся зажимами, щоб вони не заважали працювати, а завивку починайте з потиличної частини. Можна розділити волосся прямим проділом на дві частини, одну сторону зафіксувати за допомогою затискачів чи резинки для волосся, а на другій половині починати робити локони.

Ширина відокремлюваного і накручуваного на плойку пасма повинна бути близько 2 см шириною. Чим важче і густіше пасмо, тим воно повинно бути меншим. Якщо потрібен локон-пружинка - закрутіть прядку в джгут, якщо бажаєте досягти ефекту романтичних хвиль, то пасмо можна залишити розпущеним.

Нагріту плойку візьміть правою рукою, але намагайтеся робити таке захоплення, щоб кисть могла вільно рухатися. Накручуйте пасмо від кінчиків до низу по всьому стрижню плойки, але постарайтеся не передавити кінчик затискачем. Пам'ятайте, якщо тримати плойку вертикально, отримаєте пасмо-спіральки. Якщо тримати плойку горизонтально або нахилити під кутом, хвиля на волоссі вийде більш недбалої форми.

Не варто тримати локон на розігрітій плойки довше 10-15 секунд, особливо, якщо прилад розігрітий на максимум. Акуратно, не розтягуючи, зніміть пасмо зі стрижня плойки, притримайте локон пальцями, щоб він трохи охолов або зафіксуйте невидимкою. Пасмо-кілечко можна побризкати лаком і залишити остигати, щоб локони довго трималися. Виконайте подібні маніпуляції з усіма волоссям, дайте локонам близько 10 хвилин для охолодження і фіксації лаку, а потім розділіть локони пальцями або розчешіть гребінцем з рідкими зубцми. Зачіска майже готова!

Можна зібрати частину пасом на потилиці або залишити волосся повністю розпущеним, прикріпити заколочки з прикрасами і т.д. Хочете отримати пишне волосся - розчешіть широким гребенем. Або розділіть локони пальцями, щоб отримати акуратні, але природні спіральки.

Навіть якщо у вас коротке волосся, не поспішайте відмовлятися від завивки на плойку. Можна знайти масу варіантів виглядати красиво з недбалими локонами або кучериками на обстрижених пасмах.

Як зробити локони за допомогою випрямляча?

Відразу уточнимо - праска для волосся з округлими краями пластин допоможе створити кучері і локони. Якщо пластини на стайлері плоскі, доведеться вдатися до допоміжних способів завивки. Але про це - трохи пізніше.

Спершу вибираємо безпечний прилад, з керамічним, тефлоновим або титановим покриттям. Головне, щоб це був не метал, інакше існує ризик спалити волосся при завивці. Якщо дозволяє бюджет, можна купити модель з покриттям із жадеіту, турмаліну, срібла, вольфраму - це найбільш безпечні для волосся варіанти.

Перед укладанням волосся знову потрібно розділити всю шевелюру на кілька частин, виділити одне пасмо, затиснути між пластинами випрямляча прикореневу частину і злегка «відвернути» праску за напрямом «від себе». Після цього, не поспішаючи, протягніть все пасмо через пластини стайлера. Тільки не потрібно затримуватися на одному місці, щоб не спалити волосся. Коли все пасмо простягнеться через нагріті пластини, вийде акуратний локон. Його теж можна зібрати і закріпити шпилькою або зафіксувати лаком для волосся. Дійте швидко і впевнено, тоді буквально через 7-10 хвилин у вас буде гарна завивка з якої можна сформувати будь-яку зачіску. Пам'ятайте, великі пластини прасування дозволять вам отримати великі локони і домогтися модних голлівудських хвиль. Тільки завивка повинна починатися не у самих коренів, а від уявної лінії на рівні очей.

До речі, звичайним побутовим випрямлячем можна зробити кілька видів локонів - це класичні спіралеподібні кучері або хвилі, модну завивку «done-undone», кучерики для ледачих і ретро-хвилі. Детальніше - у відео від майстра укладання.

Якщо у вашому розпорядженні праска для волосся з плоскими пластинами, то зробити локони буде складніше. Деякі модниці накручують пасма волосся на олівець і прогрівають пасмо волосся праскою. Тоді на голові виходять пустотливі кучерики. Якщо взяти більш товстий стержень, бажано дерев'яний і не фарбований, локон вийде більшим, але зажадає трохи більше часу на нагрів. Деякі дівчата використовують харчову фольгу замість олівця - пасмо потрібно накрутити на джгут, зафіксувати і прогріти стайлером. Доведеться витратити на завивку близько 15-20 хвилин, але новий образ напевно припаде до душі!

Як використовувати бігуді для завивки?

Ні для кого не секрет, що бігуді теж бувають різними. Відповідно, виходять і різні локони. Вважається, що такий спосіб завивки менше шкодить волоссю, оскільки пасма не перегріваються і не пересихають. Але через натяг, якого не уникнути при використанні бігуді для завивки, волосся також можуть ослабнути і почати випадати.

Отже, які бігуді вам потрібні - залежить від бажаного ефекту. Різні діаметри бігуді дозволяють зробити кучері різного розміру і форми. Хочете домогтися великих кучерів - беріть бігуді великого діаметру. Це можуть бути бігуді з липучками або поролонові бігуді з пластмасовими затискачами. Для їх використання потрібно запастися засобом для укладання, краще підібрати хороший мус, пінку або спрей.

Локони-спіральки робляться на поролонові або силіконові гнучкі стрижні. Хімічна завивка - на коклюшки (палички з різьбленням). Але найшвидша завивка виходить, якщо використовувати термо бігуді. Вони бувають різного розміру, тому можна отримати як великі локони, так і пустотливі кучерики. Хоча, не приховуємо, термобігуді потрібно гарненько розігріти і швидко накручувати на волосся, поки вони не охололи. Є ризик обпекти пальці!

накрутити термобігуді
Як накрутити локони на термобігуді? скріншот YouTube

Діяти потрібно за тією ж схемою - чисте волосся гарненько розчесати, розділити на кілька частин. Перед використанням бігуді, на волосся можна нанести мус або пінку для укладання, пасмо навіть може бути злегка вологим. Накрутка на бігуді починається з верху потиличної зони, потім накручується вся фронтальна у напрямку до обличчя, потім накручуються скроневі зони. Потиличні волосся можна завити на ширші бігуді, а для скроневих краще залишити тонкі бігуді, тоді локони на голові будуть виглядати більш природно. До речі, від товщини пасма також залежить форма локона. Якщо завивається тонке пасмо, локон-спіралька вийде пружним і стійким. Якщо відокремити середні по товщині пасма, локони будуть нагадувати акуратну хвилю.

Після того, як все волосся виявилося накрученим на бігуді і зафіксованим за допомогою затискачів, можна просушити завивку феном, щоб висушити засіб для укладання на волоссі. Дочекайтеся, коли бігуді охолонуть, тільки після цього розкручуйте пасма. З локонів можна формувати зачіску. Деякі модниці роблять накрутку на бігуді перед сном. Але спати на такій завивці - задоволення не з приємних. Краще накрутити волосся, пов'язати завивку хусткою і зайнятися домашніми справами або нанести макіяж, поки бігуді будуть остигати.

А в цьому відео можна подивитися на накрутку волосся за допомогою різних видів бігуді - бумеранги, спіральки, липучки і т.д.

Кілька альтернативних способів накрутки локонів

Якщо ваша плойка ще чекає вас в магазині, стайлером зробити кучері не виходить, а термобігуді обпалюють вам пальці, є кілька способів зробити кучері вдома за допомогою найрізноманітніших предметів. На допомогу прийдуть самі незвичайні матеріали і предмети з повсякденного вжитку. Наприклад, пластикові пляшки!

А можна накрутитися на стрічки або смужки з м'якої тканини. Пасмо потрібно накрутити на тканину і зав'язати вільні кінці близько коренів. З такою завивкою можна спати, а вранці милуватися милими кучериками на своїй голові.

Можна зробити два високих хвоста і зав'язати на них дві бавовняні хустки. Хвіст розділити на дві половини і накрутити волосся на звисаючу частину тканини. Вранці отримаєте красиві голлівудські хвилі.

Завиті волосся можна отримати і за допомогою паличок для коктейлю або навіть одноразових вилок! За допомогою трубочок можна отримати об'ємні афрокучерики. А одноразові виделки, до речі, легко фіксувати, просто встромивши вилку в волосся близько коренів.

Неважливо, яка у вас стрижка - боб або каре, каскад або дуже довгі рівні волосся, завивку можна зробити на фольгу або пакувальну плівку. Часу на накрутку піде мінімум, а нова зачіска може стати частиною вашого іміджу.

Любителькам коротких кучериків можна скористатися олівцем і просушити волосся феном на сильному режимі.

А ось власниці довгого волосся доведеться потрудитися, адже довгі пасма зажадають трохи більше часу на завивку. Зате волосся не отримають ушкоджень від перегріву, а якщо заручитися допомогою фіксуючих засобів, зачіска протримається на волоссі цілий день.

Локони на волоссі зроблять ваш образ більш жіночним, романтичним і ніжним. Завиті волосся можна формувати в зачіски або залишати розпущеним, а локони і кучері можна робити як на кожен день, так і на урочисті свята. Спробуйте сумістити локони з плетінням або пучками, хвостами або прикрасити завивку аксесуарами для волосся.